U Kovačevićevom klubu iza šanka stoji brojač novca

Foto: Index

SADA već notorni klub Dragana Kovačevića, uhićenog bivšeg šefa Janafa, koji se nalazi u Slovenskoj 9 u Zagrebu već danima izaziva pažnju javnosti. 

Index je jučer ekskluzivno objavio fotografije unutrašnjosti kluba koje datiraju iz vremena lockdowna. 

>> Prvi objavljujemo fotografije kluba uhićenog šefa Janafa

Slike pokazuju kako klub baš nije toliko neugledan prostor kako su tvrdili neki od posjetitelja, poput predsjednika Zorana Milanovića i predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića. 

Uređenju šanka, vidi se na fotografiji, posvetilo se dosta truda, no ono što zaslužuje posebnu pažnju je uređaj iza šanka koji izgleda kao brojač novca. 

Bankari: Nema dvojbe, to je brojač novčanica

Kako bismo provjerili je li doista riječ o brojaču novčanica, kakav se inače može vidjeti u bankama, razgovarali smo s dvojicom bankara.

Obojica su nam rekli isto - nema nikakve dvojbe da se radi upravo o brojaču novčanica.

Jedan bankar koji radi na šalteru i svakodnevno rukuje s takvim uređajem rekao nam je kako svaku dvojbu o tome je li riječ o brojaču novčanica otklanjaju zupčanici za novčanice koji se jasno vide na slici.

Što će brojač novčanica u ilegalnom lokalu koji su posjećivali ljudi iz visoke politike, a među njima i najmanje tri Plenkovićeva ministra, i mjesecima nakon što se u istom prostoru navodno odvila primopredaja mita, jedno je od mnogih pitanja koja se nameću u ovoj aferi.

>> Ministri su jeli i pili u nelegalnom klubu, dok su inspekcije zatvarale restorane

Index je u više navrata jutros pokušao dobiti odgovor na pitanje što brojač novca radi u klubu bivšeg šefa Janafa od Ivane Širić, direktorice firme na koju se vodi klub, pri čemu je vlasnik te firme upravo Dragan Kovačević, no ona nije odgovarala na više naših poziva.

No brojač novčanica iza šanka je samo dio neobičnih detalja o klubu koji su ovih dana isplivali u javnost.

Na ulazu u klub je kamera, a prema nekim informacijama, posjetitelji, probrana ekipa iz političkog i javnog života, na ulazu su morali ostaviti mobitele. 

Tri Plenkovićeva ministra bili su gosti kluba, Ćorić nije želio odgovoriti jesu li morali ostavljati mobitele na ulazu

Najmanje tri ministra bili su gosti ovog privatnog kluba. Jedan od aktualnih ministara ondje je igrao kartašku igru belu, drugi je u rodbinskim odnosima s Kovačevićem, a čest gost je bio još jedan ministar vlade Andreja Plenkovića. 

Kako je prvi objavio Index, ministar koji je igrao belu je Oleg Butković, ministar koji je u rodbinskim odnosima s Kovačevićem je Josip Aladrović, a često je ondje bio i ministar Tomislav Ćorić.  

>> Objavljujemo imena ministara koji su išli u klub, jedan je Kovačevićev rođak

Ćorić nije želio odgovoriti na pitanje je li morao na ulazu u klub ostavljati mobitel, a rečenica kojom je izbjegao odgovoriti na pitanje je zanimljiva. 

"To nije informacija koju želim podijeliti s hrvatskom javnošću", kazao je.

Istražitelji sumnjaju da se upravo u klubu odvila primopredaja dva milijuna kuna mita

Istražitelji, podsjetimo, sumnjaju da se upravo u klubu odvila primopredaja gotovo dva milijuna kuna. Policija je duže vrijeme pratila poduzetnika Krešu Peteka pa su tako videokamerom zabilježili kako ulazi u banku po novac, kako izlazi iz banke s novcem te kako odlazi do tzv. kluba Dragana Kovačevića. Snimili su ga kao onamo ulazi s vrećicom s logom banke u kojoj je bio novac te kako kasnije izlazi bez nje.

Sam famozni klub, mjesto primopredaje novca, Uskok je posebno analizirao, budući da je policija, u vezi s tom lokacijom, očito snimila još niz zanimljivih stvari osim same primopredaje. Naime, istražitelji navode da je Kovačević u tom prostoru "primao dužnosnike najvišeg ranga", ne navodeći o kome se konkretno radi. Prije dva dana ispostavilo se kako je jedno od tih imena bilo i Jakova Kitarovića, supruga bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Nacional je objavio kako je Kitarović bio prisutan u klubu tijekom navodne primopredaje mita. 

Klub je u vlasništvu tvrtke Finkor 

Klub Dragana Kovačevića nalazi se na adresi Slovenska 9, a u vlasništvu je tvrtke Finkor. Kako smo otkrili, riječ je zapravo o dva prostora. Veći se nalazi u prizemlju i ima 54 kvadrata, a iznad tog poslovnog prostora je jedna prostorija, odnosno zasebna nekretnina od 28,5 kvadrata. 

Vlasnik tvrtke Finkor je Kovačević, no kako je dužnosnik (vlada ga je postavila na čelo državne tvrtke), tvrtku je prenio na Odvjetnički ured Šoštarić. Direktorica te tvrtke je Ivana Širić, a na istoj adresi registrirane su još tri tvrtke, i to: Centar ekonomskog razvoja, Eko-glob i Globfi. Osim adrese, tim tvrtkama je zajedničko da im je direktorica Širić, da nemaju ni jednog zaposlenog i da su prošle godine poslovale s malom dobiti.  

Najbolje je poslovao Finkor. Prošlu 2019. godinu završio je s dobiti od 137.600 kuna, a tvrtka se bavi uslugama i trgovinom na veliko. Centar ekonomskog razvoja osnovan je za savjetovanje, a prošle godine imao je dobit od 72.700 kuna. Eko-glob bavi se gospodarenjem otpadom, a prošle godine imao je dobit od 21.400 kuna. Globfi se bavi informatikom i komunikacijama i imao je dobit od 27.600 kuna. 

Pročitajte više