AFERA JANAF

U Kovačevićevom autu pronašli milijun eura, bio je parkiran u garaži vile

Ilustracija: Sasa Zinaja/NFOTO/PIXSELL, Google Maps

POLICIJA je u jednoj garaži vile u Samoboru, uz prisustvo nekadašnjeg prvog čovjeka Janafa Dragana Kovačevića, jučer pronašla skrivenih milijun eura. Uz novac pronađena je i veća količina dokumentacije koju istražitelji tek pregledavaju.

Kovačevića je policija jučer dobar dio dana iz Remetinca vozila po pretragama nekih prostorija, a posebno im je za oko zapela vila u Samoboru njegovog poznanika Deana Šparavca, javlja RTL.

Dvije identične vile, koje stoje jedna pokraj druge u Samoboru, gradila je tvrtka Alfa Stan, a u jednoj od njih živi direktor te tvrtke Dean Šparavec. Na upit RTL-a on je odgovorio kako jučer nije vršen pretres njegove obiteljske kuće u Samoboru. 

"Tijekom jučerašnjeg dana nije vršen pretres moje obiteljske kuće u Samoboru pa samim time niti automobila koji su se nalazili u garaži u sklopu moje kuće", odgovorio je za RTL Šparavec. 

No, pokraj njegove kuće nalazi se druga, identična vila za koju je kao vlasnik upisan Dragan Čolić iz Makarske. Radi se o vili koja je do prije nekoliko godina bila u vlasništvu Vilka i Alfonsine Vlahović. Prije pet godina Alfonsina Vlahović je ovu nekretninu založila kako bi Zdravko Mamić mogao izaći na slobodu iz istražnog zatvora. 

Obitelj Vlahović prije par godina je odselila iz vile, nakon čega se kao vlasnik upisao Dragan Čolić iz Makarske.

Izvjesno je da je ovim potezom Kovačević pokušao sakriti dio imovine i dokumenata od istražitelja. Podsjetimo, on je ranije, prije uhićenja, pokušao uništiti svoje mobitele tako što ih je bacio u Savu. Istražitelji su ih pronašli.

Afera sa stanom sina Gorana Marića

Tvrtka Alfa stan spominjala se u aferi sa stanom sina bivšeg ministra Gorana Marića. 

Podsjetimo, početkom srpnja 2019. godine Index je otkrio kako Ante Marić, sin ministra Gorana Marića, živi u novoizgrađenom stanu u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata. Prema podacima iz zemljišnika, vlasnik mu je tvrtka Veslačka nekretnine, a riječ je o tvrtki kćeri Šted Investa u kojoj je ministar Marić bio direktor od 2005. do 2008., kada se povukao jer je 2008. godine ušao u sabor kao zastupnik HDZ-a.

Stan u kojem živi Ante Marić tvrtka Alfa stan Grupa je u kolovozu 2018. godine prodala tvrtki Veslačka nekretnine koja je pak u vlasništvu bivše tvrtke Gorana Marića, za 336.095 eura ili gotovo 2,5 milijuna kuna, a u jesen iste godine u njega je ušao kao "podstanar" Marić junior.

Sporni stan kupljen je 24. srpnja 2018. godine, a ugovor su potpisali Alfa stan Grupa i tvrtka Veslačka nekretnine. Puna cijena stana iznosila je 336.095 eura, a uključivala je stambeni prostor te garažno i parkirno mjesto. Iznos je isplaćen u cijelosti u trenutku potpisivanja ugovora. 

Alfa stan Grupa, kao prodavatelj ovjerila je ugovor kod javne bilježnice Ljiljane Vodopije Čengić 3. kolovoza. Istog dana kod istog ureda ovjerenu presliku ugovora napravio je i Ante Marić. To baš i nije uobičajeno za nekog za koga se tvrdi da je podstanar. No Ante Marić kaže da u tome nema ništa čudno.

"Ovjerenu presliku ugovora može napraviti svatko. Napominjem da izrada ovjerene preslike nema nikakvog pravnog učinka za onog tko donosi ispravu radi izrade preslike. A kao što sam već ranije rekao, vlastiti privatni život, pa tako i svoje međuljudske odnose, ne komentiram", rekao je Ante Marić za Index.

Pročitajte više