Zašto su bijeli policajci koji su izrešetali crnkinju Breonnu Taylor oslobođeni?

Screenshot/Foto: Facebook/EPA

POKRET Black Lives Matter ili, na hrvatskom, Crni životi vrijede, krajem svibnja ove godine izašao je na ulice diljem SAD-a zbog policijskog ubojstva Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac gotovo 9 minuta klečao na vratu, iako je ovaj bio vezan lisicama i na podu. 

Iako su vjerojatno najveći antirasistički prosvjedi u američkoj povijesti počeli zbog smrti Floyda u Minneapolisu, Minnesota, ovo nije bio ni prvi ni posljednji slučaj koji je razbjesnio Amerikance - crnce, bijelce i ostale - i potaknuo ih da ovog ljeta iziđu na ulice. Slučajevi policijskog ubojstva ili pokušaja ubojstva Hakima Littletona (5. srpnja u Detroitu, Michigan), Jacoba Blakea (23. kolovoza u Kenoshi, Wisconsin), Dijona Kizzeeja (31. kolovoza u Los Angelesu, Kalifornija) i Ricarda Munoza (13. rujna u Lancasteru, Pennsylvania) izazvali su nove prosvjede i nerede, iako su mnogo sporniji od ubojstva Floyda. Dok je Floyd, naime, bio nenaoružan i onesposobljen, svi navedeni su bili naoružani - osim Blakea koji je, kad je ustrijeljen, ulazio u automobil u kojem je pronađen nož. Blake je, međutim, preživio. 

>>U SAD-u izbili neredi zbog ubojstva crnca, snimka pokazuje da se policajac branio

No jedan je slučaj izazvao daleko najsnažniji revolt uz Floydov - onaj Breonne Taylor, 26-godišnje Afroamerikanke koja je, prema javno dostupnim podacima, bez ikakve sumnje bila nevina žrtva policijskog nasilja. Njeno ime izvikivali su prosvjednici diljem zemlje, a njeno lice nosili na transparentima, majicama, ovjekovječili uličnim muralima i objavljivali na društvenim mrežama, uz heštegove poput #SayHerName (reci njeno ime). Crnačke zvijezde poput Beyonce, Oprah Winfrey i LeBrona Jamesa tražile su pravdu za njenu smrt.

>>Veliki prosvjedi u Americi nakon oslobađanja policajaca koji su ubili crnkinju

Policija razvalila vrata stana, dečko Breonne Taylor zapucao u samoobrani

Ova nesretna djevojka, bolničarka Hitne pomoći koja je htjela postati medicinska sestra, nije bila osumnjičena za zločin niti je, prema rezultatima istrage, ugrožavala policajce.

Trojica policajaca su, naime, kasno navečer 13. ožujka ove godine upala u njen stan, na temelju naloga o istrazi protiv dvoje osumnjičenih za dilanje droge. Nijedno od to dvoje osumnjičenih nije bila Taylor. Došlo je do razmjene vatre između dečka ubijene djevojke Kennetha Walkera i policajca, a jedina koja je u pucnjavi smrtno stradala bila je Taylor. 

>>Ovoj crnkinji je policija provalila u stan i izrešetala je. Nitko nije uhićen

Zbog konfuzije oko detalja ovog slučaja, društvenim mrežama se u lipnju proširila dezinformacija da je policija zabunom upala na pogrešnu adresu. Tu je optužbu tada ponovila i senatorica i potpredsjednička kandidatkinja Joea Bidena Kamala Harris, koja je za NBC izjavila da je policija "pokušavala izvršiti nalog na krivom mjestu".

Ustvari, policija je u sklopu ove istrage zatražila i dobila naloge za pretres na 5 adresa, od kojih je jedna bila ona na kojoj su živjeli Taylor i Walker. Osim kućne adrese, na nalogu za pretres bili su navedeni ime, datum rođenja i broj socijalnog osiguranja, broj stana i fotografija njenih ulaznih vrata, izvještava USA Today.

Međutim, iako je policija imala nalog za pretres zbog sumnje da netko u njenom stanu drži drogu ili novac od prodaje, u stanu nije pronađena droga - niti je ona ikad bila osumnjičena za trgovinu ili posjedovanje droge.

Glavna meta istrage bivši dečko Breonne Taylor, osumnjičeni diler

Prema tužbi koju je njena obitelj podnijela protiv trojice bijelih policajaca, osumnjičeni i prethodno dvaput osuđivani Jamarcus Glover već je bio priveden kad su policajci došli na njenu adresu, što oni navodno nisu znali. Naime, osumnjičeni diler navodno je viđen kako ulazi u njen stan u siječnju s paketom. Taylor je prethodno bila u vezi s Gloverom, no u tom trenutku nisu bili u kontaktu, tvrdi njena obitelj.

A na kraju protiv nijednog od trojice policajaca koji su 13. ožujka provalili u njen stan u Louisvilleu, Kentucky, i ispalili 32 metka, od čega 6 u nju, neće biti podignuta optužnica. 

Naime, istražna porota je ove srijede, 6 mjeseci nakon njenog ubojstva, odlučila da protiv policajaca Jonathana Mattinglyja i Mylesa Cosgrovea neće podići nikakvu optužnicu, dok je njihov kolega Brett Hankison optužen samo za nehajno ugrožavanje ljudskih života jer su neki od njegovih hitaca, koje je ispalio u vrata i prozor stana, ugrozili obitelj u susjednom stanu, u kojem su završili.

Ova je odluka, predvidivo, izazvala nove prosvjede pod sloganom "Bez pravde nema mira", ali i nove nasilne nerede, kakvi su, nažalost, obilježili posljednjih nekoliko mjeseci u Americi. Dio prosvjednika u Louisvilleu tako je razbijao prozore restorana i autobusa te pokušao izazvati požar, a jedan od njih je zapucao na policajce i teško ranio dvojicu. 

Gradonačelnik Louisvillea Greg Fischer uveo je zbog toga 72-satni policijski sat i proglasio stanje opće opasnosti, a na ulice su poslane i postrojbe Nacionalne garde, za što je američki predsjednik Donald Trump pohvalio guvernera Kentuckyja.

>>Zašto SAD opet sliči na ratnu zonu? Zato što je George Floyd tek posljednji u nizu

No u vezi tragičnog slučaja Breonne Taylor nameću se dva ključna pitanja: je li njena smrt zaista bila posljedica policijskog rasizma, bilo osobnog ili sustavnog, i jesu li policajci krivi za njeno ubojstvo ili su postupili u opravdanoj samoobrani?

Odvjetnik obitelji ubijene Taylor Brent Crump opisao je odluku istražne porote kao "skandaloznu i uvredljivu". Sam nalog o pretresu je u kolumni za Washington Post nazvao defektnim zbog "pogrešnih informacija" koje su korištene kao temelj za nalog, prema kojima je Glover viđen kako izlazi iz tog stana s poštanskim paketom u siječnju. Poštanski inspektor je, međutim, potvrdio da Taylor nije primala sumnjive pakete. Istražitelji pak tvrde da su Taylor i Glover i dalje bili u kontaktu i da su ona i njen auto viđeni ispred kuće u kojoj je Glover navodno skladištio drogu u veljači.

Tužiteljstvo ponudilo nagodbu dileru ako inkriminira Taylor?

Glover je također u intervjuu za lokalne novine Courier Journal.otkrio da mu je tužiteljstvo ponudilo nagodbu, prema kojoj bi, umjesto višegodišnje zatvorske kazne, mogao dobiti uvjetnu ako posvjedoči da je Taylor bila dio njegove dilerske mreže, što su kao dokaz pristranosti tužiteljstva istaknuli i odvjetnici obitelji Brent Crump i Sam Aguilar.

"U trenutku izvanredne ironije diler je imao dovoljno časti da odbije diskreditirati uspomenu na Taylor tako da laže o njenom karakteru i umiješanosti", zaključio je Crump. 

Iako je policija u ovom slučaju dobila takozvani nalog za ulazak bez kucanja, istraga je utvrdila da su policajci te večeri ipak pokucali na vrata i predstavili se kao policija, navodno jer su u posljednji trenutak dobili upute da je Taylor samo sporedna meta istrage i da ne predstavlja opasnost. Nije, međutim, jasno zašto su onda imali nalog koji policija traži ako vjeruje da bi kucanje bilo opasno, uzaludno ili da bi otežalo "učinkovitu istragu zločina".

Jednako je nejasno, ističe Washington Post, zašto su onda policajci svejedno provalili u stan, umjesto da su pozvali Taylor da iziđe s podignutim rukama. Nadalje, državni tužitelj Kentuckyja Daniel Cameron, inače republikanac, ali i prvi Afroamerikanac na toj funkciji, izjavio je na na konferenciji za medije da je susjed čuo da se policija predstavila. Ono što Cameron nije spomenuo je da su odvjetnici žrtvine obitelji razgovarali s 11 susjeda iz zgrade, od kojih nitko nije čuo da se policija predstavila prije nego što je upala u stan. U svakom slučaju, nalog je nakon ovog slučaja zabranjen u Kentuckyju. 

Policajci su provalili vrata pomoću ovna za razbijanje vrata, a Walker i Taylor su ustali iz kreveta. Walker je uzeo svoj pištolj i prvi ispalio hitac u policajca Mattinglyja te ga pogodio u nogu. Ali, prema njegovom odvjetniku, to je učinio samo zato što ga je probudilo lupanje po vratima i jer je mislio da netko provaljuje u stan, ne znajući da je na vratima policija. Walker je kasnije rekao policiji da se bojao da bivši dečko njegove djevojke, već spomenuti Glover - koji je i bio glavni osumnjičeni u ovoj istrazi - provaljuje u stan.

Policija u stan ispucala 32 metka, 6 u Taylor

Pucao je iz pištolja za koji ima legalnu licencu - u samoobrani, kako je rekao policajcima. Nijedan policajac nije nosio uniformu, a nisu imali ni kamere kakve američki policajci često nose posljednjih godina, upravo zbog ovakvih slučajeva. Taylor i Walker, koji su spavali u tom trenutku, nisu znali da se radi o policajcima i mislili su da su "u značajnoj, neposrednoj opasnosti", stoji u tužbi protiv policije. 

Policajci su na to s vrata ispalili ukupno 32 metka u stan, 6 u Taylor. Pomalo nevjerojatno, nijedan metak nije pogodio Walkera. Njegova djevojka preminula je u svom stanu u 00:48. Policajci su "izrešetali stan, uz totalno zanemarivanje ljudskog života", stoji u tužbi. Policija nije pozvala hitnu pomoć za Taylor, nego je to napravio Walker i u pozivu rekao da je netko provalio kroz vrata i upucao njegovu djevojku. Dotad su bolničari, koji su ostali izvan stana zajedno s policijom, pružali pomoć samo ranjenom policajcu. Policija i bolničari navodno su ušli u stan tek dvadesetak minuta nakon pucnjave. 

Mrtvozornik okruga Jefferson zaključio je da je vjerojatno preminula odmah nakon što je ustrijeljena i da ju se nije moglo spasiti - no to je u kontradikciji s Walkerovim svjedočanstvom da je Taylor bila živa i pokušavala disati još barem 5 minuta nakon pucnjave.

Izvještaj o incidentu koji su podnijeli ovi policajci bio je pun grešaka - u njemu stoji kako Taylor nije imala ozljeda, iako je izrešetana sa 6 metaka, i da nisu provalili u stan, iako su koristili ovna upravo u tu svrhu. Također nije jasno zašto su policajci svoj nalog za pretres odlučili provesti usred noći, dok su Taylor i Walker spavali. Znakovito je i da je tužiteljstvo odbacilo optužnicu za pokušaj ubojstva policajca koju je prvo podiglo protiv Walkera, što sugerira da i sami imaju sumnje u policijsku verziju događaja, piše New York Times

>>Ovo su činjenice i brojke o policijskom rasizmu u Americi

Tužitelj o odluci da policajci ne odgovaraju za ubojstvo: Pravda rulje nije pravda

Međutim, kako je tužitelj Cameron izjavio na press-konferenciji, policajci Mattingly i Crosgrove "imali su opravdani razlog za samozaštitu i time ne mogu biti izloženi krivičnom progonu" - iako je istragom utvrđeno da je hitac iz oružja Mylesa Cosgrovea usmrtio Breonnu Taylor.

"Ako se vodimo emocijama ili bijesom, onda nema pravde. Pravda rulje nije pravda. Pravda koja se traži nasiljem nije pravda. To samo postaje osveta", zaključio je Cameron, dodajući da FBI još uvijek istražuje moguće kršenje federalnih zakona u ovom slučaju.

"Kazneni zakon nije predviđen da odgovori na svaku tugu i žalost. Ali moje srce se slama zbog gubitka gospođice Taylor", rekao je Cameron, pokušavajući pomiriti razumljivo ogorčenje zbog njenog ubojstva i izostanak optužbi za isto.

"Prema zakonu države Kentucky, upotreba sile (policajaca) Mattinglyja i Cosgrovea bila je opravdana kako bi se zaštitili. To opravdanje ne dozvoljava nam da podignemo kaznenu optužnicu u smrti Breonne Taylor"; zaključio je tužitelj.

Camerona nisu odvratili ni prosvjednici koji su ranije okupili ispred njegove kuće, što već postaje redovita taktika pritiska, odnosno zastrašivanja. Trump ga je, s druge strane, pohvalio za "obavljanje fantastičnog posla".

Policajac otpušten zbog "bezobzirnog i slijepog" pucanja

Međutim, policajac Watkinson, koji je sad optužen za sporedno kazneno djelo, 23. lipnja je otpušten zbog "ekstremne ravnodušnosti prema ljudskom životu" koju je pokazao kad je "bezobzirno i naslijepo" ispucao 10 metaka u stanu Taylor. 

"Vaše ponašanje šok je za moju savjest. Uznemiren sam i zapanjen što ste upotrijebili smrtonosnu silu na ovakav način", napisao je šef policije Robert Schroeder u pismu otpuštenom policajcu.

Također, grad Louisville je u izvansudskoj nagodbi s majkom ubijene Tamikom Palmer pristao isplatiti 12 milijuna dolara odštete zbog njene smrti i obvezao se na provođenje policijske reforme. 

Jedan od policajaca koji su ubili Taylor već je u tom trenutku bio pod istragom - Kendrick Wilson je, naime, 2019. tužio Hankisona zbog "maltretiranja osumnjičenog nepotrebnim uhićenjima i podmetanja droge". Policajac Brett Hankison ga je, naime uhitio tri puta u dvije godine, a Wilson tvrdi da postoji snimka s njegove kamere na kojoj se Hankison šali kako će mu podmetnuti drogu.

Bi li isto postupili da je Taylor bila bijela?

"Moram priznati da me odluka, kao odvjetnicu, nije iznenadila. Vrlo je teško držati policiju odgovornom", ističe Savala Trepczynski, profesorica prava na Sveučilištu Berkeley.

"Veći kontekst ubojstva Breonne Taylor je pitanje operira li policija u manjinskim zajednicama s većim stupnjem agresije. Potpuno je razumno reći da bi postupali suzdržanije u bjelačkoj zajednici. I to je rasna nepravda u ovome", upozorava Jack Glaser, profesor socijalne psihologije sa Sveučilišta Berkeley.

Teško je reći jesu li trojica bijelih policajaca koji su upali u stan Breonne Taylor te kobne noći bili motivirani rasizmom. Teško je reći i jesu li trebali biti kazneno gonjeni zbog njene smrti, koja se opreznijim i odgovornijim postupanjem možda mogla izbjeći. No upravo je ova rasna nepravda, ili barem percepcija iste, razlog zbog kojeg Louisville, i Ameriku u cjelini, tresu prosvjedi. 

Pročitajte više