U rumunjskom selu pronađene izuzetno rijetke i skupocjene knjige, pogledajte snimku

Screenshot: Rumunjska policija

IZUZETNO rijeke i skupocjene knjige vrijedne više od 20 milijuna kuna pronađene su ispod kuće u rumunjskom selu, javljaju britanski mediji. Knjige su prije nekoliko godina ukradene iz skladišta u zapadnom Londonu. 

Rumunjska policija objavila je snimku pronađenih knjiga, među kojima su skupocjena prva izdanja autora kao što su čuveni znanstvenici Galileo Galilei i Isaac Newton. 

Krađa kao iz Nemoguće misije

Akcija u kojoj je pronađeno oko 200 rijetkih knjiga kulminacija je policijske operacije koja je trajala dulje od tri godine te je uključivala racije na više od 45 adresa u tri zemlje te je dovela do optužnica protiv 13 osoba.

Knjige su ukradene u siječnju 2017. godine iz poštanskog skladišta u Felthamu, gdje su bile privremeno smještene prije nego što su trebale biti prebačene u Las Vegas na aukciju rijetkih knjiga. Dva muškarca, Daniel David i Victor Opariuc, provalili su u skladište tako da su izrezali rupe na krovu skladišta i pomoću užeta se spustili u zgradu. U krađi koju Guardian opisuje kao akciju iz akcijskog serijala Nemoguća misija lopovi su se držali za police kako bi izbjegli senzore koji bi aktivirali alarme.

Kako su uhvatili lopove?

Krađa je trajala oko pet sati, a lopovi su skladište napustili na isti način na koji su i ušli. U automobilu koji je bio parkiran u blizini čekao ih je treći muškarac, Narcis Popescu, te su sva trojica pobjegla s lica mjesta. Automobil je kasnije pronađen, bio je očišćen izbjeljivačem, što ukazuje na pomno planiranu akciju.

No automobil nije bio očišćen dovoljno dobro pa su istražitelji pronašli tragove DNK jednog od lopova na naslonu za glavu. Muškarci su uhićeni i osuđeni, a istražitelje je trag u konačnici doveo do sela Neamt na sjeveroistoku Rumunjske.

Lokalna policija u srijedu je pretražila kuću u selu te pronašla knjige, među kojima je bilo i rijetko izdanje Newtonove Principie, jednog od najpoznatijih i najutjecajnijih znanstvenih djela u povijesti.

Lopovi su pripadnici rumunjske kriminalne organizacije

Kradljivci su identificirani kao pripadnici rumunjske kriminalne organizacije odgovorne za niz provala u skladišta u kojima se drži roba visoke vrijednosti, pri čemu su nerijetko koristili istu metodu upada.

Britanska policija objavila je kako je rumunjska banda dosad izbjegla uhićenje jer su ih u više navrata avionom prebacivali u Britaniju kako bi izvršili pljačku, a odmah potom ih prebacivali izvan zemlje. Ukradeno nisu nosili sa sobom, nego su vrijednu imovinu otuđenu u pljačkama druge osobe preuzimale različitim metodama transporta. 

Banda je bila povezana s poznatim rumunjskim kriminalnim obiteljima koje su pak bile dio zločinačke organizacije Camparu, objavila je policija.

Pročitajte više