Capak komentirao promjene oko izolacije

Screenshot: RTL

IZOLACIJA zaraženih skraćuje se na 10 dana, a nakon izlječenja ne moraju u samoizolaciju 3 mjeseca bez obzira na kontakte.

Krunoslav Capak komentirao je ove promjene za RTL Danas.

"Kao i sve preporuke i upute stupaju s momentom objavljivanja na web stranici tada počinju vrijediti i vrijede do opoziva, odnosno izrade novih mjera, nema vremenskog ograničenja.

To znači da će osoba koja je od danas pozitivna biti 10 dana u izolaciji, jedino ako nema još neke od simptoma tipičnih za koronavirus.

Posebne mjera su za one osobe koji imaju teški oblik koronavirusa, tešku upalu pluća, ili su hospitalizirani ili su na respiratoru, u njihovom slučaju je granica 20 dana.

Zdravstveni djelatnici ne trebaju se ponovno testirati nakon tog razdoblja, jer u novoj stručno zdravstvenoj literaturi nakon šest ili sedam dana gubi se infektivnost te se drugi ne mogu zaraziti tijekom kontakata", kazao je Capak.

Capak kaže da dvoje novozaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije realna brojka

Manji broj zaraženih danas rezultat je manje testiranja za vikend.

"Današnja brojka je vrlo očita, jer je za vikend manje testiranja. Ne radi primarna zdravstvena zaštita i covid ambulante. Imali smo 3100 testiranja, a zadnjih dana prije toga 5 ili 6 tisuća testiranja. Tako da je to rezultat toga, a sutra očekujemo veću brojku", kazao je.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježena su samo dva nova slučaja.

"To nije realno, jer još prije desetak dana je bilo stotinjak, pa 80 pa 50 zaraženih. Tako da to nije realna brojka, ali vidjet ćemo sutra, pričekajmo sutrašnje rezultate", rekao je.

Komentirao je i u kojim slučajevima ne treba u samoizolaciju cijeli razred.

"O tome se u zadnje priča, mi epidemiolozi smatramo ne treba donositi horizontalne mjere za sve. Treba ispitati situaciju. U avionima u takvim slučajevima u izolaciju idu dva reda ispred i iza zaraženog, Tako i u razredima, ali epidemiolog treba procijeniti da nije bilo bliskog kontakta, ali tu isto treba biti opreza jer se oni mnogi druže izvan škole. Epidemiolog stoga treba jako dobro ispitati situaciju i donijeti odluku ovisno o njoj", rekao je.

"Što se tiče fakulteta smatramo da nastava treba biti online, jedino da može biti u prostorijama fakulteta tamo gdje zbog specifičnosti programa postoje vježbe, ali propisali smo epidemiološki okvir. Ono što možda zahtijeva posebnu pozornost su studentski i učenički domovi, jer mnogi nemaju odgovarajuće uvjete i to bi mogao biti problem ako se netko zarazi", kaže Capak.

Pročitajte više