Na Krčkom mostu izbio prometni kaos zbog nove regulacije, HAC: Iskreno nam je žao

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

JUČER je izbio je kaos na Krčkom mostu gdje su od 15. rujna najavljeni radovi. No, kako tvrdi vozač koji je prolazio Krčkim mostom, radovi nisu počeli, ali to HAC nije spriječilo da svejedno uvede prometnu regulaciju kao da radovi traju što je jučer izazvalo kolaps. 

On je svoje iskustvo s Krčkog mosta podijelio u grupi Udruge Glas poduzetnika. 

"Anonimni genijalac iz HAC-a zaključio je da semafore na mostu u subotu treba pustiti u pogon, napravila se kolona veća od 10 kilometara"

"Ako će UGP birati uhljeba godine htio bih kandidirati meni anonimnog genijalca iz HAC-a. Najme HAC je prema najavi 15. rujna krenuo u obnovu Krčkog mosta. Za vrijeme radova promet će se odvijati jednom trakom uz privremenu signalizaciju - semafore, koji će naizmjence propuśtati kopno - otok. Bez obzira na to odlučio sam s obitelji iskoristiti vjerojatno zadnji 'ljetni' vikend i provesti ga u Krku. Nisam bio jedini jer je kamp u Krku, a izgleda i dobar dio otoka bio solidno popunjen. Na put sam krenuo u petak iza podneva i ugodno se iznenadio činjenicom da je HAC postavio privremenu signalizaciju, ali kako radovi još nisu počeli i na Krk je dolazilo puno turista, ostavio normalan promet u oba smjera. Na naśe odredište smo stigli za manje od 2 sata iz Zagreba.

Nakon lijepog vikenda u nedjelju smo se zaputili doma. I stali u kolonu kod Malinske. Naš anonimni genijalac iz HAC-a zaključio je da semafore na mostu u subotu treba pustiti u pogon. 20 auta s kopna pa 20 auta s otoka. To što ih se s kopna ni ne skupi 20 za vrijeme jednog ciklusa, a s otoka ih u koloni čeka par tisuća, našeg genijalca nije briga. U nekom trenutku, ali kada je kolona bila već duža od 10 km, naš genijalac šalje cestare da manualno reguliraju semafore, ali naravno ni to ne rješava situaciju. Kolona je već došla do Malinske, a popunjeni su i alternativni pravci preko Omišlja i Čižića. I? Što se onda dogodi? Stavljaju vreću za smeće na semafore i normalno puste obje trake preko mosta jer naravno, nikakvi radovi nisu počeli za vikend. 3 sata u koloni zbog našeg kandidata za uhljeba godine. Hvala mu. I svi ostali turisti iz kolone mu se zahvaljuju", poručio je čovjek koji je ovog vikenda putovao Krčkim mostom. 

Index je tražio odgovor od HAC-a koji je stigao u poslijepodnevnim satima. Kažu da su radovi iznimno opsežni i kompleksni i da je "svaki dan od iznimne dragocjenosti". 

Navode kako su se radovi u nedjelju ipak obavljali, a putnicima su se ispričali na poteškoćama koje im je to prouzrokovalo.

Odgovor HAC-a prenosimo u cijelosti.

HAC: Radovi su počeli, svaki dan je važan

"Radovi na sanaciji mosta Krk započeli su 15. rujna 2020. godine, kako je i najavljeno prilikom ukidanja mostarine u lipnju da nakon turističke sezone slijedi velika sanacija mosta obzirom na to da te radi o mostu koji je izgrađen prije 40 godina.

Radi se o iznimno opsežnim i kompleksnim radovima, svaki dan je od iznimne dragocjenosti, jer izvođači radova ulaze u period sve lošijeg vremena, a radovi se moraju izvesti prema projektnoj kvaliteti i to sve uz odvijanje prometa po mostu. 

Prvi dio radova čine pripremni radovi i isti se odvijaju od 15. rujna ujutro. Ovime nije točan navod da na mostu nisu počeli radovi. Pripremni radovi se odnose na postavljanje privremene zaštitne ograde tipa New Jersey, izmještanja instalacija koje moraju biti u funkciji iz energetskog kanala te pripreme za glodanje asfalta. Izvođač radova u petak 18. rujna i subotu 19. rujna zbog bure nije bio u mogućnosti dovršiti postavljanje privremene zaštitne ograde tipa New Jersey sve do 16 sati u subotu 19. rujna te je dovršetak postavljanja iste završio u subotu 19. rujna oko 20 sati. 

Nakon postavljanja ograde, u nedjelju 20. rujna vršilo se prorezivanje asfalta uz New Jersey ogradu, demontiralo 120 metara stare odbojne ograde uz odvoz iste i izmještalo sve instalacija osim hidranta (izmještena optika i niski napon te druge instalacije u energetskom kanalu do pola velikog luka). Sami radovi su u nedjelju završili u 17 sati. Danas, 21. rujna su započeli radovi glodanja asfalta s de facto već 2 dana kašnjenja zbog bure. 

"Iskreno nam je žao što su radovi mnogima produžili putovanje"

Iskreno nam je žao što su radovi na mostu prouzročili poteškoće i produžili putovanje mnogima koji su taj dan krenuli svojim kućama. Upravo kako bi naši korisnici bili na vrijeme informirani i mogli prilagoditi vrijeme svog povratka s vikenda, najavili smo ove radove prije početka. Svakako želimo naglasiti  da se svi radovi na autocestama izvode isključivo zbog sigurnosti korisnika u prometu, ali  upravo iz razloga što svakog korisnika želimo upoznati s ograničenim korištenjem autoceste redovito objavljujemo informacije o stanju na autocestama na mrežnoj stranici www.hac.hr ili www.hak.hr. 

U slučaju izvanrednih situacija u prometu sve obavijesti šalju se putem prometnog servisa HAK-a, stoga je važno uključiti radioprijamnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS). Sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnom info telefonu 0800 0422", poručili su iz HAC-a.


 

Pročitajte više