Bulj o Zakonu o koncesijama: Ovo je jedan od najsramotnijih zakona

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI klub Mosta danas se usprotivio vladinim izmjenama Zakona o koncesijama jer, tvrde, saboru oduzimaju pravo da mijenja ugovore o koncesijama, a Miro Bulj upitao je vladajuće hoće li o koncesijama odlučivati u klubu, poput onoga Dragana Kovačevića.

Protiv zakonskih izmjena ustali su zastupnički klubovi Mosta i zeleno-lijeve koalicije, kako bi zakon popravili, predložili su amandmane, no vladin predstavnik ih je odbio.

Bulj: Ovo je jedan od najsramotnijih zakona

Bulj ustraje na tome da je jedini smisao tih izmjena razvlastiti Hrvatski sabor, oduzeti mu mogućnost mijenjanja ugovora o koncesijama.

"Ovo je jedan od najsramotnijih zakona“, izjavio je zastupnik, pitajući se tko će, ako ne sabor, odlučivati o koncesijama za ključne resurse poput pomorskog dobra, poljoprivrednog zemljišta, energetike.

Bulj: Valjda ste i zakon donijeli u klubu

"Razvlašćujete zastupnike, a gdje ćete onda odlučivati o koncesijama, valjda u klubovima šefova javnih tvrtki", poručio je, očito misleći na aktualnu aferu Janaf i informacije da se u klubu šefa te javne tvrtke Dragana Kovačevića okupljalo birano društvo iz svijeta politike, gospodarstva, kulture.

"Valjda ste i ovaj zakon tamo donijeli, u klubu Dragana Kovačevića, tamo ćete odlučivati s Mesićem, Milanovićem, s kime", upitao je Bulj vladajuće.

Klub zeleno-lijeve koalicije predložio je pet amandmana

Klub zeleno-lijeve koalicije predložio je pet amandmana, među kojima i onaj da se strateškim interesom smatra i infrastruktura i upravljanje infrastrukturom za obnovljive izvore energije.

"Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to ne napravimo“, rekla je Sandra Benčić, čudeći se negativnom odgovoru vladina predstavnika na taj amandman.

Benčić: Vlada ne razumije ili ne želi zaštititi obnovljive izvore energije

"Vlada pokazuje da ne razumije ili da ne želi zaštititi postrojenja za obnovljive izvore energije, tko zna iz kojeg razloga. Naime, imali smo i afere u tom području", kazala je zastupnica, vjerojatno misleći na aferu Vjetroelektrane.  

"Ako želimo povećati udio obnovljivih izvora energije, tada nema razloga da to sada ne napravimo", istaknula je Benčić.

Vladin predstavnik Zdravko Zrinušić ustrajao je na tome da su zakonska rješenja dobra, usklađena s europskom direktivom te je odbio oporbene amandmane.

O amandmanima koje je vlada odbila u podne će glasanjem odlučiti zastupnici, koji će se očitovati i o drugim zakonima i izvješćima koje su raspravili ovaj i prošli tjedan.

Pročitajte više