Drugu noć zaredom traju prosvjedi u SAD-u zbog Breonne Taylor

Foto: EPA

PROSVJEDI protiv rasizma u Louisvilleu u Kentuckyju nastavljeni su jučer navečer, drugu noć zaredom, nakon što su trojica policajaca oslobođena optužbi zbog ubojstva Breonne Taylor.

Neki prosvjednici porazbijali su prozore nekoliko lokalnih tvrtki i bolnice

Nakon što je policijski sat stupio na snagu i policija je proglasila okupljanja protuzakonitim, skupina od 300 prosvjednika promarširala je gradom i zaustavila se ispred Prve unitarističke crkve.

Neki prosvjednici porazbijali su prozore nekoliko lokalnih tvrtki i bolnice, prenosi novinar Reutersa. No okupljanje ispred crkve bilo je mirno u odnosu na prethodnu noć u najvećem gradu u Kentuckyju. 

"Najmanje 24 osobe uhićene su tijekom večeri zbog optužbi koje uključuju nezakonito okupljanje i pobunu prvog stupnja", priopćila je policija u Louisvilleu. 

Dvojica policajaca ranjena su iz vatrenog oružja u prvoj noći prosvjeda, kada je policija uhitila 127 ljudi. Obojica su stabilno. 

Policajci koji su upali u stan Breonne Taylor prije dva dana oslobođeni krivnje

Trojica policajaca, koji su 13. ožujka tijekom racije u Louisvilleu upali u stan Afroamerikanke Breonne Taylor i usmrtili je hicima iz vatrenog oružja, u srijedu su oslobođeni krivnje za njezinu smrt, što je ponovno izazvalo protestna okupljanja na ulicama najvećeg grada u saveznoj američkoj državi Kentucky.

Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove potpuno su oslobođeni bilo kakve krivnje, dok je Brett Hankinson optužen za ugrožavanje iz nehata ljudskih života jer su neki od njegovih hitaca ugrozili obitelj u susjednom stanu.

Trojica policajaca, koji nisu nosili uniforme tijekom racije povezane s ilegalnom prodajom narkotika, malo iza ponoći 13. ožujka su lupanjem po vratima probudili 26-godišnju medicinsku sestru i njezina partnera Kennetha Walkera te upotrijebili tzv. "ovna" kojim su provalili u stan, za što su imali valjani sudski nalog pod sumnjom da je stan mjesto u kojemu bivši partner Breonne Taylor i osuđivani preprodavač narkotika Jamarcus Glover prima pakete.

Partner Breonne Taylor također je pucao. Rekao je da je ispalio hitac upozorenja jer je strahovao da će u stan upasti kriminalci jer nije čuo da su policajci naveli tko su. 

Louisville će isplatiti 12 milijuna dolara naknade obitelji Taylor

Louisville će isplatiti 12 milijuna dolara naknade obitelji Taylor zbog odbacivanja tužbe protiv policajaca.

Njezino ubojstvo u početku je privuklo malo nacionalne pozornosti. No nakon ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda u svibnju izbili su prosvjedi protiv rasizma i policijske brutalnosti diljem SAD-a.

Pročitajte više