Kim Jong-un se ispričao zbog ubojstva južnokorejskog dužnosnika na granici

Foto: EPA

SJEVERNOKOREJSKI čelnik Kim Jong-un uputio je rijetku osobnu ispriku zbog ubojstva južnokorejskog dužnosnika, javlja BBC

Kim je navodno rekao svom južnokorejskom kolegi Moon Jae-inu da se incident nije trebao dogoditi. 

Navodno je ustrijeljen u sklopu mjera borbe protiv koronavirusa, kazao je savjetnik za nacionalnu sigurnost južnokorejskog premijera.

Naime, južnokorejske vlasti javljaju kako je 47-godišnjak navodno pokušao prebjeći na sjever. 

U sjevernokorejskim vodama ga je pronašla vojska nakon čega je upucan, a tijelo mu je zapaljeno, javljaju južnokorejske vlasti. 

"Spalili samo prsluk za spašavanje"

Isprika je stigla u obliku pisma upućenog predsjedniku Moonu, a Kim je rekao da mu je "jako žao što je razočarao gospodina Moona i narod Južne Koreje". 

Sjeverna Koreja također je dala Južnoj na uvid rezultate svoje istrage o incidentu. U njemu se navodi da je ispaljeno više od 10 hitaca na muškarca koji je ušao u sjevernokorejske vode, nije htio otkriti svoj identitet i zatim pokušao pobjeći. 

Međutim, u pismu se navodi da su spalili njegov prsluk za spašavanje, a ne njegovo tijelo.

"Vojnici nisu mogli locirati neidentificiranog prijestupnika tijekom potjere, nakon što su ispalili hice i spalili prsluk prema nacionalnim izvanrednim mjerama za prevenciju bolesti", rekao je Moonov savjetnik za nacionalnu sigurnost Suh Hoon, referirajući se na pismo.

Pročitajte više