Kinezi u tri godine oštetili i uništili tisuće džamija

Ilustracija: EPA

TISUĆE džamija uništene su i oštećene u samo tri godine u sjeverozapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang te ih je sada manje nego ikada, piše The Guardian.

Podaci su to iz izvještaja o kineskoj represiji koja se provodi nad muslimanskom manjinom australskog thin-tanka Strategic Policy Institute (SPI). Podaci su dobiveni putem satelitskih snimki te izvještaja s terena. 

Od 24.000 džamija tek ih je 15.000 koje su cijele

Kineske vlasti tvrde da na tom području ima više od 24.000 džamija te da ih vlasti čuvaju. No prema izvještaju SPI-ja, ostalo ih je tek nešto više od 15.000 koje nisu uništene ni oštećene.

“Ovo je najniži broj od kulturne revolucije, kad je bilo manje od 3000 džamija”, stoji u izvještaju. Dvije trećine džamija su oštećene, a oko 50 posto zaštićenih objekata kulturne baštine je uništeno ili oštećeno. Među njima je i Ordam Mazar, drevni hodočasnički gradić iz 10. stoljeća, koji je u potpunosti uništen.

Procjenjuje se da je od 2017. godine 30 posto džamija uništeno, dok ih je još 30 posto na neki način oštećeno. Nekima su skinuti minareti, neka su mjesta ostala napuštena, dok su druga pretvorena u parkirališta ili se upotrebljavaju u poljoprivredne svrhe.

Pročitajte više