KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Od 3268 testiranih 70 pozitivnih, pet osoba umrlo. Pogledajte stanje po županijama

Foto: Duško Jaramaz (Pixsell) , Index

NACIONALNI stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. U protekla 24 sata testirano je 3268 osoba, 70 je pozitivnih.

Preminulo je pet osoba: tri ženske osobe (OB Virovitica, 1934. godište; KBC Osijek, 1943. godište; OB Slavonski Brod, 1956. godište) te dvije muške osobe (KB Dubrava, 1935. godište i KB Dr. Fran Mihaljević, 1967. godište).

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"U posljednja 24 sata zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002.

Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. 

Pet osoba je preminulo.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 14.992 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 253 preminulo. Ukupno se oporavilo 12.737 osoba, od toga 201 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9159 osoba.

Do danas su ukupno testirane 262.132 osobe, od toga 3268 u posljednja 24 sata."

Stanje po županijama

  • Sisačko-moslavačka - 0 novih
  • Požeško-slavonska - 0 novih
  • Istarska - 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 6 novih
  • Primorsko-goranska - 2 nova
  • Bjelovarsko-bilogorska - 7 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 2 nova
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 0 novih
  • Zagrebačka - 9 novih
  • Ličko-senjska - 2 nova
  • Brodsko-posavska - 8 novih
  • Grad Zagreb - 16 novih
  • Osječko-baranjska - 2 nova
  • Šibensko-kninska - 0 novih
  • Karlovačka - 2 nova
  • Virovitičko-podravska - 0 novih
  • Međimurska - 5 novih
  • Varaždinska - 1 novi
  • Krapinsko-zagorska - 9 novih
  • Zadarska - 6 novih

IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE TIJEKOM PRIJEPODNEVA PRATITI NA INDEXU

14:32 Virovitičko-podravska - 0 novih

Jedna ženska osoba (1934. godište) preminula je u Općoj bolnici Virovitica od covida-19. Žena je bolovala od brojnih komorbiditeta. Ona je šesta žrtva virusa SARS-CoV-2 s područja Virovitičko-podravske županije. Do sada su preminula tri muškarca i tri žene.

U posljednja 24 sata nema novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Testirano je 47 osoba, sve su bile negativne. Istodobno, oporavilo se ukupno 13 osoba pa je broj trenutno aktivnih na području Virovitičko-podravske županije 56.

U Općoj bolnici Virovitica hospitalizirano je šest osoba.

Posljednji put je županija bez novozaraženih bila 24. kolovoza. U samoizolaciji su trenutno 203 osobe.

Od početka širenja koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije 173 osobe su se zarazile covidom-19. Od toga, 56 ih je trenutno aktivno, 111 osoba se oporavilo, dok su tri žene i tri muškarca preminuli.

14:30 Međimurska - 9 novih

Od jučer neobrađenih uzetih uzoraka 5 nalaza je pozitivno, a 6 negativno. Danas do 11 sati testirane su 163 osobe, 4 nalaza je pozitivno, 44 nalaza je negativno, ostalih 115 su u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 287 osoba.

Trenutno je 55 aktivnih slučajeva - 10 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 20 osoba sa svadbenih svečanosti, 5 osoba je kontakt s oboljelima koji su prisustvovali svadbi, 12 osoba koje su kontakti s ranije potvrđenim, 3 osobe koje su se vratile s ljetovanja, 3 osobe strani državljani koji rade na području MŽ i 2 osobe koje su se zarazile izvan Hrvatske.

14:00 Krapinsko-zagorska - 9 novih

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 9 novih osoba pozitivnih na koronavirus, s prebivalištima na području Grada Donja Stubica (3), Grada Krapina (1), Grada Oroslavje (1), Grada Zabok (1), Grada Zlatar (1), Općine Desinić (1) i Općine Zagorska Sela (1). U istom razdoblju pristiglo je i 55 negativnih nalaza.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 84.

13:30 Nove mjere za Ličko-senjsku županiju

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske je na prijedlog Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije donio odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera, a odluka stupa na snagu 22. rujna. 

Nužne epidemiološke mjere su:

  • obveza dezinficiranja ruku i nošenja maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim objektima u kojima se obavljaju javne djelatnosti; 
  • na vjenčanjima i svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 50 osoba;
  • na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 20 osoba;
  • na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba, bez održavanja karmina, a sućut ožalošćenima se ne smije izražavati bliskim kontaktom;
  • na svim javnim i društvenim okupljanjima (izložbe, priredbe, vjerska okupljanja, manifestacije i sl.) obavezna je upotreba dezinfekcijskih sredstava i nošenje maski za lice ili medicinskih maski te održavanje fizičke distance od 2 metra; 
  • sportska natjecanja mogu se održavati samo bez prisustva gledatelja. 

Odluka se primjenjuje od 22. rujna, a stožeri jedinica lokalne samouprave zaduženi su za pojačan nadzor pridržavanja propisanih epidemioloških mjera.

13:28 Capak objavio tri nova pravila za testiranje i izolaciju

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je na N1 televiziji.

Komentirao je trenutnu situaciju s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj te je, između ostalog, iznio i prioritete pri testiranjima i otkrio kriterije za prekid izolacije. > Opširnije

13:22 Varaždinska - 1 novi

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a radi se o mlađoj osobi, sudioniku svadbene svečanosti 5. rujna, koja je simptome razvila u samoizolaciji, a liječit će se kod kuće. Ovo je ujedno već 21. potvrđeni slučaj s navedenog događanja.

U istom razdoblju dvije nove osobe su se oporavile i otpuštene su iz kućnog liječenja, čime je aktualni broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada 21, a navedenoj brojci pribrajaju se dvije hospitalizirane osobe iz druge županije.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se šest osoba, od čega su četiri osobe iz Varaždinske županije, dok se dvije dodatne osobe liječe u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević u Zagrebu.

Na liječenju kod kuće nalazi se još 15 osoba, a u mjeri samoizolacije su 52 osobe. Službenici PU varaždinske kontinuirano kontroliraju pridržavanje mjera samoizolacije, kako na samom mjestu prebivališta tako i u tijeku svojih redovnih zadaća, a tijekom rujna evidentirana su 2 kršenja te mjere.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji, od 01. ožujka, ima 195 registriranih slučajeva zaraze, a dodatnih 16 slučajeva se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta.

"Iako smo čak dvije trećine svih slučajeva registrirali u posljednjih 40-ak dana, unatrag tjedan dana vidljiv je trend opadanja broja novooboljelih u odnosu na ljetno razdoblje. U ovom trenutku epidemiološku situaciju u našoj županiji možemo ocijeniti zadovoljavajućom, no unatoč tome i dalje moramo biti svjesni da i sami svojem ponašanjem imamo određenu mogućnost utjecaja na razinu rizika prijenosa zaraze u sredinama u kojima se krećemo i zadržavamo", rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

12:18 Karlovačka - 2 nova

Od ukupno pristiglih 26 nalaza (24 Karlovac, 2 Ogulin), u posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji su 2 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2. Radi se o dvije ženske osobe iz Karlovca i epidemiološka obrada je u tijeku.  

Do sada 28 oboljelih osoba ima poveznicu s crkvenim zborom, od čega su 4 učenika srednjih škola te su u izolaciji jedan razred Gimnazije Karlovac, jedan razred Šumarsko-drvodjelske škole i dva razreda Ekonomsko-turističke škole. 

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 269 osoba. Trenutno je 66 aktivnih slučajeva, a 201 osoba je izliječena.  

U samoizolaciji se nalazi 445 osoba.

11:57 U Varaždinu se ukida obavezno nošenje maski u školama

Stožer civilne zaštite Grada Varaždina je, s obzirom na trenutno zadovoljavajuću epidemiološku situaciju u vezi proglašene epidemije bolesti covid-19 na području Grada Varaždina i Varaždinske županije, donio odluku da od utorka, 22. rujna 2020. godine, učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola s područja Grada Varaždina i njihovi nastavnici ne moraju nositi zaštitne maske u učionicama za vrijeme trajanja nastave. > Opširnije

11:49 Šibensko-kninska - 0 novih

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Oboljele su dvije mlađe osobe s prebivalištem u županiji, kojima je boravište u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje su i epidemiološki obrađene.

Trenutno su 33 aktivna slučaja oboljenja od covid-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 10 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 165 osoba.

11:48 Osječko-baranjska - 2 nova

U posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađen je 201 uzorak, a samo dva nalaza bila su pozitivna na koronavirus. Novozaražene osobe su iz Đakova i Đurđenovca. U istom vremenu epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije odredili su samoizolaciju za još 75 kontakata novopozitivnih osoba, pa je pod tom mjerom na području Osječko-baranjske županije trenutno 445 osoba.

Među osobama u samoizolaciji od jučer se nalaze i dva djelatnika te 30 učenika iz više škola. U tom broju su i učenici jednog razreda osnovne škole s područja Grada Osijeka kojima je ta mjera određena nakon što je jedan učenik bio pozitivan na koronavirus. Za njih je organizirana nastava na daljinu.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 16 pacijenata oboljelih od covida-19 od kojih su dva na respiratoru.

Policija je obavila tri samoinicijativne provjere osoba u samoizolaciji, a svi su zatečeni na prijavljenoj adresi.

Na području županije od početka epidemije pozitivno na koronavirus bilo je ukupno 927 osoba, do sada su izliječene 822 osobe, preminulo je 26, a trenutno je aktivno pozitivno 79 osoba.

11:18 Dva nova šatora ispred Objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Šibeniku

11:04 Grad Zagreb - 16 novih.

"U tri dana smo imali 107 pozitivnih, jučer 16 novih", rekao je Jeleč. "Situacija nije sjajna", dodao je.

"U Štamparu je bilo 384 testiranja. Od novih pozitivnih 7 su kontakti već oboljelih osoba, 5 je negativne epidemiološke anamneze, 2 su importirana, jedan iz Kosova i jedan iz Francuske.

Imamo dva pozitivna učenika osnovne škole, dvoje pozitivnih učitelja osnovne škole i dva pozitivna učenika srednje škole. U samoizolaciji je ukupno 145 učenika osnovne škola, 47 učenika srednjih škola te troje učitelja.

Pozitivna je i jedna djelatnica privatnog doma za starije čiji je obiteljski kontakt već bio pozitivan", rekla je Šostarova zamjenica.

11:00 Zadarska - 6 novih

Na području Zadarske županije šest je novooboljelih od koronavirusa, četiri muške i dvije ženske osobe.

Novozaražene osobe su s područja Zadra (3), Benkovca (1), Poličnika (1) i Sukošana (1).

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 20 pacijenata od kojih je jedan na respiratoru.

10:53 Brodsko-posavska - 8 novih

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je osam (8) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te jedan slučaj pozitivne osobe koja ima prebivalište u drugoj županiji. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (2), općina Bebrina (2) te po jedna osoba iz općina Oriovac, Sibinj, Bukovlje i Vrpolje. Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 605, dok je broj aktivnih slučajeva 118 (2 aktivne osobe manje nego prethodnog dana).

Hospitalizirano je 15 osoba (1 osoba više nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru.

Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 578 osoba (169 osoba manje nego prethodnog dana). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba.

10:51 Ličko-senjska - 2 nova

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata dvije (2) su novooboljele osobe od covida-19. Oboljele osobe su s područja Grada Gospića te Općine Perušić

U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 146 osoba od covida-19 s područja Ličko-senjske županije, od čega je 45 aktivnih slučaja, 99 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule.

Trenutno aktivni slučajevi po gradovima i općinama:

1. Otočac - 18

2. Gospić - 15

3. Plitvička jezera - 3

4. Perušić - 5

5. Senj -2

6. Brinje - 1

7. Vrhovine - 1

U protekla 24 sata testirano je 12 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 247 osoba.

10:26 Zagrebačka - 9 novih

Na području Zagrebačke županije u posljednja 24 sata zabilježeno je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom te je trenutno aktivno njih 187, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer civilne zaštite.

Od devet novooboljelih četiri su iz Velike Gorice, dva iz Vrbovca, dva iz Općina Kloštar Ivanić te jedan iz Općine Pisarovina. Četiri osobe su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je sa svadbom, dok je za četiri slučaja nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 92 osobe.

Od početka pandemije evidentirane su ukupno 674 osobe kojima je potvrđena bolest koronavirusa, izliječene su 474 osobe, a 13 ih je preminulo.

10:00 Stožer je objavio zbirno priopćenje

U posljednja 24 sata zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002.

Među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 24 pacijenta. Pet osoba je preminulo.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 14.992 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 253 preminulo. Ukupno se oporavilo 12.737 osoba, od toga 201 u posljednja 24 sata.U samoizolaciji je trenutno 9159 osoba.

Do danas su ukupno testirane 262.132 osobe, od toga 3268 u posljednja 24 sata.

9:44 Dubrovačko-neretvanska - 0 novih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan slučaj zaraze covid-19 infekcijom od 32 testirana. Izliječeno je 13 osoba - sedam iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, dvije iz Župe dubrovačke te po jedna iz Konavala i Ploča.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Od početka pandemije analizirana su 13.022 uzorka.

U samoizolaciji se nalazi 478 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije.

9:37 Koprivničko-križevačka - 0 novih

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako nakon pristiglih nalaza na području županije nema novih slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2.  

Dvije osobe su proglašene zdravima, a u ovom trenutku na području županije je 14 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 200 slučajeva bolesti covid-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 66 osoba.

9:30 Splitsko-dalmatinska - 2 nova

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 122 obrađena testa danas su dvije novooboljele osobe pozitivne na covid-infekciju i to iz Otoka 1 i Solina 1 osoba.

Novooboljele osobe i njihovi kontakti se epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1267 osoba nalazi se u samoizolaciji.

Na bolničkom liječenju u KBC-u Split nalazi se 50 covid-pozitivnih osoba, dok se četiri osobe nalaze na respiratoru.

1 osoba se nalazi u karanteni, izvijestio je Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

9:17 Bjelovarsko-bilogorska - 7 novih

Sedam je novih slučajeva zaraze koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Dvije novozaražene osobe s područja su grada Bjelovara, dvije osobe s područja su općine Rovišće, a po jedan novi slučaj zaraze covidom-19 evidentiran je na područjima grada Daruvara te općina Đulovac i Hercegovac.

Među novooboljelim osobama od koronavirusa jedan učenik pohađao je nastavu u Osnovnoj školi Rovišće i uslijed toga nadležna županijska epidemiološka služba stavila je u samoizolaciju jedan razred Osnovne škole Rovišće i četvero nastavnika.

Šest osoba oporavilo se i skinuto je s evidencije oboljelih, tako da je trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 66 aktivnih slučajeva zaraze covidom-19.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 529 osoba je u samoizolaciji.

9:14 Primorsko-goranska - 2 novih

U Primorsko-goranskoj županiji dvije su novozaražene osobe koje su se zarazile od članova obitelji ili se radi o povezanosti s poznatim izvorom zaraze.

9:03 Vukovarsko-srijemska - 6 novih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati, u posljednja 24 sata je 6 novih pozitivnih osoba na covid-19 (3 osobe iz Vinkovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Soljana i 1 s boravištem u drugoj županiji). Preminulih osoba nema.

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 12 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

Od ukupnog broja pozitivnih na covid-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 4 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 2 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni radnik).

8:39 Istarska - 0 novih

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 49 uzoraka briseva (18 za administrativne potrebe) na covid-19, svi su negativni, nema novozaraženih. Izliječene su 2 osobe. Trenutno je 25 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 94 osobe.

8:25 Požeško-slavonska - 0 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 139 slučajeva zaraze koronavirusom, 130 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 9 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 678 osoba, a ukupno su testirane 8142 osobe. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

8:18 Sisačko-moslavačka - 0 novih

U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19.

7:45 Stižu nova pravila za izolaciju, a mijenjaju se i neka pravila za testiranje.

Za oboljele s blagim ili umjerenim simptomima izolacija se skraćuje s minimalno 14 dana na minimalno 10 dana od početka bolesti. No sve to uz uvjet da je osoba najmanje 24 sata bez simptoma i bez temperature te da, naravno, nije uzimala nikakve lijekove za spuštanje temperature. > Opširnije

7:30 Dnevni broj novooboljelih od 15. lipnja

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više