BBC: Ovo je sedam načina kako se u pandemiji varaju kupci

Foto: 123rf

KRIMINALCI razvijaju svoje ponašanje kako bi prevarili potrošače tijekom krize s koronavirusom, upozoravaju britanske ustanove za zaštitu potrošača. 

Lažna zaštitna oprema je među proizvodima koje prevaranti nude tržištu, a britanski National Trading Standards upozorava da su na putu i druga iskorištavanja te navodi sedam prevara na koje treba pripaziti tijekom nadolazećih tjedana. 

Jedan je ministar britanske vlade opisao prevarante kao "majstore oportunizma" i pozvao građane da prijavljuju slučajeve, piše BBC.

Popis upozorenja uključuje:

1. Nabijanje cijena - kad trgovci podižu cijene proizvoda za koje se očekuje da će biti posebno traženi, poput testova na covid-19.

2. Online prevare - kad se web stranice, mobilne aplikacije i društvene mreže koriste za prodaju krivotvorenih proizvoda, jer mnogi potrošači kupuju online umjesto da odlaze u trgovine.

3. Lažne web stranice - na kojima se kriminalci pretvaraju da prodaju legitimne vladine inicijative, poput shema za uštedu energije u kućanstvu.

4. Tvrdnje o čudotvornim lijekovima - uključujući lažne lijekove za koronavirus ili testove s trenutačnim rezultatima.

5. Pogrešno prikazivanje domova - budući da su online pregledi kuća sada sve češći, postoje rizici da kupci ili unajmljivači ne dobiju pravu sliku doma.

6. Lažne web stranice za povrat novca - nude "pomoć" u traženju povrata novca, koja je inače dostupna bez naknade.

7. Ciljanje ranjivih - budući da ograničenja zbog koronavirusa dovode do veće izolacije i usamljenosti, kriminalci ciljaju one koji su već osjetljivi i to kroz lažne ljubavne veze.

Najveći rizik - neodobreni lijekovi za koronu

Jedan od najvećih rizika je opasnost po zdravlje ljudi kad kupuju neodobrene lijekove za koronavirus.

"Važno je imati na umu da nijedan lijek nema posebno odobrenje za tretman ili prevenciju covida-19. Naš savjet je da ne kupujete proizvode za koje se tvrdi da liječe ili sprječavaju covid-19", kaže za BBC Lynda Scammell, viša operativna službenica u britanskoj regulatorskoj agenciji za lijekove i zdravstvene proizvode.

Paul Scully, ministar malog poduzetništva, rekao je da je šokantno kako kriminalci iskorištavaju ljude: "Prevare i profiterstvo zaslužuju prezir u bilo koje vrijeme, ali posebice kad pokušavaju iskoristiti pandemiju covida-19."

Pročitajte više