S HRT-a se hvalili skupim studijem, nakon teksta na Indexu poslali bijesni SMS

Screenshot: HRT

NA HRVATSKOJ RADIOTELEVIZIJI jako su ponosni novim studijem za svoj Dnevnik. 

Ponosni su toliko da su o tome izvijestili, osim na webu, i počasnim defileom svojih šefova televizijskog i radijskog programa u jutrošnjoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

"Moramo biti zadovoljni da smo u koronakrizi uspjeli nakon dvije godine složiti novi studio", rekao je ravnatelj Programske jedinice Renato Kunić te najavio "grafički puno bogatije" izdanje glavne emisije informativnog programa javne televizije. 

Novi je studio izgrađen u središnjem dijelu glavne HRT-ove zgrade koji se naziva trgom pa je bila riječ o popriličnom zahvatu. Index je poslao HRT-u upit u cijeni izgradnje novog studija, a stigao je odgovor kako su građevinsko-scenografski radovi iznosili približno 2 milijuna i 800 tisuća kuna. No tu nisu navedeni troškovi tehničke opreme koja će biti u studiju s HRT-a, kažu kako je "financirana iz redovnih investicijskih ciklusa obnove tehničke opreme".

Inače, HRT je prije četiri godine gradio i opremao novi studio za Dnevnik i tada su za opremu potrošili 6,8 milijuna kuna, a posebno su se hvalili "najmodernijim videozidom" od gotovo 20 kvadratnih metara.

Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić pozira u novom studiju Dnevnika

Hvaljenje koje izaziva nelagodu

No vratimo se na jutrošnju emisiju. Nakon hvaljenja novim Dnevnikom krenulo je hvaljenje gledanošću, koje izaziva još veću nelagodu.

"Ponosimo se, kad govorimo o toj riječi ponosa, i gledanošću, upravo smo tijekom ljeta, kako mladi vole reći, rasturili što se tiče gledanosti i tu smo broj jedan u Hrvatskoj", izgovorio je voditelj pa razvukao lice u samozadovoljni kes.

Bruno Kovačević, glavni ravnatelj HTV-ovog programa (kako je u emisiji pisalo pod njegovim imenom, iako je na stranicama HRT-a navedeno da je zapravo glavni urednik programa, a ne ravnatelj programa), spremno je potvrdio da su "najgledanija televizija u Hrvatskoj", no mnogo više govori ono što je sljedeće izrekao.

Priznanje glavnog urednika programa HTV-a Brune Kovačevića koje govori dosta o toj televiziji

"Cijelo ljeto smo bili najgledaniji kao Prvi program HRT-a, što nama jako znači iz razloga jel na toj poziciji nismo bili zadnjih 12 godina", rekao je Kovačević.

Zanemarimo na trenutak polupismeni biser glavnog ravnatelja koji elaborira riječima "iz razloga jel" jer cijela rečenica sugerira nešto ipak važnije - s HRT-a sami priznaju da njihov glavni program HRT1 nije najgledaniji punih 12 godina, a oni su sada zadovoljni i ponosni jer je to tijekom ljeta, jednom u 12 godina, bio. 

Glavni urednik HTV-ovih programa Bruno Kovačević pozira u novom studiju Dnevnika

HRT inače godišnje uprihodi oko 1,4 milijarde kuna, od toga 1,2 milijarde od prisilne RTV pristojbe.

Novi studio od para prisilno uzetih baki Miljki i drugim građanima

Nju, kako smo doznali prošlog tjedna, mora plaćati i 91-godišnja baka Miljka Didulica iz okolice Sunje s mirovinom od 723,08 kuna. I to u punom iznosu od 80 kuna. I baka Miljka je, dakle, prisilnim odvajanjem astronomskog iznosa u odnosu na njenu bijednu mirovinu, omogućila HRT-u hvalisanje novim studijem. 

Inače, s priznanjem glavnog urednika svih HRT-ovih programa čime su to na javnoj televiziji koja raspolaže s najmanje 1,2 milijarde kuna prisilno naplaćene pretplate zadovoljni i ponosni nije završilo ono što bi se, da nije riječ o HRT-u na kojem se takve stvari izgovaraju posve ozbiljno, moglo okarakterizirati kolosalnom ironijom.

Pa tako ravnatelj Programske jedinice - program Kunić kaže: "Uvijek govorimo: 'Dobra gledanost, dobra gledanost.' Za jednu televiziju gledanost nije prva stvar, nama je puno važnije da smo relevantni, da smo sigurni u to što govorimo, da ne bi bilo da dajemo neke krive informacije. Sigurno da gledanost je laskava, to nama odgovara, nama je to drago jer najgore je biti relevantan, objektivan, a nitko te ne gleda i ne sluša." 

HRT-ovci se hvale da su relevantni i ozbiljni, a upravo se danas doznalo da su objavili da je kriva osoba uhićena u aferi Janaf

S HRT-a se, dakle, potpuno ozbiljno, nazivaju relevantnima i objektivnima i tu se možda najbolje zaustaviti. Spomenimo tek da se upravo danas doznalo da je HRT uspio pomiješati osumnjičenika u aferi Janaf Krešu Peteka i zagrebačkog zastupnika Renata Peteka pa su tako objavili da je uhićen Renato Petek, na što je i on sam reagirao

Usput, ako postoji netko tko doista gleda HRT i njihov Dnevnik i zanimaju ga noviteti, najvažnije informacije su da ta emisija iz novog studija kreće večeras, da studio ima tristotinjak kvadrata, da sportski dio emisije sad traje 7, a ne 5 minuta, i da je "Tema dana" sad ukorporirana u Dnevnik. 

Nakon objave ovog teksta stigao je oštri SMS djelatnice HRT-ove službe za komunikacije upućen potpisniku ovog teksta. U njemu je krenula u osobni napad jer joj se nije svidio tekst na Indexu. 

Nakon objave teksta s HRT-a stigao napad SMS-om

"Poštovani 'kolega', upravo sam pročitala vaš 'uradak' - i iskreno mi je žao što smo danas potrošili toliko vremena na vas. Inače, kad već pljujete, budite bar točni: Bruno Kovacevic, naime, nije glavni ravnatelj, već glavni urednik HTV-a... A baki Miljki je, dok ste vi skupljali svoju pljuvacku, već bila umanjena pristojba za 50 posto - ali to vas, očito, ne zanima...  Toliko o vašem 'novinarstvu'. Stoga vas molim da me više ne uznemiravate vašim tzv. upitima'', stoji u SMS-u koji je primio autor ovih redaka. Prenosimo je na način na koji je napisana, sa svim pripadajućim greškama. 

Kako bismo stvar učinili potpuno jasnom, HRT-u smo jutros u 9 sati i 18 minuta, nakon emisije kojom su prodefilirali šefovi programa te televizije, poslali upit s jednim jednostavnim pitanjem - koja je ukupna cijena novog studija Dnevnika. 

Odgovor smo primili tek u 14 sati i šest minuta. U međuvremenu smo u još jednom e-mailu zamolili za odgovor, na što smo dobili odgovor u kojem su se pravdali "brdom sastanaka" te su nam napisali "puno hvala na razumijevanju".

Njihov smo odgovor od ravno tri rečenice korektno prenijeli, no s HRT-a svejedno nisu bili zadovoljni, valjda očekujući na Indexu hvalospjeve kakve su sami o sebi izrekli u svom programu.

Od HRT-a smo zatražili službeno očitovanje o načinu komunikacije iskazanom u SMS-u te pojašnjenje je li riječ o službenom stavu HRT-a. Gospođa zaposlena u odjelu Komunikacije javne televizije financirane novcem hrvatskih građana svakako bi trebala shvatiti da je za odgovaranje na novinarske upite u koje je uložen trud od čak tri rečenice u opisu njezina posla za koji je sasvim sigurno plaćena, kao i njezini kolege, te da nije riječ ni o kakvoj usluzi na kojoj bismo nekome s javne televizije trebali biti zahvalni.

Pročitajte više