Velika operacija Europola i FBI-ja: Uhićeno 179 ljudi, zaplijenjeno 500 kila droge

Ilustracija: 123rf

POLICIJSKE snage diljem svijeta zaplijenile su u zajedničkoj akciji na tržištima dark weba više od 6,5 milijuna dolara u gotovini i virtualnim valutama, kao i drogu i oružje, piše BBC.

Europol: Završilo je zlatno doba ilegalnih tržišta na dark webu

Diljem Europe i SAD uhićeno je oko 179 ljudi, a zaplijenjeno je 500 kilograma droge te 64 pištolja.

“Završilo je zlatno doba ovih ilegalnih tržišta”, stoji u priopćenju Europola.

“Skriveni internet više nije skriven”, rekao je Edvardas Sileris, čelni čovjek Europolovog centra za internetski kriminal.

Operacija poznata pod nazivom DisrupTor izvedena je zajedničkim naporima Europola i američkog ministarstva pravosuđa. Uhićeni kriminalci sudjelovali su u desecima tisuća prodaja ilegalnih dobara i usluga u Europi i SAD-u. 

Najveći broj uhićenih je iz SAD-a

Među zaplijenjenom drogom bilo je kokaina, metamfetamina, heroina, ecstasyja i MDMA-a. Od uhićenih, 119 je iz SAD-a, dvoje iz Kanade, 42 iz Njemačke, osam iz Nizozemske, četiri iz Velike Britanije, troje iz Austrije te jedan iz Švedske.

Kako navodi BBC, policija je sve uspješnija u otkrivanju operacija koje se provode na dark webu, kojem se može pristupiti samo uz pomoć posebnih alata.

Sileris: Snage zakona su najučinkovitije kad djeluju zajedno

“Snage zakona su najučinkovitije kada djeluju zajedno. I današnja vijest šalje snažnu poruku kriminalcima koji prodaju ili kupuju ilegalna dobra na dark webu. Skriveni internet više nije skriven, a anonimne aktivnosti nisu više anonimne”, rekao je Sileris.

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je kako je današnja objava došla u pravo vrijeme s obzirom na porast smrti od predoziranja tijekom pandemije koronavirusa.

Pročitajte više