Fina uložila milijune u menzu i iznajmila je firmi na čijem čelu je general Mareković

Foto: Filip Kos/PIXSELL

ZAKUPNIK restorana na šestom katu Finine zgrade u Ulici grada Vukovara 70 postala je državna tvrtka Pleter, na čijem je čelu general pukovnik Marijan Mareković. Oni će Fini za prostor plaćati 850 eura mjesečno.  

Inače, tržišne cijene zakupa kreću se između 20 i 30 eura za četvorni metar. U slučaju Pletera, prosječna cijena ispada oko 1,7 eura po kvadratu, piše Jutarnji list.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora Fina je s tvrtkom Pleter sklopila još lani, točnije 21. siječnja, i to šest mjeseci prije nego što je objavljen prvi natječaj za građevinske radove na uređenju šestog kata Finine zgrade, što znači da se prostor s intencijom uređivao za državnog zakupnika. 

Inače, osnivač tvrtke je Ministarstvo obrane i Pleter upravlja gotovo svim ugostiteljskim i smještajnim kapacitetima MORH-a i Hrvatske vojske odnosno sa 22 vojne kuhinje, 9 domova i restorana, 33 trgovine i 3 hotela u Raktiju, Puli i u Zvonimirovoj ulici, gdje je i sjedište MORH-a.

Uređenje je koštalo 1550 eura po kvadratu

Javni natječaj za građevinske radove raspisan je u srpnju prošle godine, a procijenjena vrijednost iznosila je 6 milijuna kuna s PDV-om. No, budući da je na natječaj stigla samo jedna ponuda u iznosu od sedam milijuna, on je poništen te je novi raspisan u rujnu iste godine. Sljedeći put procijenjena vrijednost nabave iznosila je 6,4 milijuna kuna s PDV-om, a iako je ponude na natječaj poslalo čak četvero ponuđača, ponovo je poništen jer su sve ponude bile odbijene.

Treći natječaj raspisan je u prosincu 2019., a ponudu su predala tri poslovna subjekta - Mato promet u iznosu od 5,8 milijuna kuna s PDV-om, Tehno-elektro od 8,9 milijuna te C.S.P. koji je za radove nudio 6,2 milijuna, a prihvaćena je bila najjeftinija ponuda Mato prometa. 

S obzirom na to da je riječ o 500-tinjak kvadrata prostora, ispada da je renoviranje koštalo oko 1550 eura po kvadratu, a u toj cijeni još nije bila ni nabava opreme za kuhinju. 

Zanimljivo je i da Fina za iznimno skupi poslovni prostor zakupnika nije tražila natječajem, nego je posao direktno dogovoren s tvrtkom Pleter.

Pročitajte više