Obersnel: Petokraka u Rijeci nije politička akcija. Obuljen Koržinek: Je

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

RIJEČKI gradonačelnik Vojko Obersnel danas je odgovorio na izjavu ministrice Nine Obuljen Koržinek o postavljanju instalacije Spomenik crvenoj Rijeci, rekavši da je iznenađen njezinom reakcijom posebno zato što, kako je ustvrdio, većina onoga što je navela nije točno.

Obersnel je na upit Hine odgovorio da nije nazočio postavljanju instalacije umjetnika Nemanje Cvijanovića na krovu Riječkog nebodera.

Obersnel: To nije politička akcija

"Tamo sam stigao nakon postavljanja te na upit novinara i uz predstavnika Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (MMSU) i autora dao izjavu", rekao je.

Istaknuo je da su svi uvjeti vezani uz postavljanje instalacije zadovoljeni, pa su s postavljanjem upoznati i suvlasnici zgrade i da je MMSU s ovlaštenom osobom zgrade sklopio ugovor. Ugovorom se dopušta privremeno postavljanje instalacije, a MMSU preuzima obvezu vratiti krov u prijašnje stanje nakon skidanja instalacije i nadoknaditi moguću nastalu štetu, rekao je Obersnel.

Izrađen je i statički elaborat kojim je potvrđeno da se instalacija može postaviti a da ne ugrožava krov, zgradu ili živote ljudi, dodao je, navodeći da su to bili uvjeti Konzervatorskog odjela u Rijeci.

"To nije bila politička akcija, ali je očito da su komentari na postavljanje instalacije vrlo ispolitizirani", zaključio je Obersnel.

Obuljen Koržinek: To je politička akcija koja želi potaknuti sukobe

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek danas je ustvrdila da je instalacija Spomenik crvenoj Rijeci izvedena mimo zakonom propisane procedure, ocijenivši da je riječ o primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe.

"Za postavljanje instalacije na neboderu u Rijeci nije ishođeno odobrenje Konzervatorskog odjela u Rijeci niti su ispunjeni uvjeti koji uključuju ishođenje suglasnosti vlasnika i stanara i izradu elaborata o statičkom osiguranju, zbog čega je u smislu Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postavljena instalacija izvedena mimo zakonom propisane procedure", objasnila je.

Naglasila je da postavljanje instalacije u društvu gradonačelnika, bez ishođenih dozvola te uz potpuno ignoriranje procedure koja pretpostavlja minimum ispunjavanja zakonski predviđenih uvjeta, shvaća i kao "primarno političku akciju koja za cilj ima poticati ideološke sukobe u društvu, suprotno ulozi kulture koju razumijemo kao suradnju kroz dijalog, kao važan kohezivni socijalni element".

Podsjetimo, umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića Spomenik crvenoj Rijeci - samoobrambeni spomenik u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde, postavljena je jučer na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture, a sastoji se od 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Pročitajte više