Božinović: Istražujemo curenje podataka u aferi Janaf

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović večeras je u Dnevniku HRT-a komentirao aferu Janaf i curenje informacija. Kazao je da je tražio razgovor s glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom.

Uskok, DORH i policija istražuju

"Policija skoro godinu dana u ovom slučaju prikuplja dokaze i provodi izvide. Taj je posao završen u trenutku kada se ocijeni da postoji dovoljno dokaza da se podnese prijava, a ništa od toga nije iscurilo van. Rješenje o istrazi uključuje širi broj aktera. Uskok, DORH i policija provode istragu curenja podataka", naglasio je Božinović.

O mjerama izolacije

Osvrnuo se i na nove mjere koje su stupile na snagu objavom na stranicama HZJZ-a, a odnose se na trajanje izolacije. One su najvažnije za struku, kako bi se znali postaviti s obzirom na pacijente koji im dolaze.

"Ide se na deset dana kada je u pitanju zaraženi covidom-19, a njegovi kontakti ostaju u samoizolaciji četrnaest dana, zbog razvoja simptoma. Upute su opširne i dat će odgovore na brojna pitanja u svakodnevnom postupanju s bolesnicima ili onima koji sumnjaju na bolest. Upute su dostupne i javne, kao i sve ostale upute koje objavljuje HZJZ, primjerice o korisnosti vitamina D u podizanju imunološkog sustava i ostalima", rekao je i pozvao gledatelje da pročitaju upute.

"Odluke se donose na regionalnim razinama županijskih i lokalnih stožera. Situacija je pod kontrolom i nadam se da će takva i ostati", dodao je Božinović.

Ponovio je da to ovisi o svakom pojedincu.

"Ovu borbu možemo dobiti samo zajednički i solidarno. Nije to teško, kada bismo se stalno držali mjera - distanca, maska, higijena ruku, higijena nosa, bilo bi manje glavobolje epidemiolozima, a i svima nama."

O migrantima i vizama za SAD

Rekao je koju riječ i o migrantima. Prema njegovim tvrdnjama najveći pritisak pokušaja prelaska granice od strane migranata odvija se noću.

"Sinoć je bilo 200-300 pokušaja prelaska granice, a u prvih osam mjeseci više od 16.000. Još uvijek je to za 30 posto više nego u istom razdoblju lani.  Mi smo povukli u tri godine više od 200 milijuna eura europskih sredstava kako bismo granicu opremili s raznim tehničkim sredstvima, a tu je i ljudski faktor koji sprečava ilegalni prijelaz. U BiH se stvara hotspot uz granicu s Hrvatskom, što izaziva i nezadovoljstvo lokalnog stanovništva", kazao je Božinović.

"Na putu prema ukidanju viza za SAD napravili smo dosta, nadamo se da ćemo do kraja fiskalne godine ostvariti uvjet za manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizu", zaključio je.

Pročitajte više