Potres od 4,2 po Richteru u Dalmaciji i Lici: "Kao da će se zemlja otvoriti"

Foto: EMSC

LIKU je pogodio potres jačine 4,2 po Richteru, a osjetio se u cijeloj Dalmaciji.

Prva dojava EMSC-a je bila da je potres bio jačine 4,2, pa onda 4,0 - međutim Seizmološka služba javlja da je potres bio jačine 4,2 po Richteru. 

Potres je zabilježen 88 kilometara sjeverozapadno od Splita, 12 kilometara jugozapadno od Gračaca i 51 kilometar istočno od Zadra. 

Potres je zabilježen na dubini od 10 kilometara. 

Policija je javila da za sada nema nikakvih dojava o ozlijeđenima ili materijalnoj šteti.

"Danas, 20. rujna  u 12 sati i 58 minuta, seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su potres s epicentrom 20 kilometara sjeverozapadno od Knina (Duboki dol kod Gračaca)

Jačina potresa u epicentru iznosila je 4.2 prema Richteru, a intenzitet VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio na splitskom, šibenskom i zadarskom području.

Županijski centri 112 zaprimili su mnoštvo dojava građana, međutim do sada nisu zaprimljene dojave o oštećenjima ili ozlijeđenima", objavila je policija.

Potres se osjetio diljem Dalmacije

Jedan stanovnik Gračaca rekao je kako je potres trajao kratko, ali se poprilično osjetio. Sudeći po komentarima na EMSC-ovoj aplikaciji, potres se osjetio diljem Dalmacije tako da su građani Zadra, Šibenika, Splita i drugih gradova i naselja osjetili ovaj potres. 

"Na Pagu smo osjetili potres, dosta jak", javljaju čitatelji s Paga.

"Split, širi centar, neboder 7. kat, 3 lagana udara, kao lupanje. Nije bilo podrhtavanja. Sve skupa 3-4 sekunde", rekla je jedna čitateljica iz Splita. 

"Dobro se osjetio u Biogradu. Trajao 10-15 sekundi i ljuljalo. Na kraju tutanj", rekao nam je jedan čitatelj iz Biograda.

"Potres se osjetio i u Drnišu, nije bilo nimalo ugodno", javlja nam jedna čitateljica. 

"Nalazio sam se u Erveniku, 35 km zapadno od Knina, sjedio sam vani na otvorenom i onda se iz smjera Gračaca čula dosta jaka tutnjava te je nakon par sekundi počelo jako tresti kao da će se zemlja otvoriti. Nakon tog udara i svega par sekundi se osjetio manji udar. Dosta je bilo neugodno", javio nam je čitatelj.

"Jako se osjetio potres u Debeljaku, okolica Zadra. Sedam, osam sekundi panike", kaže čitatelj.

Čitatelji iz Kaštela javljaju kako su osjetili potres.

"U 13:00 se osjetio potres na području Splita. Osjetili smo ga u Kaštelima. Nije trajao dugo, ali nas je dobro zatreslo", rekao je jedan čitatelj.

Kuk: Potres kod Gračaca ne treba povezivati sa zagrebačkim epicentralnim područjem

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je potres koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca bio snažan, no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

"Potres je bio umjereno jak-jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama", izjavio je Kuk za N1.

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu direktno povezani.

Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja je također jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je.

"Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijalne štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj seizmičkoj aktivnosti", zaključio je seizmolog Krešimir Kuk.

Ako ste osjetili potres, javite nam se na desk@index.hr. 

Pročitajte više