U Splitu preminuo doktor Uglešić, bio je jedan od začetnika psihijatrije u Hrvatskoj

Screenshot: Splitv Videoportal

UGLEDNI hrvatski psihijatar, profesor emeritus Borben Uglešić, umro je u 94. godini u Splitu, javila je danas Radio Dalmacija.

Ugledni liječnik dr. Uglešić (1926.) također je ovogodišnji dobitnik Nagrade Grada Splita za životno djelo, a umro je u svom domu, u krugu obitelji.

Uglešić je bio jedan od začetnika psihijatrije u Hrvatskoj

Bio je jedan od začetnika psihijatrije u Hrvatskoj. Od 1962. vodio je Neurološko-psihijatrijski odjel splitske Opće bolnice, a nakon odvajanja neurologije i psihijatrije 1980. godine, vodio je Psihijatrijski odjel koji 1986. godine postaje Klinika za psihijatriju splitskog KBC-a, čiji je bio predstojnik. Godine 1988. otišao je u mirovinu.

Osnovna znanstvena orijentacija dr. Uglešića bila je psihijatrijska epidemiologija. Izniman je njegov doprinos psihofarmakologiji, alkohologiji i proučavanju ovisnosti. Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih radova i tri monografije, vodio nekoliko međunarodnih znanstvenoistraživačkih projekata. Bio je uvaženi ekspert iz forenzičke psihijatrije, a dugi niz godina i sudski vještak.

Pročitajte više