Neva Tölle: Država kaže da ima 19 skloništa za žene. Nema, samo ih je osam

Screenshot: HRT

POVODOM Dana borbe protiv nasilja nad ženama gošća Dnevnika N1 televizije bila je predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Tölle.

Demantirala je resorno ministarstvo koje tvrdi da u Hrvatskoj postoji 19 skloništa za žene. Pozvala je sve koji mogu da im pomognu jer im je sigurna kuća oštećena u potresu, a 150.000 kuna za obnovu nemaju. Upravo to neriješeno financiranje skloništa za žene ističe kao najveći problem.

"Žene su u teškoj situaciji. Korona, izolacija, potres..."

"Bilježimo porast žrtava nasilja i podudara se to i s policijskom statistikom koja govori o 40-postotnom porastu rodno uvjetovanog nasilja od strane partnera. Žene su u teškoj situaciji, ako imamo koronu, izolaciju, potres u Zagrebu, prisiljene su danonoćno boraviti u prostoru s nasilnim partnerom, kontrola nad njima je tada maksimalna i tada teže imaju priliku pozvati pomoć", opisala je Tölle situaciju u kojoj se nalaze žene žrtve nasilja u Hrvatskoj.

Nedovoljan broj skloništa za žene i djecu

Demantirala je i bivšu ministricu socijalne politike Vesnu Bedeković.

"Ministarstvo vrlo rado voli govoriti o 19 skloništa, ali to je netočno jer mi imamo osam skloništa za žene i djecu, a ostalo su domovi koji primaju, između ostalih, žene i djecu, ali ne samo njih. To nije dovoljan broj skloništa i dobro je da imamo dodatne kapacitete u domovima za odrasle i djecu, ali skloništa ne možemo umjetno stvarati", rekla je Tölle pa dodala:

"Čujem da vlada planira otvoriti šest novih, okej, ali nemojte dopustiti da mi koji radimo punih 30 godina zatvaramo, jer se enormno teško nosimo s oskudicom novca. Lako je otvarati nove, ali što ćemo sa starih osam skloništa koja postoje i po 30 godina? Pobrinite se prvo za dostatno financiranje postojećih pa onda otvarajte kapacitete", poručila je.

Trebaju 150.000 kuna: "Molim vas ljudi, pomozite"

Zahvalila se Hrvatskom narodnom kazalištu i Ansamblu Lado na organizaciji humanitarnog koncerta te je pozvala sve da na Facebook stranici Lada pogledaju koncert i uplate donaciju.

Istaknula je da je njihova sigurna kuća oštećena u potresu i da je za obnovu potrebno 150.000 kuna koje nemaju.

"Zato vas ljudi molim, pomozite", apelira Tölle.

Pročitajte više