Europske burze pale treći dan zaredom

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica osjetno pale zbog širenja koronavirusa na kontinentu, što izaziva strahovanja da će oporavak gospodarstva biti sporiji nego što se očekivalo.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9:30 u minusu 1 posto, oslabivši treći dan zaredom.

Pritom je londonski FTSE indeks potonuo 1,70 posto, na 5905 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,50 posto, na 12.920 bodova, a pariški CAC 1,25 posto, na 4916 bodova.

Pad burzi posljedica je naznaka da oporavak najvećih svjetskih gospodarstava gubi na zamahu, dok širenje koronavirusa u mnogim dijelovima svijeta ne posustaje.

Broj zaraženih od tog virusa premašio je u svijetu 30 milijuna, dok se broj umrlih bliži granici od milijun.

Neke europske zemlje posljednjih dana bilježe rekordne brojke novozaraženih, zbog čega su, primjerice, Danska i Grčka, ponovno uvele restriktivne mjere kako bi suzbile širenje virusa. Britanija, pak, razmatra i novi lockdown.

Zbog drugog vala koronavirusa splasnule su nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

"Dok se oporavak gospodarstava nastavlja, zamah se vidljivo usporava. Druga faza oporavka bit će vjerojatno neravna i puna zamki", piše Kathy Bostjancic, ekonomistica u Oxford Economicsu, u osvrtu na gospodarsku situaciju.

Pod najvećim je pritiskom jutros bankarski sektor, u kojemu su cijene dionica u prosjeku pale više od 2 posto.

Pritom su najviše potonule cijene dionica HSBC-a i Standard Chartereda, nakon medijskih napisa o sumnjivim transferima koje su te banke provodile, što izaziva sumnju u pranje novca.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9:30 bio u minusu 0,6 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas nije radilo.

Pročitajte više