AFERA JANAF

Miljević ljut zbog curenja informacija: Sve to što izlazi, čovjek ne stigne pročitati

Foto: HRT

ODVJETNIK prvoosumnjičenog u aferi Janaf Krešimira Peteka rekao je kako se vjerojatno neće žaliti na rješenje o provođenju istrage jer je svima u interesu da istraga teče efikasno i brzo.

"Nisam kontaktirao svog branjenika, bez dozvole se ne može u Remetinec. Moj ured je zatražio kontakt s okrivljenikom, negdje iza 8:15 kad je to bilo tehnički moguće. Nismo još dobili odobrenje za kontakt. Vjerojatno ćemo ga dobiti tijekom dana. Meni taj kontakt nije neophodan. Možda je neophodan mojem branjeniku, meni nije", rekao je gostujući u emisiji HTV-a Studio 4 Veljko Miljević.

Curenje informacija

Miljevića ljuti što od petka ujutro u medijima u nastavcima izlaze transkripti svih mogućih razgovora i posebnih dokaznih radnji iz članka 32. Zakona o kaznenom postupku.

"Sve to što izlazi u javnost, čovjek ne stigne pažljivo ni pročitati. A je li to smije izlaziti u javnost, o tom - potom. Uručili su nam rješenje o provođenju istrage i iz rješenja se sve vidi", rekao je Miljević.

Neće se žaliti na rješenje o istrazi

Rekao je kako rješenje o provođenju istrage ima 149 stranica, a ono se vjerojatno odnosi na posebne dokazne radnje iz članka 332. 

"Vjerojatno se nećemo žaliti na rješenje o provođenju istrage jer nam je svima u interesu da istraga teče efikasno i brzo. Na rješenje o određivanju istražnog zatvora - moramo pročitati rješenje koje će vjerojatno danas biti uručeno pa možda u tom pogledu eventualno se žalimo ako sud nije napravio onu diverzifikaciju svih svjedoka koju sam ja spomenuo u petak navečer. To je da se za točno određenog okrivljenika odrede koji su svjedoci na koje on može djelovati", rekao je Miljević.

Komentirao je i efikasnost sudova i sustava podsjetivši na slučaj Agrokor, za koji je nedavno podignuta optužnica.

"Nađite mi to sudsko vijeće koje može baratati sa spisom od 80.000 stranica. To znači da će na raspravi imati 90 tisuća. Od afere Spice smo krenuli u krivu. Mnogi ne bi imali patnje da im suđenje nije trajalo pet godina. Suđenje mora biti brzo i efikasno", rekao je Miljević.

Miljević je gostovao i na N1. Opovrgnuo je da je njegov klijent Krešo Petek davao mito Draganu Kovačeviću. 

O curenju informacija u istrazi rekao je kako on nije prava osoba za to pitanje. 

"Mi o sadržaju spisa, mi branitelja, nismo imali nikakve veze. Treba pitati one koji su radili na spisu. Izvidu su u svakom slučaju tajni. Vrlo lako se može u svakom trenutku predmeta tko je radio na predmetu i od koga je mogla potjecati informacija koja je dospjela u neovlaštene ruke", kazao je Miljević. 

"Ovo je nešto što se ne bi smjelo događati, ne bi se smjelo događati da četiri dana zaredom izlaze informacije o tome što se zbivalo, a to se dogodilo u tajnom dijelu postupka. Ostaje jedan prostor o kojem nitko ne govori, a to je prostor toga da se nama od 1998. stalno podvaljuje u interpretaciji sadržaja materijala koji je pribavljen", ističe Miljević. 

 

Pročitajte više