Korona u Kini pronađena na hrani. Lauc: Borba do zadnjeg virusa je izgubljena

Foto: EPA, Screenshot N1

ZDRAVSTVENE vlasti u kineskom gradu Qingdau na istoku zemlje otkrile su kontaminaciju koronavirusom na nekim pakiranjima koje je skladištio uvoznik morskih plodova nakon što su se dvije osobe koje su rukovale tim pakiranjima pokazale pozitivnima na koronavirus, prenosi Reuters.

Kina je nakon ovog otkrića pojačala provjere uvoza smrznute hrane i zabranila onu iz nekih stranih pogona za preradu mesa usred globalne pandemije. Ovo, inače, nije prvi slučaj pronalaska korone na hrani u Kini.

Rezultati su došli tijekom rutinskog testiranja osoblja tvrtke, no ni jedan od 147 pogođenih bliskih kontakata muškaraca nije bio pozitivan, navodi se u priopćenju Općinske zdravstvene komisije Qingdao.

Zatim su testirani i proizvodi i 51 uzorak bio je pozitivan, ali nijedan kontaminirani proizvod nije dospio na tržište, rekla je komisija. Kineska carina zaprijetila je tjednom obustavom uvoza iz tvrtki čiji smrznuti prehrambeni proizvodi imaju pozitivan test na virus. 

Ovu je vijest na svom Facebooku podijelio hrvatski znanstvenik Gordan Lauc koji je ustvrdio kako je ideja o borbi do posljednjeg virusa sada i definitivno propala.

Laucovu objavu prenosimo u cijelosti.

Lauc: Borba do zadnjeg virusa je, nažalost, definitivno izgubljena

"Borba do zadnjeg virusa je nažalost definitivno izgubljena. Čak i države poput Kine i Novog Zelanda koji su se potpuno zatvorile nemaju šansi, jer virus očito dolazi i na stvarima, a ne samo u ljudima. U Kinu je već nekoliko puta ušao u paketima s hranom.

Srećom, čini se da pri takvom kontaktu s malom količinom virusa zaraženi ne obolijevaju, već uspijevaju pobijediti infekciju svojim imunim sustavom.

No to je samo još jedna potvrda da je suživot s virusom jedina opcija i da na SARS-CoV-2 treba gledati kao na samo još jedan od virusa s kojima moramo živjeti. Naravno ne smijemo mu dozvoliti da se previše brzo širi, jer smo u ožujku vidjeli kako to može izgledati kada se previše proširi. No tu je naravno ključan kriterij broj teško bolesnih ljudi, a ne broj ljudi kod kojih smo iznimno osjetljivim PCR testovima našli tragove virusa u nosu", napisao je Lauc. 
 

Pročitajte više