Slovenski ministar pod sumnjom da je zlorabio informacije u kupnji dionica Petrola

Foto: EPA

SLOVENSKA agencija za tržište vrijednosnicama (ATVP) uvela je postupak provjere ministra okoliša Andreja Vizjaka zbog sumnje da je zlorabio interne informacije kad je prije šest mjeseci kupio veću količinu dionica Petrola, najveće slovenske kompanije po ukupnom prihodu.

Vizjak je član Janšine stranke, sve negira

Postupak je uveden nakon što je vlada u srijedu donijela odluku o liberalizaciji cijena naftnim derivatima. To će utjecati na poslovanje ove naftne i energetske tvrtke, čije su dionice na Ljubljanskoj burzi odmah nakon objave odluke porasle za 6 posto, na 320 eura, prenijeli su slovenski mediji.

Vizjak je član stranke premijera Janeza Janše. On negira da je raspolagao posebnim informacijama u odnosu na druge građane, ali podsjeća  da je stajalište nove vlade o potrebi deregulacije tržišta derivatima bilo javno te poznato i ranije.

Vizjak je u ožujku ove godine, na početku mandata sadašnje vlade, kupio 415 dionica Petrola za 120 tisuća eura, za što je uzeo kredit.

"Prve sam dionice Petrola kupio prije 30 godina. Ove su godine cijene dionica pale pa sam ocijenio da je dobar trenutak za kupnju. Kad sam ih kupio, još nitko nije govorio o tome da će doći do deregulacije cijena pogonskih goriva", kazao je Vizjak za medije.

Vizjak tvrdi da na dionicama Petrola ništa nije zaradio

Dodao je kako na dionicama Petrola još ništa nije zaradio i da ih ne prodaje jer ih vidi kao dobru dugoročnu investiciju, a ne mogućnost brze zarade.

"Uvijek kupujem dionice dobrih slovenskih poduzeća. Neka istraga pokaže jesam li prekršio zakon ili ne", kazao je Vizjak, dodavši da je spreman preuzeti odgovornost ako se pokaže da je djelovao u suprotnosti sa zakonom i zlorabio unutarnje informacije, što sam negira.

Kazao je da njegovo ministarstvo nije sudjelovalo u donošenju prijedloga za deregulaciju cijena naftnih derivata i da je to bio posao ministarstva gospodarstva te kako se  optužba da je koristio unutarnje informacije najprije pojavila u javnosti kao medijska konstrukcija.

Pročitajte više