Ugostitelji bijesni zbog kluba: Nećemo se držati mjera, radit ćemo kao klubovi

Foto: Index, Patrik Macek/PIXSELL

NAKON što je Index prvi objavio fotografije iz kluba uhićenog šefa Janafa Dragana Kovačevića, u koji su zalazili brojni dužnosnici i trojica ministara, uslijedila je žestoka reakcija ugostitelja.

>> Ekskluzivno: Objavljujemo fotografije kluba uhićenog šefa Janafa

Podsjetimo, Index je objavio kako su se tijekom lockdowna, dok je ugostiteljska industrija bila zatvorena naređenjem Stožera civilne zaštite, Kovačevićevi prijatelji, uključujući i trojicu ministra u Plenkovićevoj vladi, okupljali i družili u privatnom klubu direktora Janafa. 

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak u razgovoru za RTL komentirao je cijelu aferu. Kaže da je vrijeme za oštrije poteze ugostitelja.

"Tražimo pravni put da otvorimo klubove, upravo sam zvao odvjetnika da nam ponudi zakonsku regulativu. Nećemo se pridržavati mjera, razmaka, bit ćemo otvoreni za sve članove klubova. I svi ćemo raditi kao klubovi, samo da kroz zakonsku regulativu vidimo kako je to moguće izvesti", kazao je i dodao:

"Vidjet ćemo kroz pravni put kako reagirati na ilegalno zatvaranje."

Brojač novca iza šanka

Još veći bijes ugostitelja izazvalo je otkriće da je iza šanka u klubu stajao - brojač novca.

"Svima u Udruzi nam je šok to što smo vidjeli. Mi nećemo imati brojače novca, nemamo novca za brojače novca. I kad smo kod toga, kako je moguće da nitko tko je bio tamo nije vidio brojač novca i zapitao se čemu to služi? Jesu li oni došli tamo kako bi se 'rastavili' i 'rastalili' pa igrali belu za novac? Slijedom logike, vodimo se u tom smjeru", kazao je za RTL Medak.

Frustriran je zbog činjenice da su vlasnicima klubova uvedene nove regulative, što ih se tretira kao državne neprijatelje broj jedan, što su ilegalno zatvoreni, kad rade moraju raditi sa smanjenim kapacitetom i konstantno su na udaru novih standarda.

"Pitanje je dana kad će gosti nositi maske i kad će nam uvesti dodatne regulative, kad će nas prisiliti da kupujemo nove uređaje. Došli smo do situacije kad nas nitko ne šljivi ni pet posto", u dahu je komentirao Medak i nastavio:

"Sve zemlje smanjile su PDV da se sačuva investicija, kako bi se utjecaj korone smanjio, ali u Hrvatskoj to ne ide zbog straha za proračun. Ministar (Zdravko Marić, op.a.) nam daje neka obećanja, ali ništa se ne pomiče. Zato ćemo krenuti u pravnu bitku."

Prosvjedi ugostitelja diljem Hrvatske zbog mjera Stožera

Više od 1000 ugostitelja iz cijele Dalmacije u sklopu akcije "4 do 12" u četvrtak u 11,56 sati prestalo je u svojim objektima na sat vremena posluživati goste, zahtijevajući manju poreznu presiju i spašavanje radnih mjesta 

Ugostitelji tom akcijom žele upozoriti na težak položaj u kojem su se našli zbog pandemije koronavirusa, potaknuti odgovorne institucije na žurno djelovanje kako bi se sačuvala radna mjesta. Akcija je osmišljena kao nastavak nedavne akcije ugostitelja Istre i Kvarnera s istim ciljevima, samo što se ovaj put ne zove „5 do 12“ nego „4 do 12“, kako bi se upozorilo na činjenicu da vrijeme za djelovanje nadležnih institucija protječe te će uskoro biti prekasno.

“Ne tražimo nikakvu milostinju, niti želimo tuđi novac. Tražimo samo da nam se omogući zaduživanje kako bismo preživjeli do iduće sezone te da nas se u jednoj mjeri  rastereti od poreznog opterećenja kako bismo posuđeno mogli platiti. Tu je još niz mjera kojima bi nam se moglo pomoći na razini lokalnih samouprava, od rasterećenja poreza na potrošnju do umanjenja koncesijskih naknada, ali ključne mjere koje će pomoći svim ugostiteljima – PDV i dostupnost sredstava za likvidnost i investicije – moraju se riješiti na državnoj razini“, navela je glasnogovornica Udruženja Ugostitelja Split Jelena Tabak.

"Ne tražimo ništa besplatno"

I ugostitelji Kvarnera i Istre su 10. rujna s početkom u 11 sati i 55 minuta na sat vremena zatvorili svoje ugostiteljske objekte.

"Mjere za spas radnih mjesta jesu spasile radna mjesta, ali nisu spasile nas poduzetnike jer država nije uopće nama pomagala. Nama su pomagale naše lokalne zajednice koje su nam dale da proširimo terase bez dodatne naknade, primjerice. Mi ne tražimo besplatan novac, ne želimo postati uhljebi ni socijala. Mi želimo raditi, plaćati poreze, da bismo plati porez moramo moći preživjeti zimu. Da bismo preživjeli, trebamo pojačati ekonomsku aktivnost, a naša aktivnost će biti nešto manja, mi želimo posuditi novce da podmirimo troškove do nule

Najveći problem je to što ne možemo od nikoga posuditi novce. Ako bismo dobili porezno prihvatljive uvjete, u bankama bi naši indikatori požutjeli i mogli bismo ponudit novac.

Ne tražimo besplatan novac, tražimo preferencijalnu stopu na hranu od 10 ili 13 posto, s tim da preferiramo 10. Kako bi nam bankarski koeficijenti ušli u žuto, a sad su u crvenom, treba nam ta preferencijalna stopa.

Dopustite nam da radimo, plaćamo najamnine, da plaćamo poreze", rekao je Vedran Jakominić.

Pročitajte više