Obilna kiša i oluje zahvatile dio zemlje, pogledajte snimke. DHMZ: Ovo je tek početak

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

PRVI kišni val stigao je do naših krajeva.

Prilično jaka kiša s grmljavinom je na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Dalmaciji te u središnjim krajevima unutrašnjosti. Na Jadranu je i prilično vjetrovito. Mogući su udari i do 90 km na sat, prvo južnjaka i juga, a poslijepodne i jugozapadnjaka.

Jutro će biti sunčano i suho samo u istočnim krajevima, a u ostatku zemlje bit će promjenjivo oblačno s povremenom kišom ili pljuskovima.

U Dalmaciji palo 50 litara kiše uz bujice

Jutros je grmljavinsko nevrijeme zahvatilo prvo Zadarsku, potom i Šibensko-kninsku županiju. Prema podacima mreže Pljusak.com, najviše kiše je palo na Promini, 50 litara po kvadratnom metru. Slijede Drniš 49, Miljevci 36, Starigrad Paklenica 34, Šibenik i Zadar 32, Zaton i Cista Velika 29 itd. S ovim količinama oborina pojedine postaje su samo ovog tjedna premašila 100 litara kiše po kvadratnom metru, javlja Dalmacija Danas.

Obilan pljusak donio je mjestimične bujice šibenskim ulicama.

Oko 9 sati grmljavinski oblak premjestio se nad zaleđe Trogira i ima putanju prema kaštelanskom i splitskom području.

Ovo je tek početak, jer će noćas doći do ciklogeneze u Genovskom zaljevu i ciklona će se u subotu naći nad Jadranom, a to znači još kiše i pljuskova, kao i grmljavine nad Jadranom, javlja meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević.

Moguće su izraženije nevere, tijekom kojih može pasti velika količina kiše koja može uzrokovati bujične poplave. S obzirom na nestabilnu situaciju, mogu se formirati i pijavice.

Jače nevrijeme lokalno je moguće i na kopnu, gdje može biti tuče. Navečer i u unutrašnjosti treba računati na dosta kiše u središnjim i sjevernim predjelima.

Večeras će prodrijeti i hladniji zrak sa sjeverozapada Europe, pa u noći na subotu i u subotu ujutro može zalepršati malo snijega na Velebitu, Dinari, što bi bio prvi ovosezonski snijeg.

Poslijepodne stiže prava promjena

Na Jadranu i osobito u gorskom dijelu zemlje su već u prvom dijelu dana mogući jaki i obilni pljuskovi ili jače grmljavinsko nevrijeme. Puhat će i jako jugo, a u unutrašnjosti umjeren jugozapadnjak, najavljuje meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne, a osobito navečer, stiže obilnija kiša i češći pljuskovi. Danas će još biti toplo te će temperatura doseći 28 stupnjeva, a s jakim jugozapadnjakom i dalje pristiže topao zrak.

U Slavoniji i Baranji će poslijepodne padati kiša s povremenim i grmljavinskim pljuskovima. Ujutro će puhati umjeren, a poslijepodne jak južni i jugozapadni vjetar, no toplo vrijeme će se zadržati.

U Istri će biti najjača kiša te najobilniji pljuskovi, a moguće je i jače grmljavinsko nevrijeme u zapadnom dijelu. Obilna kiša padat će i u gorskom dijelu, osobito u Lici, a sve to pratit će i jak do olujni južni vjetar.

Na jugu Dalmacije bit će većinom sivo, tmurno i kišovito. Moguće je jače nevrijeme uz obilnu i jaku kišu, a jako jugo okrenut će jak do olujni južni vjetar.

Što nas čeka idućih dana?

I za vikend će na kopnu biti promjenjivo, uz povremenu mjestimičnu kišu, češću i obilniju gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije, dok će u sjevernijim krajevima kiša mjestimice vjerojatno i izostati. No prestanak južine i pad temperatura osjećat će se posvuda. Najviša poslijepodnevna temperatura zraka do srijede će biti uglavnom između 14 i 19 °C, a najniža jutarnja od 7 do 12 °C, u gorju samo oko 4 °C.

I na Jadranu će osvježiti, ali manje nego na kopnu, pa će poslijepodnevna temperatura i dalje na većini Jadrana biti 20 °C i malo viša. No, najniža jutarnja od nedjelje do srijede će vjerojatno biti između 12 i 17. Osim nastavka nestabilnog vremena nevolja će u subotu biti i zbog ponegdje prolazno jake tramontane i bure, a potkraj nedjelje i početkom ponedjeljka zbog ponovno jačanja juga, te prolaznog jugozapadnjaka, te sjevernog i sjeverozapadnog vjetra, na sjevernom Jadranu i bure, prognozira Zoran Vakula za HRT.

DHMZ izdao posebno upozorenje

Zbog nadolazeće promjene vremena Državni hidrometeorološki zavod objavio je posebno priopćenje.

"Nakon kalendarskog dolaska jeseni, za vikend će se i temperatura zraka prilagoditi dobu godine, dapače, bit će i hladnije od prosjeka. Uzrok tome je premještanje ciklone s kojom, uz pad temperature, stiže mjestimice i obilna kiša. Bit će vjetrovito pa upozoravamo na jako do olujno jugo i južni vjetar.

U višim slojevima atmosfere sa sjeverozapada dolazi duboka termobarička dolina s osjetno hladnijim zrakom. Na prednjoj strani nam pritječe velika količina vlažnog i nestabilnog zraka sa Sredozemlja. Pri tlu je s njom povezana hladna fronta koja će u petak stići do Alpa, a sredinom dana očekuje se i ciklogeneza u Genovskom zaljevu.

Genovska ciklona će premjestiti preko Hrvatske na sjeveroistok tzv. Vb stazom po Van Bebberu i donijeti dinamične vremenske prilike."

Moguće poplave

U petak 25. rujna 2020. će najviše vremenskih neprilika biti na Jadranu, osobito na južnom dijelu. Uz lokalno obilnu kišu (ponegdje čak i više od 70 l/m2 u 24 sata) i grmljavinska nevremena moguće su ponegdje bujične i urbane poplave, a jak do olujan vjetar, većinom južni i jugozapadni praćen naglim padom tlaka za posljedicu može imati plavljenje riva.

Bujične poplave zbog kiše i nevremena moguće su i u gorskim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije gdje je također izdan drugi stupanj upozorenja (narančasto) na opasno vrijeme.

Promjenjivo vrijeme nastavit će se do početka novog radnog tjedna zbog zadržavanja visinske ciklone, ali i premještanja još jedne slabije izražene prizemne ciklone s nedjelje na ponedjeljak, kada u najvišem gorju (iznad 1000 m) mogu zalepršati prve ovosezonske pahulje snijega", piše DHMZ.
 

Pročitajte više