Jutros pijavice, tuča, u gorju snijeg. Promjena nije prošla, izdana nova upozorenja

Foto: Nacionalni park Sjeverni Velebit/Adam Rukavina, Dalmacija Danas

U OVOM je tjednu već ponegdje palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru, a sljedećih dana bit će je još, osobito u drugom dijelu nedjelje, prognozira Zoran Vakula za HRT.

Od danas slijede i osjetno hladniji dani, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu zraka blizu najniže jutarnje prošlih dana, osobito na Jadranu. Pritom ćemo diljem Hrvatske imati niz svježih dana kakvih nije bilo još od travnja. 

Na Platku snijeg, na obali pijavice, tuča...

Kod Primoštena se jutros razvilo nekoliko pijavica, a kamere na Platku pokazuju i da pada snijeg.

U okolici Umaga i Pazina oko ponoći bilo je obilnije tuče koja je često padala u kombinaciji s obilnom kišom. Od ponoći najviše kiše palo je oko Učke (Falalelići 39 mm), na Labinštini (Jurazini 30 mm), Pazinu (23 mm) te u Bujama (21 mm), javlja Istramet.

S jačim zahladnjenjem kiša je u gorju postupno prešla u snijeg koji trenutno pada u višim dijelovima Gorskog kotara.

Snijeg je pao i na Zavižanu.

Crometeo na stranici na Facebooku javlja kako je u Biogradu na moru pala tuča.

Veliko nevrijeme u Dalmaciji

Tijekom jutra je oblačno s povremenom kišom, pljuskovima i grmljavinom bilo u Dalmaciji, a kod Trogira i Splita bilo je i tuče, javlja Dalmacija Danas.

Prema podacima mreže Pljusak.com u Rudi je u zadnja 24 sata palo čak 89 litra kiše po kvadratnom metru, a u Muću i Kaštelima oko 50 litara. Promjena vremena prošle noći je donijela vrlo vjetrovito vrijeme te su lebić i pulenat napravili štetu na dijelu obale. 

Jutros se na moru između Primoštena i Rogoznice razvila vrlo snažna pijavica koja je trajala više od deset minuta, ali srećom nije stigla do kopna.

Oko 10:15 razvila se još jedna pijavica na moru u blizini Brela i to iz olujnog oblaka koji je na tom području prouzročio grmljavinske pljuskove. Također, oko 9 sati pojavila se jedna pijavica kod Splita, ali je bila vrlo kratkotrajna.

Popodne pak stižu vijesti o plimi

Dalmatinski portali ovog popodneva javljaju o plimi do koje je došlo na Hvaru, u Trogiru i po brojnim otocima.

 

Što nas čeka danas?

U noći i prijepodne na sjevernom Jadranu i u gorju i dalje kišovito. Poslije više sunčanog vremena, ali bez osjetnog zatopljenja. Temperatura zraka bit će uglavnom od 13 do 18 °C, ujutro u unutrašnjosti Istre i malo niža, a u gorju između 6 i 13 °C. Nevolje će i dalje stvarati umjeren i jak, ponegdje na udare olujan vjetar koji će mijenjati smjer.

I na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije prilično vjetrovito, najprije većinom uz jugozapadnjak, zatim sjeverozapadnjak, na sjeveru možda i buru, pri čemu će more biti valovito i jače valovito. Uz promjenjivu naoblaku i povremene pljuskove s grmljavinom temperatura zraka bit će uglavnom od 15 do 20 °C. Viša rijetko gdje, a niža većinom ujutro u unutrašnjosti.

U sjevernijim krajevima mirnije, uz manje kiše te uz zamjetno nižu temperaturu nego danas i prošlih dana - poslijepodnevna u središnjoj Hrvatskoj često čak i za oko 10 stupnjeva, a dodatnom osjećaju svježine pridonosit će slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji, Baranji i Srijemu ponegdje i sjeverozapadni. Uz promjenjivu je naoblaku kiša moguća posvuda, ali će ponegdje i izostati. Najniža temperatura od 10 do 13 °C, a najviša od 16 do 19 °C.

I sljedećih dana promjenjivo i svježe, na Jadranu i vjetrovito

Hladnije od prosjeka bit će i u nastavku rujna te i dalje promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, u većini krajeva najčešću i najobilniju u drugom dijelu nedjelje, osobito u gorju i unutrašnjosti Dalmacije te na Jadranu, gdje će opet biti obilnih pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujnog nevremena, a moguće su i pijavice. 

U nedjelju će još biti i jako vjetrovito, pri čemu će vjetar mijenjati smjer od juga, preko jugozapadnjaka, ponegdje i sjeverozapadnjaka, do uglavnom na sjevernom Jadranu i bure. Vjerojatnost za mirnije, stabilnije i ponovno toplije dane značajno se povećava od utorka, prognozira Vakula.

Pročitajte više