Indijski premijer obećao pomoć cijelom čovječanstvu oko proizvodnje cjepiva

Foto: EPA

INDIJSKI premijer Narendra Modi obećao je u UN-u u subotu da će proizvodne kapacitete svoje zemlje za proizvodnju cjepiva učiniti globalno dostupnima u borbi protiv koronavirusa.

"Kao najveći proizvođač cjepiva na svijetu, ja želim danas dati još jedno obećanje globalnoj zajednici", poručio je indijski premijer Modi, u prethodno snimljenom govoru, Općoj skupštini UN-a.

"Indijski kapacitet proizvodnje i isporuke cjepiva bit će iskorišten kako bi se pomoglo cijelom čovječanstvu u borbi s ovom krizom", dodao je.

Modi je kazao da Indija ide dalje s trećom fazom kliničkih ispitivanja, odnosno s ispitivanjima cjepiva na velikom broju ljudi, što se smatra ključnom fazom za utvrđivanje sigurnosti i efikasnosti cjepiva.

Kaže da će Indija pomagati i drugim zemljama

Indijski je premijer kazao da će Indija pomoći svim zemljama da unaprijede skladišne kapacitete i lanac za isporuku cjepiva.

U kolovozu je Modi rekao da je Indija spremna za masovnu proizvodnju cjepiva kada to odobre znanstvenici.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres zalaže se za "narodno cjepivo", odnosno cjepivo koje će biti dostupno i povoljno svugdje na svijetu, a u utorak je izrazio zabrinutost da neke zemlje "navodno sklapaju posebne dogovore samo za svoje stanovništvo".

"Takav 'vakcinacionalizam' nije samo nepošten već je i samoporažavajuć. Nitko od nas nije siguran, dok svi nisu sigurni. Svi to znamo", poručio je Općoj skupštini UN-a.

Australski premijer Scott Morrison rekao je pred Općom skupštinom u petak da "tko god pronađe cjepivo, mora ga podijeliti". "Neki možda vide priliku za kratkoročnu prednost ili čak napredak", rekao je Morrison.

"To je obećanje koje svi moramo dati"

"Međutim, uvjeravam svakoga tko bi mogao tako razmišljati da će čovječanstvo imati jako dobro pamćenje i biti jako, jako oštar sudac", poručio je i dodao da će Australija podijeliti cjepivo ako ga pronađe.

"To je obećanje koje svi moramo dati", dodao je.

Papa Franjo rekao je u petak pred Općom skupštinom da siromašni i najslabiji članovi društva trebaju biti prioritet kada cjepivo bude spremno.

Indija je zabilježila više od 5,8 milijuna slučajeva koronavirusa, a više je slučajeva zaraze samo u SAD-u.

Pročitajte više