Dalmatinski ugostitelji prestaju posluživati na 1 sat: "Založili smo kuće roditelja"

Foto: Udruženje ugostitelja Split

BAŠ kao što su prije dva tjedna štrajkali ugostitelji Istre i Kvarnera, tako će u četvrtak štrajkati i ugostitelji iz Dalmacije, koji će na sat vremena, od 11:56 do 12:56, prestati posluživati goste, a sve kako bi upozorili na težak položaj u kojem su se dodatno našli zbog pandemije koronavirusa. Kreću minutu kasnije od ugostitelja iz Istre i Kvarnera jer je 5 do 12 već prošlo i situacija je alarmantna, a ugroženo je 60.000 radnih mjesta u ovom sektoru.

Glasnogovornica Udruženja ugostitelja Split u razgovoru za Index istaknula je da je ugroženo 60.000 radnih mjesta po restoranima, kafićima i slastičarnicama diljem Hrvatske, a da su ugostitelji zbog pandemije ostali potpuno bez novca te nemaju za plaće, a istovremeno im banke ne žele dati kredite.

"Anketom na uzorku od gotovo 500 ugostitelja iz svih krajeva Hrvatske ustanovljeno je kako gotovo 60 posto ugostitelja bilježi pad u poslovanju veći od 50 posto, a gotovo 40 posto se suočava s činjenicom da u ovim uvjetima neće opstati do sljedeće sezone. Čak 80 posto poslodavaca će biti prisiljeno pribjeći otkazivanju ugovora djelatnicima", upozorila je Tabak.

"Ne tražimo bespovratna sredstva, već mogućnost dobivanja kredita"

Ističe kako privatni sektor nikad nije bio prisiljen prosvjedovati obustavljanjem stvaranja prometa, sve do danas.

"Ne tražimo bespovratna sredstva, nego pristup kreditnim linijama i niže poreze kako bismo mogli vratiti posuđeno. Sada su pristupi kreditnim linijama blokirani i primanja 60 tisuća ljudi su pod upitnikom. Oni su naš najvažniji resurs i, ako ih izgubimo, šteta će biti nepopravljiva. Problem je što komercijalne banke ne priznaju HBOR garanciju jer im je to prevelik rizik, a premijer Plenković je jasno rekao da ne može utjecati na komercijalne banke. U SAD-u centralna banka daje garanciju poduzetnicima, a kod nas toga nema. Važno je naglasiti da mi ne tražimo bespovratna sredstva, već kredite za koje trebamo zaraditi i vratiti ih, no nama komercijalne banke ne daju kredit, nitko ne može doći do njega. A osim što ugostitelji ne mogu do kredita, još nam ukidaju i minuse", kazala nam je Tabak.

Tako, kaže, nitko ne može doći do sredstava za rad. Mjere koje dobivaju od države nisu im dovoljne jer, navodi, rijetko tko želi raditi u ugostiteljstvu za 4 tisuće kuna, koliko se isplaćuje po radniku.

Što se tiče EU sredstava, navodi kako je do njih pak teško doći te da su oni koji su aplicirali za njih još u ožujku tek sad počeli dobivati ta sredstva.

"Novac trebamo odmah"

"A da bi posao mogao ići, da bismo zadržali zaposlene, novac trebamo odmah", kazala je Tabak.

Iako su, kaže, odradili sezonu, zahvaljujući otvaranju granica, dodaje kako se sve strmoglavilo nakon što su Austrijanci krenuli odlaziti jer je Hrvatska završila na njihovoj crvenoj listi.

"Rujan nam je katastrofa, recimo u Dubrovniku i na Hvaru su masovno zatvoreni ugostiteljski objekti. U Splitu je 25 posto restorana i kafića stavilo ključ u bravu. Da bismo dobili vladine mjere, moramo imati pad prometa od 60 posto, a mnogima je 57 posto i te firme ne mogu dobiti mjere kako bi isplatile plaće, a uz to moraju platiti i doprinose. Znamo da će se granica za postotak pada prometa uvijek prelomiti na nekome i zato je važno da bar možemo doći do kredita da bismo zadržali radna mjesta", navodi.

"Sve druge zemlje na Mediteranu su smanjile PDV za ugostitelje"

Ogroman problem predstavlja im PDV.

"Nas je prvo uništio onaj PDV koji je 2016. skočio na 25 posto, tako da smo imali taj pritisak na poslovanje i prije korone, dok nas je korona potpuno zgazila. Ovakav nam je PDV neizdrživ. Isto moram spomenuti kako su nas banke puno bolje tretirale kad je PDV bio 13 posto, bili smo likvidniji, a sad smo upali u krizu. Ne znamo nikoga da je uspio napraviti i reprogram nekog prijašnjeg kredita. Guverner je bio iznenađen kad je vidio koliko ugostitelja već otprije ima kredite, ne znam što se čudi. Kad su digli PDV, tad je veliki broj ugostitelja bio primoran dići kredite. Vlada bi nam trebala dati garanciju, tako je Češka napravila pa su komercijalne banke dale kredite ugostiteljima", kazala je Tabak.

Navodi kako ljudi u Hrvatskoj misle da im je dobro jer, eto, vlada daje mjere, no nisu svjesni, kaže, koliko ih PDV uništava.

"Sve druge zemlje na Mediteranu su smanjile PDV za ugostitelje, čak i prije korone. Naša zemlja bi trebala uvesti trajno nižu stopu PDV-a. Pola ugostitelja je bankama u zalog već dalo nekretnine i kuće roditelja", kazala je Jelena Tabak za Index.

Porezno rasterećenje je, navodi, nužno kako bi imali više novaca i kako bi im banke opet dale mogućnost kreditiranja te bi tako nastavili ulagati u posao. Od odgovornih institucija, navodi, traže obustavu naplate PDV-a do 1. 3. 2021., trajnu preferencijalnu stopu na hranu, što po Zakonu o hrani uključuje jelo, kavu, pivo, sokove, vodu i vino, od 13 posto ili 1 posto te pristup kreditnim linijama HAMAG BICRO-a za likvidnost te HBOR-a za investicije.

Pročitajte više