KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer: 232 novozaražena, 5351 testiranih, 4 umrlih. Pogledajte stanje po županijama

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježena su 232 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1200.

Među njima je 266 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. 

Četiri osobe su preminule. Dvije ženske osobe preminule su u KBC Rijeka (1943. godište i 1921. godište). Jedna muška osoba preminula je u OB Slavonski Brod (1929. godište) i jedna u KIB Dr. Fran Mihaljević (1943. godište).

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 15.572 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 261 osoba preminula. Ukupno se oporavilo 14.111 osoba, od toga 296 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9329 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 279.035 osoba, od toga 5351 u posljednja 24 sata.

STANJE PO ŽUPANIJAMA - 24.9.

(na popisu su županije koje su danas objavile podatke)

  • Sisačko-moslavačka - 7 novih
  • Požeško-slavonska - 11 novih
  • Primorsko-goranska - 36 novih
  • Osječko baranjska - 2 nova
  • Istarska - 2 nova
  • Splitsko-dalmatinska - 41 novi
  • Ličko-senjska - 1 novi
  • Brodsko-posavska - 3 nova
  • Dubrovačko-neretvanska - 7 novih
  • Zadarska - 5 novih
  • Zagreb - 38 novih
  • Međimurska - 5 novih
  • Zagrebačka - 16 novih
  • Bjelovarsko-bilogorska - 5 novih
  • Koprivničko-križevačka - 3 nova
  • Karlovačka - 11 novih
  • Krapinsko-zagorska - 5 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 5 novih
  • Šibensko-kninska - 4 nova

IZ MINUTE U MINUTU

13:01 Šibensko-kninska - 4 nova

U Šibensko-kninskoj županiji u protekla 24 sata četiri su novooboljele osobe od covid-19 infekcije, priopćeno je iz Županijskog stožera civilne zaštite.

Tri su osobe s prebivalištem u Kninu, a jedna je s prebivalištem na području općine Promina.

Trenutno je 17 aktivnih slučajeva oboljenja od covid-19 infekcije na području županije. Četiri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

12:56 Vukovarsko-srijemska - 5 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na covid-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 1 iz Ivankova i 1 iz Gradišta). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 755, od kojih je 676 osoba izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 6 osoba hospitalizirano zbog covid-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirane su 122 osobe te je ukupno testiranih do sada na području županije 10.841. U samoizolaciji na području županije su 243 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar i 3 druga zdravstvena radnika).

12:55 Krapinsko-zagorska - 5 novih

U protekla 24 sata je na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano 5 novih osoba pozitivnih na koronavirus, s prebivalištima na području Grada Krapine (2), Općine Veliko Trgovišće (2) i Grada Pregrada (1). U istom razdoblju ozdravilo je 18 osoba, a pristiglo je i 88 negativnih nalaza.

Ukupni broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 87. U samoizolaciji se nalaze 644 osobe.

12:41 Karlovačka - 11 novih

Od ukupno pristiglih 130 nalaza (123 Karlovac, 7 Ogulin) u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji je 11 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Oboljelo je 6 muškaraca i 5 žena. Sedam osoba je iz Karlovca, dvije osobe iz Duge Rese i dvije iz Vojnića.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 305 osoba i danas imamo 73 aktivna slučaja. U samoizolaciji se nalazi 512 osoba. 

Trenutno je šest razreda u samoizolaciji i za sada nije bilo prijenosa infekcije u školama.

12:01 Koprivničko-križevačka - 3 nova

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđena tri nova slučaja zaraze virusom SARS -CoV-2, a riječ je o osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i križevačkog područja. U tijeku je epidemiološka obrada bliskih kontakata novozaraženih osoba.

Dvije su osobe proglašene zdravima, na bolničkom liječenju je jedna osoba, a u ovom trenutku na području županije je osam aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 205 slučajeva bolesti covid-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 58 osoba.

11:48 Bjelovarsko-bilogorska - 5 novih 

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je pet novih slučajeva zaraze koronavirusom, a svih pet novooboljelih osoba su s područja Bjelovara.

Među novooboljelim osobama je troje učenika. Jedan je u Drugoj osnovnoj školi Bjelovar, drugi u Prvoj osnovnoj školi Bjelovar, a među novooboljelima je i jedan učenik gimnazije. Njihovi su razredi stavljeni u samoizolaciju, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite.

11:45 Zagrebačka - 16 novih

U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 16 osoba novozaraženih koronavirusom.

Petero novooboljelih je iz Vrbovca, troje iz općine Brckovljani, dvoje iz Dugog Sela te po jedna osoba iz Zaprešića, Velike Gorice, Ivanić Grada, Svetog Ivana Zeline i općina Pokupsko i Bedenica.

11:43 Međimurska - 5 novih

Do sada je u Međimurju testirano ukupno 6312 osoba. Od jučer obrađenih 113 uzetih uzoraka, 5 nalaza je pozitivno, a 108 nalaza je negativno. Danas do 11 sati testirano je 106 osoba, 16 nalaza je negativno, ostalih 90 je u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 708 osoba.

Trenutno su 54 aktivna slučaja - 9 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 19 osoba sa svadbenih svečanosti, 9 osoba je kontakt sa oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 13 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenima, 2 osobe koje su se vratile s ljetovanja, 2 osobe strani državljani koji rade na području MŽ i 2 osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske.

Epidemiološka situacija je stabilna. Četiri osobe su oporavljene, a novopozitivne osobe su kontakti oboljelih koji su prisustvovali svadbi i testirani su iz samoizolacije, objavio je lokalni stožer.

11:35 Zagreb - 38 novih

U Gradu Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 38 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u posljednja 24 sata testirano je 788 uzoraka, a među novooboljelima njih 14 su kontakti od prije pozitivnih osoba.

Negativnu epidemiološku anamnezu ima njih 21, dva su slučaja uvoza - iz BiH i Slovenije, a jedan slučaj je povratak s godišnjeg odmora, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Tijekom posljednja 24 sata od zaraze koronavirusom oporavile su se 153 osobe, a za 193 osobe je određena mjera samoizolacije. Šikić je naglasila da je ovaj broj oporavljenih osoba rezultat izmjene trajanja izolacije, odnosno liječenja, s 14 na deset dana.

Vezano za škole, tri su pozitivna učenika u tri srednje škole, dva učenika u dvije osnovne škole i jedan nastavnik u osnovnoj školi. U samoizolaciju je stavljeno 38 učenika osnovnih škola i 23 učenika srednjih škola.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč izvijestio je da je kroz covid ambulante prošlo 308 osoba, samoizolacija je određena za tri osobe, a na testiranje je upućeno 266 osoba. Na drive-in punktovima testirane su 254 osobe, prenio je N1.

10:31 Zadarska - 5 novih

Na području Zadarske županije pet je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među novooboljelima je jedna ukrajinska državljanka koja će izolaciju provesti na području Zadra, izvijestili su u četvrtak iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

U posljednja 24 sata testirana su 204 uzorka, aktivni nadzor provodi se nad 387 osoba, a istekao je za njih 7350.

Trenutno je u Zadarskoj županiji koronavirusom zaraženo 186 stanovnika, 99 muškaraca i 87 žena. Na covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 18 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

10:26 Dubrovačko-neretvanska - 7 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Dubrovnika (imaju utvrđenu epidemiološku vezu), dvije muške osobe iz Ploča (za jednu utvrđena ep. veza), jednoj ženskoj osobi iz Konavala (ima utvrđenu ep. vezu), jednoj muškoj osobi iz Orebića te jednoj muškoj osobi koja nema prebivalište na području županije.

Izliječeno je 16 osoba: devet iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, Opuzena i Župe dubrovačke te jedna iz Dubrovačkog primorja.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 18 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru dvije osobe. Od početka pandemije analizirano je 13.485 uzoraka.

U samoizolaciji je 378 osoba, a u posljednja 24 sata nema utvrđenih slučajeva kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

10:18 Brodsko-posavska - 3 nova

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su tri (3) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedna preminula osoba. Zaražene su osobe koje imaju prebivalište na području općina Oriovac, Bebrina i Gornja Vrba. Na covid odjelu slavonskobrodske Opće bolnice preminula je jedna starija muška osoba pozitivna na covid-19 u dobi od 92 godine, koja je bila na respiratoru.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 615, dok je broj aktivnih slučajeva 59 (4 aktivne osobe manje nego prethodni dan).

Hospitalizirano je 10 osoba (3 osobe manje nego prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 687 osoba (49 osoba manje nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

10:15 Ličko-senjska - 1 novi

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 1 je novooboljela osoba od covida-19. 

Oboljela osoba je s područja Otočca. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljele osobe. U protekla 24 sata testirano je 13 osoba. 

Ukupno je oboljela 161 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega je 54 aktivnih slučaja, 105 osoba je izliječeno te su dvije osobe preminule. Trenutno aktivni slučajevi po gradovima i općinama: Otočac - 20, Gospić - 24, Plitvička jezera - 3, Perušić - 4, Senj -1, Novalja - 1, Vrhovine - 1

10:00 Stožer: U posljednja 24 zabilježena su 232 nova slučaja zaraze u Hrvatskoj, 5351 testirani. Umrle četiri osobe

9:44 Splitsko-dalmatinska - 41 novi

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 550 obrađenih testova danas je 41 novooboljela osoba pozitivna na covid infekciju i to iz Splita 19, Imotskog 3, Kaštela 2, Klisa 5, Makarske 2, Omiša 1, Podstrane 1, Sinja 3, Solina 3, Trogira 1 i Vrlike 1 osoba.

Od 41 novooboljele osobe s područja Splitsko-dalmatinske županije 16 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1173 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 47 covid pozitivnih osoba u KBC-u Split, dok se 4 osobe nalaze na respiratoru.

9:10 Istarska - 2 nova

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitan je 341 uzorak briseva (188 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih su 2 pozitivna.

Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju, boravak i povratak iz Bosne i Hercegovine. Za drugu osobu je epidemiološka obrada u tijeku.

Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 9 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 71 osoba, priopćio je Županijski stožer civilne zaštite.

9:07 Osječko baranjska - 2 nova

Od ukupno 260 uzoraka obrađenih u zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije samo dva nalaza su bila pozitivna na koronavirus, a novopozitivne osobe su iz Darde i Osijeka.

Na liječenju u KBC-u Osijek nalazi se 16 pacijenata oboljelih od covida-19 od kojih su četiri na respiratoru.

Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 33 kontakta novopozitivnih, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije ukupno 461 osoba.

9:01 Primorsko-goranska - 36 novih

U Primorsko-goranskoj županiji danas je ukupno 36 novozaraženih osoba i 28 ozdravljenih.

Među novozaraženima je 28 korisnika Doma za starije osobe u Delnicama. (Iz Doma je testirano 47 osoba od kojih je 28 pozitivno).

Ostali pozitivni, njih 8, su svi kontakti ranije zaraženih osoba, izvijestio je županijski stožer.

8:21 Od danas na snazi nužne epidemiološke mjere u Sisačko-moslavačkoj županiji

Na prijedlog Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije jučer su uvedene nužne epidemiološke mjere na području te županije koje se primjenjuju od danas.

Najvažnije mjere su obveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima - trgovinama i javnim ustanovama te ograničavanje broja osoba na svim društvenim i javnim okupljanjima u zatvorenom - ograničenje je jedna osoba na 4 kvadratna metra te je obvezno nošenje maski. > Opširnije

8:12 Požeško-slavonska - 11 novih

U Požeško-slavonskoj županiji na posljednjem testiranju obrađeno je 119 uzoraka, od kojih je 11 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

Trenutno je aktivno 107 slučajeva zaraze korona virusom, 96 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 11 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 718 osoba, a ukupno je testirano 8537 osoba.

8:11 Sisačko-moslavačka - 7 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan sedam je novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

Četiri osobe su s područja općine Topusko, dvije s područja grada Siska te jedna s područja grada Novske. Epidemiološke obrade su u tijeku.

7:40 Njemačka na popis rizičnih područja uvrstila i Ličko-senjsku županiju

Njemačka je u srijedu na popis visoko rizičnih područja dodala regije iz 11 europskih zemalja, uključujući Ličko-senjsku županiju, čime je odbacila posljednju nadu u oživljavanje turizma u vrijeme kad brojnim zemljama prijeti drugi val koronavirusa. 

Na popis Instituta Robert Koch uvrštene su glavne turističke destinacije poput francuskih regija Centre-Val de Loire, Bretanje i Normandije, Ličko-senjska županija u Hrvatskoj i Notranjsko-kraška regija u Sloveniji. 

Na listi su još prijestolnice Irske, Portugala i Danske, nizozemska pokrajina Utrecht, austrijska država Vorarlberg, većina Češke Republike, okrug Gyor u zapadnoj Mađarskoj i rumunjska Covasna. 

Uvrštavanje na popis rizičnih područja obično slijedi kada Ministarstvo vanjskih poslova objavi preporuke protiv neophodnih putovanja u dotičnu regiju.

Zbog širenja epidemije Njemačka je na popis epidemiološki rizičnih područja u Hrvatskoj do sada stavila Dubrovačko-neretvansku, Požeško-slavonsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku, Brodsko-posavsku, Virovitičko-podravsku županiju i Zadarsku županiju.

Proglašenje nekog područja rizičnim znači da se oni koji se od tamo vraćaju s odmora moraju testirati na koronavirus i ostati u samoizolaciji dok ne dobiju rezultat testiranja.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više