Vlasnik bara u SAD-u koji je ubio prosvjednika u samoobrani oduzeo sebi život

Screenshot: YouTube/pmartin30001

JAKE Gardner, vlasnik bara u američkoj saveznoj državi Nebraski, počinio je samoubojstvo nakon što je protiv njega podignuta optužnica za ubojstvo prosvjednika 30. svibnja. 

Gardnerov odvjetnik Stu Dornan priopćio je da je njegov klijent umro "vlastitom rukom" u Portlandu, Oregon, u ponedjeljak, isti dan kad se trebao vratiti u Omahu, Nebraska, i predati se. 

Gardner, inače bivši marinac i odlikovani veteran rata u Iraku, tog se dana suočio s prosvjednicima pokreta Black Lives Matter (Crni životi vrijede) u centru Omahe. Black Lives Matter je, podsjetimo, tih dana diljem SAD-a pokrenuo prosvjede zbog policijskog ubojstva Georgea Floyda i policijske brutalnosti prema Afroamerikancima općenito. Prosvjedi su potrajali tjednima, ponegdje i mjesecima, a u nizu slučajeva su se pretvorili u nerede popraćene paležom, pljačkom i napadima na policajce i civile. 

Gardner ustrijelio prosvjednika koji je skočio na njega i uhvatio ga za vrat

Prosvjednici su prije toga razbijali prozore Gardnerovog Hive Bara i drugih obližnjih poslovnih objekata, piše američki konzervativni portal Post Millenial

Gardner je, prema snimci incidenta, pokazao prosvjednicima pištolj koji je imao za pasom i rekao: "Jebeno se odmaknite od mene", piše Washington Post. 

Gardnera su, kako se također vidi na snimci koja je završila na društvenim mrežama, nakon verbalnog sukoba prosvjednici fizički napali i oborili na tlo. Bivši marinac je na to ispalio dva hica upozorenja u zrak, utvrdilo je tužiteljstvo. Tek nakon toga je s tla ustrijelio 22-godišnjeg Jamesa Scurlocka koji se u tom trenutku nalazio na njemu i stezao ga rukom oko vrata. Scurlock je umro na licu mjesta.

Tužitelj prvo proglasio ubojstvo samoobranom, nakon prosvjeda ipak obnovio slučaj

Tužitelj Okruga Douglas Don Kleine odlučio je nakon pregledanih snimki i izjava svjedoka da se radi o "besmislenom, ali opravdanom" slučaju samoobrane i da neće podići optužnicu. No dva dana kasnije, nakon novih burnih prosvjeda pred njegoovm obiteljskom kućom, Kleine je ipak popustio i odlučio sazvati istražnu porotu koja bi utvrdila ima li temelja za podizanje optužnice ili ne.

Prosvjede je, čini se, dodatno potaknula činjenica da je Gardner bijelac, a ubijeni Scurlock crnac.

Protiv njega je istražna porota prošli tjedan odlučila podići optužnicu za ubojstvo iz nehaja, korištenje smrtonosnog oružja kako bi se počinilo kazneno djelo, pokušaj napada prvog stupnja i terorističke prijetnje.

Za tu je potrebu specijalni tužitelj Frederick Franklin istražnoj poroti predstavio dodatne dokaze, koji su dolazili "prvenstveno od samog Jakea Gardnera", a prema kojima je on imao "namjeru iskoristiti vatreno oružje sa svrhom ubojstva nekoga". Prvenstveno se radilo o Gardnerovim porukama koje je slao drugima preko SMS-a i Facebooka prije ovog incidenta.

Odvjetnik: Ljutit sam što nisam imao priliku braniti čovjeka koji je postupio u samoobrani

"Jake Gardner je prijetio upotrebom ubojite sile bez da mu se samom prijetilo ubojitom silom", zaključio je specijalni tužitelj, prenosi Washington Post. Istražna porota odlučila je stoga podići optužnicu.

"Optužnica istražne porote bila je šok za njega. Bio je stvarno potresen", komentirao je njegov odvjetnik nakon samoubojstva.

"Ljutit sam što nisam imao priliku braniti čovjeka koji je postupio u samoobrani", dodao je Dornan i obrušio se na "laži na društvenim mrežama" koje su unaprijed osudile njegovog klijenta. Gardner je i napustio Nebrasku zbog prijetnji smrću koje je dobivao, istaknuo je Dornan.

Odvjetnik je također objasnio da se Gardner iz Iraka vratio s traumatično ozljedom mozga, čestom zdravstvenom posljedicom među veteranima koji se vraćaju iz ratnih zona, primarno uzrokovanom eksplozijama na bojištu.

Gardner nije ostavio oproštajno pismo iza sebe, ali njegov odvjetnik tvrdi da se "nasmrt bojao vratiti jer je smatrao da neće dobiti pošteno suđenje. Gardner je prije prije podizanja optužnice rekao lokalnoj televiziji da je "tjeskobnij nego kad je išao u Irak". 

Gardner je inače bio pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa i volonter u njegovoj predizbornoj kampanji, o čemu svjedoči kratki intervju s njim pred Trumpovu inauguraciju u siječnju 2017., objavljen na YouTubeu.

Pročitajte više