München uvodi stroge mjere

Foto: EPA

GLAVNI grad savezne pokrajine Bavarske München zbog porasta broja zaraženih ponovno uvodi strože epidemiološke mjere u koje spada i obveza nošenja maski u određenim javnim prostorima.

Kako je na sastanku u ponedjeljak zaključio krizni stožer grada Münchena, od četvrtka se uvodi zabrana okupljanja više od pet osoba na javnim mjestima te obveza nošenja maski na javnim mjestima na kojima se u pravilu okuplja mnogo ljudi, poput glavnog trga Marienplatza.

Premijer Bavarske Markus Soeder želi obvezu nošenja maski na javnim prostorima uvesti u svim bavarskim mjestima koje spadaju u tzv. hotspots, tj. mjesta na kojima se na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedam dana bilježi više od 50 novozaraženih.

On se založio za to da se i božićni sajmovi otkažu u mjestima u kojima brojka novozaraženih prelazi vrijednost od 50 na 100.000 stanovnika.

Trenutno u Bavarskoj u tu kategoriju spadaju München i Augsburg. München je, u usporedbi s ostalim njemačkim metropolama, grad s najbržim rastom novozaraženih.

U ostalim gradovima, poput Koelna, Hamburga i Berlina, broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u roku od tjedan dana je mnogo manji. U Berlinu on tako iznosi 21.

Razmišljaju i o zabrani alkohola na javnim mjestima

Bavarska vlada bi u utorak trebala odlučiti o daljnjim mjerama, a razmišlja se i o zabrani alkohola na javnim mjestima i kraćem radnom vremenu za lokale.

Gradonačelnik Münchena Dieter Reiter je objasnio kako je u ovom gradu situacija komplicirana zbog toga što dosad nije moguće definirati izvore širenja zaraze.

"Zaraze izbijaju u najrazličitijim grupama", rekao je Reiter.

U Münchenu se od prošlog vikenda trebao održavati Oktoberfest, ali je on zbog pandemije otkazan. Oktoberfest se u promijenjenom obliku sada odvija u pojedinim pivnicama.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih pokrajina sastaju se sljedećeg tjedna kako bi razmotrili koje mjere u borbi protiv širenja zaraze treba uvesti dolaskom jeseni i zime.

Posljednjih dana se u Njemačkoj ponovno bilježi broj novozaraženih sličan onome s vrhunca pandemije u travnju.

Pročitajte više