AFERA JANAF

Milanović o aferi Janaf: Ministar unutarnjih poslova i premijer su znali, ja nisam

Foto: HRT

PREDSJEDNIK Zoran Milanović komentirao je informaciju da je mito od 1,96 milijuna kuna poduzetnik Krešo Petek predao šefu Janafa Draganu Kovačeviću na Martinje, 11. studenog 2019., te da je u prostorijama u Slovenskoj 9 u Zagrebu bio Jakov Kitarović, suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

>> Nacional: Kitarović snimljen kako ulazi u "klub", Uskok je sve ugrozio zbog Kolinde

Prozvao je ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i premijera Andreja Plenkovića, rekavši da su znali za sumnje u korumpiranost Dragana Kovačevića, a ipak je potom ponovno izabran za čelnu osobu te tvrtke.

"Od čega štititi predsjednika? Ravnatelj SOA-e nije znao o ovome. Jedino su me mogli obavijestiti ministar unutarnjih poslova i premijer. Je li ministar obavijestio premijera, je li ga obavijestio zašto je istraga trajala još deset mjeseci? Je li ga trebalo imenovati na još jedan mandat pa ga se tražilo da da mandat na raspolaganje", rekao je Milanović novinarima.

"Dragana Kovačevića znam godinama, on je bio jedan uspješan direktor. Ova tema je kao putovanje u Albaniju, ovdje se skriva nešto opakije i ozbiljnije", odgovorio je predsjednik na pitanje koliko je dobro poznavao čelnog čovjeka Janafa.

Odgovorio Turudiću

Odgovorio je i na prozivke suca Ivana Turudića koji je rekao da je Milanovićevo komentiranje slučaja neprimjereno.

"Ako predsjednik ne bude komentirao istrage, neće nitko. Zadnja osoba koja može govoriti o istragama je aktivni sudac. Neka se Turudić bavi hrvatskim jezikom u sudnici, bio je jedan od lošijih studenata, a to se i vidi. Polupismene presude sve govore o sucima. Tim ljudima treba zabraniti da govore i uzeti im licencu."

"Pitajte Turudića kakve je ocjene imao na Pravnom fakultetu", dodao je.

>> Milanović o aferi Janaf: Meni ova istraga nije jasna

Milanović, koji je na Općinskom građanskom sudu sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, poručio je da je bio premijer i da "zato u tom svijetu za njega nema tajni".

"Prije dva dana sam rekao što sam imao reći o slučaju Janaf. SOA nije znala za istragu, to nije posao za SOA-u. O istrazi sve zna i ministar unutarnjih poslova i zna predsjednik vlade. Mene pitate kakav imam odnos s Draganom Kovačevićem? Pa on je imao dobre odnose s pola Zagreba. Ja znam Kovačevića 20 godina. To pitanje nema nikakvog smisla. Čovjek je bio šef HAGEN-e. Ne bih ga stavljao na ta radna mjesta jer je otišao kod Bandića, ali bože moj...", rekao je Milanović i dodao da novinari trebaju pitati koliko je članova sadašnje i prijašnje vlade bilo u "klubu" i družilo se s Kovačevićem. 

DORH je optužio da "na jedan kriminalan način, nakon što završi prva faza istrage, daje informacije medijima". To tako dalje ne može. To treba urediti, rekao je.

"Kada sam saznao koliko to sve traje... Kada se vidjelo da nosi novac i nosi ga, onda prekinete istragu i zna se što se radi. Oni to nisu. Tako ispada ili da idete na nešto veće, premijera na primjer, a nisu. Ili se štiti nekoga", dodao je.

"I da sam bio s Kovačevićem, pa što?"

Vezano za njegov odnos s Draganom Kovačevićem, novinarima je poručio da to pitanje nema nikakvog smisla.

"Nikakva poslovna suradnja. Novac? Žene? Ništa. Dosadno! Ovo što sad vidim me uznemirava, pitajte druge članove vlada koliko je osoba bilo na tom mjestu gdje sam ja bio dva, tri puta. Ne znam ja ništa o istrazi, ali znam o svemu drugom. O pitanjima socijalnog miljea i druženjima znam puno. Nisam bio tamo s bivšim ministrom. Ove godine nisam bio tamo s Draganom Kovačevićem. Bio sam na brodu, ali i da sam bio s njim, pa što", kazao je Milanović.

"Moj posao je upozoravati na mufljuze, konjokradice i prevarante. Imaš, prati, hapsi", zaključio je Milanović. 

Još jednom je ponovio da šef SOA-e nije znao za ovu istragu.

"Ravnatelj SOA-e nije znao za ovo i nije ni trebao znati. Je li ministar unutarnjih poslova izvijestio premijera o svemu što se događalo na Martinje? Ne, nego su Kovačevića 7. 2. 2020. imenovali na još jedan mandat. Da bi ga se sada tražilo da da ostavku."

"Jakov Kitarović nije bitan, nije se družio s kriminalcima, pustite njega"

Vezano za nove informacije u medijima, u kojima se spominje i suprug bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Jakov Kitarović, rekao je da ne vidi problem u tome.

"Jakov Kitarović je jedan dekor, čovjek je bio tamo na Martinje, u biti ih je zeznuo. Tko zna što bi bilo da nije bio tamo. Što ja znam tko se sve s njima družio, to čaršija priča. Evo imate i ovu dvojicu gradonačelnika koji su u dva dana mogli otići u Polineziju, a ne utjecati na svjedoke. U Europskom sudu također ima i budala, evo ja ću njih pitati smijem li ja govoriti o istragama. Ja ću govoriti o onome što mislim da treba govoriti", rekao je Milanović.

Na pitanje smatra li da se od uhićenja odustalo jer je tamo bio i Jakov Kitarović, a sve se događalo u vrijeme kampanje za predsjedničke izbore, Milanović je uputio na adrese vlade i ministra unutarnjih poslova.

"On je morao zaštiti hrvatskog premijera. Pustite predsjednika. Predsjednik ne može smijeniti direktora Janafa. Je li upozorio premijera?", pitao je.

Milanović je rekao kako o slučaju treba pitati one koji su stvarno nadležni.

"Sve su znali ministar unutarnjih poslova i premijer"

"Zašto se nije postupalo i zašto se nije ništa poduzelo tog 11. 11? Onaj tko je sve znao je ministar unutarnjih poslova i premijer", rekao je i dodao:

"To je kao da idete loviti King Konga, a ulovite kokoš na kraju. Meni je Arsen Bauk rekao da moram paziti koje društvo biram. Dragan Kovačević nije bio loše društvo, on je bio čovjek s referencama. Koliko znam, ni Jakov Kitarović se nije družio s kriminalcima, pustite njega, on je zaista nebitan u cijeloj priči."

Na kraju je rekao kako se u "klubu" nije viđao s Damirom Krstičevićem. 

Pročitajte više