Kći odvjetnice koju je ubio Mato Oraškić: Razmišljam o uspomenama. O njemu nikad

DANAS je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Prije točno 21 godinu, tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu, bivši policajac Mato Oraškić pištoljem je ubio svoju suprugu Gordanu, sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić te teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Kći ubijene odvjetnice: Samo se sjećam da je ušla u moju sobu i rekla mi da ide...

Reporterke RTL-a Danas razgovarale su s kćeri ubijene odvjetnice, Nadjom Prohić Stolić. Njezina majka to jutro uopće nije ni trebala biti na sudu. Naime, imala je smrtni slučaj u obitelji pa je na sud otišla samo kratko. Tako je rekla svojoj kćeri, danas također odvjetnici, koja radi u Bruxellesu.

"Ja se samo sjećam da je ušla u moju sobu i rekla mi da sada ide, ali da će se brzo vratiti i to je zapravo zadnji put kada sam mamu vidjela živu. Ubrzo nakon toga došao je tata kući sa svojim bratićem i zagrlio sestru i mene i rekao je: 'Mame više nema.' To je to neko sjećanje koje je meni još uvijek jako živo", ispričala je Nadja Prohić Stolić.

Iako se ročišta oko brakorazvodne parnice obavljaju i bez prisutnosti odvjetnika, Nadjina majka htjela je biti uz svoju očito preplašenu klijenticu.

"Koliko je meni poznato, to je trebalo biti jedno obično rutinsko ročište za brakorazvodnu parnicu, no očito se gospođa Oraškić bojala doći sama, jer obično takva ročišta se mogu održavati danas i bez odvjetnika, ali ona je očito trebala pomoć i nečiju podršku. Mama se našla kao odvjetnik", prisjetila se Prohić Stolić.

Kada je ročište završilo, Mato Oraškić izvadio je pištolj i hladnokrvno ubio tri žene. Taj je dan u Hrvatskoj postao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

"Moja majka nije podnosila nepravdu"

"Sestra i ja smo imale tu sreću da smo imale divnog tatu i imale smo sve, ali uvijek je postojala i postoji neka praznina koja je narasla onda kada sam ja dobila svoju djecu", kazala je Prohić Stolić za RTL Danas.

"Odvjetnički posao je težak kruh, ali ni u najluđim snovima ne mislite da se to može dogoditi. Moja majka nije podnosila nepravdu i uvijek je bila borac za pravdu", ispričala je Prohić Stolić koja je te tragične godine i sama upisala pravo. Tada se pitala je li to zaista ono što zaista želi. Prevagnulo je da pravo želi upisati zbog sebe i zbog svoje majke te je tako nastavila svoj put. Majka i ono što se desilo, kaže, definitivno su oblikovali njen posao.

"Mi imamo danas puno inicijativa, puno udruga, puno se senzibilizira javnost, pokušava se ukazati. S druge strane, kao pravnica mogu reći da se i zakonodavni okvir mijenja. Kazne koje se svakako odmjeravaju moraju biti usmjerene ne samo specijalnoj, nego i generalnoj prevenciji. Znači radi se na tome, no mi opet svakodnevno svjedočimo novim slučajevima, novom nasilju, čitamo u novinama, slušamo na vijestima, što znači da još uvijek kao društvo nismo dovoljno naučili", misli Prohić Stolić.

O ubojici svoje majke ne razmišlja: Niti mu opraštam, niti mu ne opraštam

Svake godine u Hrvatskoj je ubijeno između 22 i 45 žena, a ubojice su najčešće njihovi partneri, supruzi ili drugi članovi obitelji. Za nasilje koje nije završilo ubojstvom izriču se uglavnom kratkotrajne, najčešće i uvjetne kazne.

Oraškić je dobio maksimalnih 40 godina zatvora, no Nadja o njemu nikad ne razmišlja. On je za nju gotova priča.

"Razmišljam o uspomenama koje imam, razmišljam o tome koliko je to promijenilo moj život, koliko me oblikovalo u ono kakva sam danas, ali o tom čovjeku ne razmišljam. Tako da, niti mu opraštam, niti mu ne opraštam, naprosto, on nije predmet mog razmišljanja", zaključila je.

Pročitajte više