Predstojnik Zarazne: Umrlo je 63 posto pacijenata na respiratoru

Screenshot: N1

GOST Dnevnika na N1 televiziji bio je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Komentirao je nove upute HZJZ-a i zdravstveno stanje pacijenata koji se liječe na klinici.

Kaže da odluka o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima utemeljenja i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, dok kod onih koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja.

U klinici imaju 50 hospitaliziranih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina, sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju.

Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kisikom.

Kaže da pacijenti u pravilu kod njih dolaze u drugom tjednu bolesti i upalom pluća pa ih liječe remdesivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

"Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kisik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kisikom, dobivaju visokoprotočni kisik, a ako ni to ne pomaže, pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator.

Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tijekom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti", pojasnio je.

Pročitajte više