Europski ulagači oprezni na kraju tjedna nakon najvećeg pada na burzama u tri mjeseca

Foto: EPA

NA EUROPSKIM se burzama u petak ujutro trguje oprezno, nakon jučerašnjeg pada cijena dionica, dok ulagači prate vijesti o drugom valu širenja koronavirusa u europskim zemljama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je jučer pao 0,8 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,15 posto, na 5.829 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,25 posto, na 12.576 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 4.740 bodova.

Oprez zbog straha od drugog vala

Na europskim burzama vlada oprez jer ulagači nisu voljni riskirati dok prate drugi val širenja koronavirusa, koji će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

Podršku tržištima pruža, pak, jučerašnji blagi, ali ipak rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon oštrog pada dan prije.

Pozitivno je na tržište utjecala vijest da Zastupnički dom Kongresa radi na paketu poticajnih fiskalnih mjera, vrijednom 2.200 milijardi dolara. Predsjednica tog doma Nancy Pelosi poručila je da je spremna pregovarati s Bijelom kućom o tom paketu poticaja.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,4 posto, nakon što je jučer potonuo 2,15 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 23.204 boda.

Pročitajte više