Brazilski predsjednik optužio medije za širenje panike o pandemiji koronavirusa

Ilustracija: EPA

BRAZILSKI predsjednik Jair Bolsonaro rekao je danas pri UN-u kako je domorodačko stanovništvo krivo za ovogodišnje požare u prašumi Amazonije te je napao medije zbog širenja panike u vezi s pandemijom koronavirusa, javlja Reuters.

Bolsonaro optužio domorodačko stanovništvo za požare

U unaprijed snimljenom govoru na sjednici skupštine UN-a, vođa krajnje desnice opovrgnuo je kritike upućene na račun njegove politike zaštite okoliša te poteze koje je donosio tijekom pandemije koronavirusa.

“Požari se događaju uvijek na istim mjestima, s istočne strane šume, gdje seljaci i Indijanci pale svoju zemlju u već opustjelim područjima”, rekao je Bolsonaro.

Sonia Guajajara, čelnica glavne organizacije domorodačkog stanovništva, rekla je kako Bolsonaro laže. 

“Moramo razotkriti i ovu političku katastrofu koja uništava naš okoliš i našu budućnost”, rekla je.

Bolsonaro optužio medije za širenje panike o koronavirusu

Bolsonaro, koji cijelo vrijeme umanjuje ozbiljnost pandemije, osvrnuo se i na ovu temu te je izrazio svoje žaljenje zbog smrti više od 137.200 osoba koje su preminule od covida-19 u Brazilu.

No optužio je medije za “politizaciju” pandemije i stvaranje panike među građanima Brazila, što je gotovo dovelo do društvenog kaosa.

Bolsonaro Brazil nazvao žrtvom lažnih informacija

Bolsonaro je rekao i kako brazilska poljoprivreda hrani milijardu ljudi na svijetu te da njegova zemlja ima najbolju legislativu koja se tiče zaštite okoliša.

“A ipak smo žrtve najbrutalnije kampanje širenja lažnih informacija o Amazoniji i Pantanalu”, rekao je ne objašnjavajući pritom o kakvim netočnim informacijama je riječ.
 

Pročitajte više