AFERA JANAF

Ministri su jeli i pili u nelegalnom klubu, dok su inspekcije zatvarale restorane

Foto: Index

U ZAGREBAČKOM klubu Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici radio je šank, izdavala su se pića bez računa, imao je i konobara, no Državna inspekcija nikada nije ušla u taj prostor, doznaju Index istrage. Kako su nam pojasnili, taj prostor nije bio registriran za usluživanje hrane i pića, onamo ih nitko nije zvao, a nitko nije ni prijavio da se "bez računa ne računa".

Isto tako klub je normalno radio za vrijeme lockdowna i ni tada također u njega nije ušla ni jedna inspekcija. Podsjetimo, u klubu su boravili mnogi vladini dužnosnici, aktualni ministri, suci te mnogi drugi vezani uz državnu vlast. Nitko nije prijavio da klub zapravo radi nelegalno. No, krenimo redom.

 >> Klub je bio jedini otvoreni lokal u lockdownu, Plenkovićev ministar tamo igrao belu 

U zagrebačkom klubu Dragana Kovačevića u Slovenskoj ulici organizirala su se česta druženja za gospodarstvenike, osobe iz javnog života te dužnosnike najvišeg ranga, a klub je postao nacionalno poznat kao mjesto navodne primopredaje mita od gotovo dva milijuna kuna koje je u torbi unio poduzetnik Krešo Petek. 

Onamo su dolazili aktualni ministri kao što je Oleg Butković koji je kartao belu, Josip Aladrović, rođak Dragana Kovačevića, također je bio čest gost, kao i Aladrovićev kum, ministar Tomislav Ćorić. I predsjednik Zoran Milanović bio je tamo, rekao je da je riječ o neuglednom prostoru u kojem je par puta popio piće. 

Ondje je bio i bivši predsjednik Stjepan Mesić, a priznao je da je tamo kartao i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. 

Turudić: Jelo se i pilo

"Neugledan prostor. To je mali šank. Zvao me moj prijatelj Stanko Šarić, glazbenik, ex Zlatni dukati, oni bi tamo svirali, mi smo prijatelji 30 godina. Došao bih, nešto bi se pojelo, popilo, poslušala bi se glazba sat, dva, tri i otišao bih svojim putem", rekao je Turudić. 

>> Objavljujemo imena ministara koji su išli u klub, jedan je Kovačevićev rođak

Klub je, kako smo ranije pisali, imao i svog konobara, no računi se nisu izdavali. Kako doznajemo, klub nije imao nikakve dozvole za rad, a to nam je potvrdio i Državni inspektorat.

Inspektorat: Nisu imali nikakve dozvole 

"Uvidom u registar pružatelja usluga registriranih ugostiteljskih objekta te registar subjekata za usluživanje hrane i pića utvrđeno je kako na navedenoj adresi nije registriran pružatelj navedenih usluga", stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

Kažu nam i kako nikada nisu bili u tom prostoru. Nisu ni mogli jer prostor nije bio evidentiran za posluživanje hrane i pića, a nije bilo ni prijava o radu tog kluba.

"Glavni državni inspektor dr. sc. Andrija Mikulić nikada nije boravio na lokaciji koju navodite", kažu nam na kraju iz Inspektorata, da ne bi bilo zabune. No, činjenica je da, unatoč svim ljudima vezanima uz vlast i pravosuđe, nitko nije prijavio lokal, nego su tamo odlazili jesti i piti, pitanje je na čiji račun. 

Inspektori tvrde da ih nitko nije zvao 

"Od 1. travnja 2019. godine, tj. od početka rada, Državni inspektorat nije zaprimio prijavu (anonimnu, pisanu, putem aplikacije 'podnošenje prijave' i sl.) da se na lokaciji iz Vašega upita pružaju usluge koje navodite", stoji u odgovoru Državnog inspektorata. 

Spomenimo i kako su Turudić i Aladrović kazali kako se radilo o Klubu Slavonaca. No, kako smo provjerili, to je netočna tvrdnja. Naime, Klub Slavonaca registriran je u Začretskoj ulici, a ne u Slovenskoj. Opet naglašavamo, klub u Slovenskoj nije imao nikakve dozvole za šank te za posluživanje jela i pića. 

Isto tako prostor kluba u vlasništvu je tvrtke Finkor. Vlasnik tvrtke Finkor je Kovačević, no kako je dužnosnik (vlada ga je postavila na čelo državne tvrtke), tvrtku je prenio na Odvjetnički ured Šoštarić, a za direktoricu postavio Ivanu Širić s kojom smo jučer razgovarali. Ona nam kaže kako je radila u uredu do kluba, a da o samom klubu ne zna ništa.

"Nisam tamo zalazila, moj ured bio je fizički odvojen od tog dijela, tako da ne znam ništa. To su vam dvije odvojene stvari", kaže Širić u razgovoru za Index.  

Masovno su zatvarali kafiće i restorane za vrijeme koronakrize 

Podsjetimo kako je za vrijeme koronakrize Državni inspektorat zatvarao kafiće i restorane. Državni inspektori su na 30 dana zabranili rad i zapečatili preko 20 restorana u Zagrebu, Rijeci i Splitu zbog izdavanja hrane ispred restorana, na ulici, ili u poslužnom prostoru.

U klubu Dragana Kovačevića bilo je i hrane i pića za probrane goste iz vrha državne vlasti. Nitko ga nije prijavio.

Iz Državnog inspektorata, s obzirom na izjave i priznanja nadležnih, nisu nam htjeli odgovoriti hoće li sada, nakon svega, provesti nadzor. No, osim što se postavlja pitanje kako je moguće da se tamo jelo i pilo bez računa, postavlja se i pitanje darova za dužnosnike. Naime, ministri i ostali državni dužnosnici, pa i suci, ne smiju primati darove vrijednosti veće od 500 kuna, a ako su oni u klubu jeli i pili na tuđi račun, pitanje je jesu li se i time ogriješili o zakon.

Originalno objavljeno na Index istrage

Pročitajte više