Nastavljaju se prosvjedi zbog klimatskih promjena: "Klimatska kriza nije nestala"

Foto: EPA

MLADI predvođeni švedskom aktivisticom Gretom Thunberg prosvjeduju širom svijeta, prvi put tijekom pandemije koronavirusa, zahtijevajući djelovanje kako bi se zaustavile klimatske promjene i ublažile njihove posljedice.

Požari na američkoj zapadnoj obali, abnormalni toplinski valovi na sibirskom Arktiku i rekordne poplave u Kini neke su od elementarnih nepogoda koje su pogodile svijet.

Organizatori navode da prosvjedima žele podsjetiti političare širom svijeta da klimatska kriza nije nestala dok se svijet fokusirao na covid-19.

Prosvjedi su planirani u više od 3100 mjesta, a prvo su započeli u Australiji, Japanu i Fijiju, uz ograničenje broja okupljenih. U Stockholmu su se Greta Thunberg i nekolicina članova njenog pokreta Petak za budućnost okupili ispred parlamenta. Greta je objavila na Twitteru da će se prosvjednici za klimu "vratiti idućeg tjedna, idućeg mjeseca i iduće godine. Koliko god je puta potrebno."

"S pandemijom koronavirusa morali smo uvidjeti koliko su neproporcionalni učinci svake krize"

Mitzi Jonelle Tan, dvadesetdvogodišnja filipinska aktivistica Gretinog pokreta, kazala je da njena vlada ne uspijeva zaštititi ljude od klimatskih promjena i pandemije. "S pandemijom koronavirusa morali smo uvidjeti koliko su neproporcionalni učinci svake krize", kazala je.

Tisuće australskih studenata sudjelovale su u 500 manjih okupljanja te u virtualnom prosvjedu, zahtijevajući ulaganje u obnovljive izvore energije, uz protivljenje financiranja plinskih projekata.

Prosvjedi se održavaju ovaj petak, godinu dana nakon što je u dva velika globalna prosvjeda za klimu sudjelovalo više od šest milijuna ljudi.

Fokus ovotjednih prosvjeda je na solidarnosti s "najpogođenijim ljudima i pokrajinama" - zajednicama koje malo pridonose emisiji stakleničkih plinova, ali su prve na udaru poplava, povećanih razina mora ili invazije skakavaca.

Pročitajte više