Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

IZ MINISTARSTVA hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata. 

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

"Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom", stoji u priopćenju.

Kažu da je to politička provokacija

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

"Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu", stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture. 
 

Pročitajte više