Sin Branimira Glavaša i službeno naslijedio golemo bogatstvo pokojne menadžerice

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL, Podravski.hr

ŽUPANIJSKI sud u Zagrebu potvrdio je prošlogodišnju nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom je sin Branimira Glavaša Filip Glavaš jedini nasljednik milijunske ostavštine pokojne Mare Bareze, koprivničke menadžerice, piše 24sata

>> Glavašev sin dobio golemo bogatstvo pokojne menadžerice

Bareza je umrla 2016. u 67. godini, a ubrzo je počela pravna bitka za njezino nasljedstvo koju su pokrenuli njezini bratići Viktor Flatz i Vesna Flatz-Stransky, koji su se žalili na prvostupanjsku presudu.

Sud je žalbu odbacio i pravomoćno je potvrđeno kako je Mara Bareza prijateljicama Darinki Mikačić i Mirni Jurković u KB-u Merkur usmeno rekla da svu svoju imovinu ostavlja Filipu Glavašu, sinu Branimira Glavaša, s kojim je Mara godinama prijateljevala.

Oporuka nikad nije pronađena

Na ostavinskoj raspravi Viktor i Vesna pobunili su se protiv takvog ishoda smatrajući da u pismenoj oporuci tako nije stajalo, no pismena oporuka nikad nije pronađena, te su pokrenuli spor kako bi dokazali da usmena oporuka nije važeća, no sud je nakon tri i pol godine suđenja ipak presudio u Glavaševu korist, a tužitelji će mu morati platiti i 65.300 kuna sudskih troškova.

Kako stoji u obrazloženju presude, Marini rođaci Viktor i Vesna tvrdili su da Mara, u trenutku kad je usmeno napravila oporuku (16. siječnja 2016.), s obzirom na svoje zdravstveno stanje, nije bila sposobna rasuđivati te tako ostaviti pravovaljanu oporuku. Ipak, na sudu su se izredali sudski vještaci, prijatelji, liječnici, medicinske sestre i susjede Mare Bareze, pregledavala se policijska dokumentacija, podaci teleoperatera, obiteljske fotografije, medicinska dokumentacija, elektronska pošta, no ništa od toga nije pomoglo Flatzovima da dokažu da Mara nije sve ostavila Filipu Glavašu, kojeg je smatrala svojim sinom. Okomili su se i na svjedokinje oporuke Darinku Mikačić i Mirnu Jurković te se pozivali na činjenicu da su se spomenute pojavile tek 50 dana nakon Marine smrti, koja se dogodila 19. siječnja 2016., no obje svjedokinje kazale su da su to učinile tek kada su u Podravskom listu pročitale da pismene oporuke nema.

Sud je utvrdio da je bilo izvanrednih okolnosti

Tužitelji su pokušavali dokazati da nisu postojale izvanredne okolnosti zbog kojih njihova sestrična ne bi mogla na bilo koji drugi način dati oporuku, no na sudu je utvrđeno da Mara Bareza u trenutku sastavljanja usmene oporuke nije mogla pisati ni držati mobitel u ruci jer su joj ruke bile otečene zbog infuzije i zdravstvenog stanja, a u vratu je imala ugrađenu kanilu.

"To upućuje na postojanje izvanrednih okolnosti zbog kojih oporučiteljica objektivno nije bila u stanju sastaviti vlastoručnu oporuku. Tome treba dodati i činjenicu da je 16. siječnja bila subota, kad sud ili javni bilježnici ne rade", stoji u obrazloženju presude. 

Dodatno, medicinska dokumentacija i izjave liječnika dokazale su da je Mara Bareza bila prisebna u trenutku davanja usmene oporuke, što su Flatzovi također željeli osporiti.

"U dokumentaciji i izjavama liječnika nema pismenih podataka koji bi ukazivali na to da Mara Bareza 16. siječnja nije bila pri svijesti i da nije rasuđivala slobodnom voljom. Toga dana izrazila je želju da joj se napravi frizura, imala je spoznaju da joj ne ide na bolje, a izrazila je i želju da izjavi oporuku u usmenoj formi, uz podatak da je ona već napisala oporuku". stoji u presudi. 

Zdravstveno stanje i odnos s Glavašem

Vještaci su potvrdili da je Barezino zdravstveno stanje bilo takvo da nije bila sposobna za rasuđivanje. Njezino zdravstveno stanje pogoršalo se nakon toga jer je na cirozu jetre, od koje su joj otkazivali svi organi, dobila influencu tipa A koja je dovela do pogoršanja stanja, što je rezultiralo smrću tri dana kasnije, 19. siječnja 2016.

U tijeku suđenja razni svjedoci potvrdili su da je Mara bila izuzetno bliska s Filipom, da je sudjelovala u svim njegovim važnim životnim trenucima te da je često govorila da će svu svoju imovinu ostaviti njemu. Darinka Mikačić posvjedočila je kako joj je tog dana, 16. siječnja, Mara rekla: "Moja pisana oporuka spremljena je u kući, na sigurnom mjestu, u škrinji s dokumentima. Ja ostavljam sve Filipu Glavašu jer je on moj sin od rođenja, obitelji ne ostavljam ništa, nemojte to zaboraviti", pisao je u studenom prošle godine Podravski list.

Pročitajte više