Najbogatiji Britanac i brexiter odselio iz Engleske u Monaco

Foto: EPA

SIR Jim Ratcliffe, najbogatiji Britanac i jedan od glavnih zagovornika Brexita, napustio je Veliku Britaniju i preselio se u Monako, piše Guardian.

Unatoč prijašnjim tvrdnjama da će Velika Britanija biti "savršeno uspješna" bez Europske unije, 65-godišnji Ratcliffe odlučio je napustiti rodnu zemlju i preseliti se u Kneževinu, gdje se ne plaća porez na dohodak.

Vlasnik je najveće britanske petrokemijske tvrtke Ineos, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 17,5 milijardi funti. Ratcliffe je i vlasnik dviju luksuznih jahti.

Kako piše Guardian, procjenjuje se da će zbog selidbe u Monako uštedjeti 4 milijarde funti. Ljudi koji žive u Monaku najmanje 183 dana godišnje ne plaćaju porez na dohodak i imovinu. Najviša porezna stopa u Velikoj Britaniji iznosi 45% na dohodak iznad 150.000 funti godišnje.

Prije nego što je otputovao u Monaco, Ratcliffe je bio treći najveći pojedinačni porezni obveznik u Britaniji, koji je u državnu blagajnu tijekom 2017. i 2018. uplatio 110 milijuna funti.

Gorljivi pristaša Brexita

Njegova odluka da napusti Britaniju došla je ubrzo nakon što ga je kraljica proglasila vitezom, a Velika Britanija je izglasala izlazak iz Europske unije.

Ratcliffe je bio gorljivi pristaša Brexita koji je tvrdio da će Velika Britanija napredovati bez birokratske administracije.

Nakon referenduma pozvao je vladu da usvoji čvrst pristup pregovorima s EU, rekavši: "Moramo slušati, moramo biti nepokolebljivo pristojni i zadržati svoj šarm. Ali nema mjesta slabosti u 3 sata ujutro kada se bitke dobivaju ili gube."

Ratcliffe je tvrdio da EU treba pristup britanskom tržištu jednako kao i Britanija pristup europskom. "Nikad ne zaboravite da imamo pristojan set karata", rekao je, dodajući: "Mercedes neće zaustaviti prodaju automobila u Velikoj Britaniji. A London je jedno od dva ključna financijska središta i to se neće promijeniti."

 

Pročitajte više