U Domu za starije u Delnicama zaraženo 60 osoba, većina nema simptome

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

NAKON jučer provedenog testiranja korisnika i zaposlenika privatnog Doma za starije osobe u Delnicama, prisutnost covida-19 potvrđena je kod još 31 osobe, objavio je lokalni stožer.

U spomenutom Domu, prema današnjim podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, ukupno je 60 zaraženih osoba, a pet ih je hospitalizirano u riječkom KBC-u.

Osim iz Doma, pozitivno je još 14 osoba s područja Primorsko-goranske županije, a svi oni kontakti su ranije zaraženih osoba.

Ukupno je u županiji 125 aktivnih slučajeva koronavirusa, a u samoizolaciji je 418 osoba. U protekla 24 sata 4 osobe su ozdravile, a dvije su, nažalost, umrle.

Većina nema simptome

Dr. Vladimir Mićović potvrdio je da je virus u sustav unijela njegovateljica koja ga je očito prenijela u inkubacijskom periodu bolesti, budući da je kod prvih simptoma bolesti ostala kod kuće.

"Njegovateljica je radila svoj posao profesionalno i savjesno. Kod većine zaraženih u delničkom Domu radi se o asimptomatskim bolesnicima. Sustav Doma u Delnicama će biti podijeljen u dva dijela, dio gdje će se smještati zaraženi i dio za nezaražene", kazao je Mićović.

Prema riječima glavnog epidemiologa Dobrice Rončevića, u koordinaciji između KBC-a Rijeka, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu, svim zaraženima u Domu je osigurana 24-satna liječnička skrb na način da je uvedeno dežurstvo dvojice liječnika Doma zdravlja. 

Pročitajte više