Umro dugogodišnji direktor Pepsija, Hruščovu je donio bočicu Pepsija

Kendall i Putin Foto: EPA

PROIZVOĐAČ bezalkoholnih pića PepsiCo je potvrdio da je u 99. godini umro bivši izvršni direktor Pepsi-Cole i PepsiCoa Donald Kendall, koji je tu dužnost obnašao 23 godine, prenose mediji.

Tvrtka je priopćila da je umirovljen 1986. godine, no da je bio "pouzdan savjetnik i zagovornik čelnika PepsiCoa, koji je tvrtki služio ukupno 39 godina tijekom svog izvanrednog života".

Kendallova obitelj priopćila je da je umro u subotu.

"Don je bio arhitekt PepsiCo obitelji. Bio je neumoljiv kada je u pitanju bio rast našeg poslovanja. Bio je neustrašivi vođa i sjajan trgovac", rekao je predsjednik i izvršni direktor PepsiCoa Ramon Laguarta.

Kendall je bio dugogodišnji prijatelj bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona.

Pepsi je uveo u Rusiju

Zapamćen je kao poslovni čovjek koji je rušio naizgled nepremostive zapreke. Tako je bio jedan od prvih američkih poduzetnika koji je razvio posao u SSSR-u i Kini, pa se zahvaljujući njemu Pepsi pojavio na sovjetskom tržištu.

Na izložbi američkih industrijskih proizvoda 1959. godine u Moskvi sastao se s tadašnjim sovjetskim čelnikom Nikitom Hruščovom i ponudio ga bočicom Pepsija, u Nixonovoj nazočnosti, koji je tada bio američki potpredsjednik.

Početkom 1970-ih šef PepsiCo-a pregovarao je u Moskvi o proizvodnji i prodaji pića u SSSR-u. Kao rezultat toga u Sovjetskom Savezu su otvorene tvornice za proizvodnju Pepsija.

Pročitajte više