Rijetki mediteranski uragan hara Grčkom, grad se pretvorio u jezero

Foto: EPA

TRI SU osobe smrtno stradale od posljedica "mediteranskog uragana", vrlo rijetke vrste oluje koja je u subotu zahvatila veći dio Grčke, izvijestile su u nedjelju grčke vlasti, a traje potraga za još jednom nestalom osobom.

Oluja koju su nazvali "Ianos" u petak je čupala drveće s korijenjem te izazvala nestanak struje na jonskim otocima i u području zapadnog Peloponeza.

Zatim se proširila i središnjom Grčkom, pogodivši uglavnom područja oko gradova Karditse i Farsale, a nakon toga je zahvatila i južni grčki otok Kretu.

U nedjelju su spasioci pronašli tijelo muškarca pod ruševinama njegova doma u selu blizu Karditse, objavila je grčka novinska agencija.

U subotu je na istome području pronađen mrtav 63-godišnjak, a nadomak Farsale pronađeno je i tijelo starije žene, objavili su pripadnici vatrogasne postrojbe.

Vlasti i dalje tragaju za ženom iz Karditse čiji je nestanak prijavila rodbina, rekao je dužnosnik.

Kiša pretvorila grad u jezero

Obilna kiša u subotu je pretvorila Karditsu, grad smješten u jednoj od najvećih grčkih ravnica, u jezero. Na videosnimkama vide se poplavljene autoceste, srušeni mostovi i poljoprivredna zemljišta pretvorena u jezera blata, dok lokalni poljoprivrednici nastoje spasiti stoku. 

Stručnjaci procjenjuju da je na području Karditse poplavljeno oko 5000 kuća. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, koji bi regiju trebao posjetiti u idućih nekoliko dana, najavio je pomoć vlade poplavama pogođenim područjima.

Do subote navečer oluja je stigla i do Krete, gdje je obilna kiša poplavila ulice i trgovine.

Oluje poput Ianosa prvi su put u Grčkoj zabilježene 1995. godine, no posljednjih su godina sve učestalije. Slična oluja pogodila je zemlju 2018.

Godine 2017. u poplavama je smrtno stradalo 25 ljudi, a stotine su ostale bez domova.

Pročitajte više