AFERA JANAF

Prvi objavljujemo fotografije kluba uhićenog šefa Janafa

Foto: Index

INDEX posjeduje fotografije unutrašnjosti zagrebačkog privatnog kluba Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici. 

Fotografije datiraju iz razdoblja lockdowna.

Podsjetimo kako smo jučer pisali da je klub bio popularan za vrijeme lockdowna jer je bio jedini prostor u centru Zagreba u kojem vas je konobar mogao poslužiti pićem i u kojem ste mogli u miru razgovarati. Imao je dva šanka i konobara, a računi nisu bili izdavani. 

>> Klub je bio jedini otvoreni lokal u lockdownu, Plenkovićev ministar tamo igrao belu

Tri ministra bili su gosti kluba

Najmanje tri ministra bili su gosti ovog privatnog kluba. Jedan od aktualnih ministara ondje je igrao kartašku igru belu, drugi je u rodbinskim odnosima s Kovačevićem, a čest gost je bio još jedan ministar vlade Andreja Plenkovića. 

Kako je prvi objavio Index, ministar koji je igrao belu je Oleg Butković, ministar koji je u rodbinskim odnosima s Kovačevićem je Josip Aladrović, a često je ondje bio i ministar Tomislav Ćorić.  

>> Objavljujemo imena ministara koji su išli u klub, jedan je Kovačevićev rođak

Zašto je Uskoku zanimljiv klub?

Uskok je prošlog tjedna pokrenuo istragu protiv direktora Janafa Dragana Kovačevića i još desetorice okrivljenih od kojih su dvojica saborski zastupnici. Tereti ih se zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, trgovanja utjecajem i zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju. 

Policija je duže vrijeme pratila poduzetnika Krešu Peteka pa su tako videokamerom zabilježili kako ulazi u banku po novac, kako izlazi iz banke s novcem te kako odlazi do tzv. kluba Dragana Kovačevića, šefa Janafa, u Slovenskoj ulici. Snimili su ga kao onamo ulazi te izlazi bez novca. Naknadno su objavili kako su u torbi bila gotovo 2 milijuna kuna. 

Sam famozni klub, mjesto primopredaje novca, Uskok je posebno analizirao, budući da je policija, u vezi s tom lokacijom, očito snimila još niz zanimljivih stvari osim same primopredaje. Naime, istražitelji navode da je Kovačević u tom prostoru "primao dužnosnike najvišeg ranga", ne navodeći o kome se konkretno radi. Prije dva dana ispostavilo se kako je jedno od tih imena bilo i Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Klub u vlasništvu tvrtke Finkor 

Famozni klub Dragana Kovačevića nalazio se na adresi Slovenska 9, a u vlasništvu je tvrtke Finkor. Kako smo istražili, riječ je zapravo o dva prostora. Veći se nalazi u prizemlju i ima 54 kvadrata, a iznad tog poslovnog prostora je jedna prostorija, odnosno zasebna nekretnina od 28,5 kvadrata. 

Vlasnik tvrtke Finkor je Kovačević, no kako je dužnosnik (vlada ga je postavila na čelo državne tvrtke), tvrtku je prenio na Odvjetnički ured Šoštarić. Direktorica te tvrtke je Ivana Širić, a na istoj adresi registrirane su još tri tvrtke, i to: Centar ekonomskog razvoja, Eko-glob i Globfi. Osim adrese, tim tvrtkama je zajedničko da im je direktorica Širić, da nemaju ni jednog zaposlenog i da su prošlu godinu poslovale s malom dobiti.  

Najbolje je poslovao Finkor. Prošlu 2019. godinu završio je s dobiti od 137.600 kuna, a tvrtka se bavi uslugama i trgovinom na veliko. Centar ekonomskog razvoja osnovan je za savjetovanje, a prošle godine imao je dobit od 72.700 kuna. Eko-glob bavi se gospodarenjem otpadom, a prošle godine imao je dobit od 21.400 kuna. Globfi se bavi informatikom i komunikacijama i imao je dobit od 27.600 kuna. 

Pročitajte više