KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ukupno 197 novih: U Zagrebu 53, 26 u Međimurskoj, zarazili se na svadbi

Foto: Index/Pixsell/Borna Filic

U POSLJEDNJA 24 sata zabilježeno je 197 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2138.

Među njima je 281 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 21 pacijent. 

Četiri su osobe preminule.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 14.922 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 248 preminulo, ukupno se oporavilo 12.536 osoba, od toga 183 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 9475 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 258.864 osobe, od toga 4384 u posljednja 24 sata.

STANJE PO ŽUPANIJAMA

Grad Zagreb - 53 nova 

Sisačko-moslavačka županija - jedan novi

Istarska županija - jedan novi

Primorsko-goranska županija - 9 novih

Ličko-senjska županija - troje novih

Osječko-baranjska županija - sedam novih

Dubrovačko-neretvanska županija - jedan novi

Koprivničko-križevačka županija - jedan novi

Karlovačka županija - nema novih

Brodsko-posavska županija - sedam novih

Splitsko-dalmatinska županija - 16 novih

Požeško-slavonska županija - 14 novih

Međimurska županija - 26 novih

Krapinsko -zagorska županija - šest novih

Vukovarsko-srijemska županija - jedan novi

Virovitičko-podravska županija - šestero novih

Zagrebačka županija - petero novih

Šibensko-kninska - troje novih

Razvoj događaja

14:20 Šibensko-kninska županija - troje novih

U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije tri osobe pozitivne su na koronavirus, a jedna je starija ženska osoba preminula, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Pozitivne su po jedna osoba iz Šibenika, Drniša i Knina. Trenutno su 34 aktivna slučaja oboljenja od COVID-19 infekcije. Starija ženska osoba s područja općine Tisno, koja se liječila u šibenskoj bolnici i bila na respiratoru je preminula.

13:05 Zagrebačka županija - petero novih

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije od početka pandemije do nedjelje u 10:00 sati evidentirano je 665 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječene su 474 osobe, a 13 ih je preminulo. Trenutno je aktivno 178 slučaja.

U odnosu na podatke od jučer oboljelo je 5 osoba (2 Grad Zaprešić, 2 Grad Vrbovec, 1 Grad Dugo Selo).

Od 5 novooboljelih osoba 1 je kontakt prethodno oboljelih, 2 slučaja povezana su sa svadbom, dok je za 2 slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 17 osoba.

U samoizolaciji je jedna vrtićka grupa dječjeg vrtića u Zaprešiću. Epidemiološka obrada je u tijeku.

12:59 Virovitičko-podravska županija - šestero novih

Testirano je 85 uzoraka, šestero je pozitivnih, 79 negativnih, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Od navedenih, četiri su žene, dva su muškarca, petero je srednje, a jedna osoba mlađe životne dobi. Svi imaju blagu kliničku sliku covida-19. Jedna osoba je kontakt već ranije zaražene, dvije su bile na većim zajedničkim proslavama u jednoj od susjednih županija, dok se za ostale epidemiološki utvrđuje gdje su se zarazili. U Općoj bolnici Virovitica, trenutno je hospitalizirano sedmero COVID-19 pacijenata. Istodobno, oporavile su se četiri osobe.

Trenutno je 209 osoba u samoizolaciji. Iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije, apeliraju i pozivaju na odgovorno ponašanje te pridržavanje postojećih epidemioloških mjera. Od početka koronavirusa, na području Virovitičko-podravske županije, 173 osobe su se zarazile covidom-19. Od toga, 70 ih je trenutno aktivno, devedeset i osmero ih se oporavilo, dok su tri žene i dva muškarca preminuli.

12:30 Vukovarsko-srijemska županija - jedan novi

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 1 nova pozitivna osoba na COVID-19 (1 osoba iz Vođinaca). Preminulih osoba nema.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 742, od kojih je 625 osoba izliječeno, a ukupno je 16 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 6 osoba hospitalizirano.

U protekla 24 sata testirana je 171 osoba te je ukupno testiranih do sada na području županije 10.384. U samoizolaciji na području županije je 339 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji su pozitivna 3 radnika iz sustava zdravstva (1 medicinska sestra/tehničar, 1 drugi zdravstveni radnik i 1 nezdravstveni radnik). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 11 radnika (4 liječnika, 5 medicinskih sestara/tehničara i 2 druga zdravstvena radnika).

12:25 Krapinsko-zagorska županija - šest novih

U protekla 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 6 novih osoba pozitivnih na koronavirus, s prebivalištima na području Grada Krapina (2), Općine Đurmanec (3) i Općine Lobor (1). Pet novooboljelih osoba su kontakti već poznatih pozitivnih osoba. U istom razdoblju pristiglo je i 100 negativnih nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 1 uzorak.

Ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područjem Krapinsko-zagorske županije iznosi 75. U samoizolaciji se nalaze 602 osobe, priopćio je lokalni stožer.

12:20 Međimurska županija - 26 novih

Do sada je u Međimurju testirano ukupno 5727 osoba. Od jučer neobrađenih uzetih uzoraka  26 nalaza je pozitivno, a 68 negativno. Danas do 11 sati testirano je 36 osoba, 25 nalaza je negativno, ostali su u obradi. Trenutno je mjera samoizolacije određena za 259 osoba.

Riječ je o većem broju osoba koje su izloženost ostvarile na svadbi održanoj prošli vikend u donjomeđimurskom kraju. Svi novopozitivni su blage kliničke slike ili bez simptoma te su na kućnom liječenju.

S navedene svadbe najprije su potvrđena tri pozitivna slučaja, nakon čega je žurno provedena epidemiološka obrada uzvanika kojima je promptno određena mjera samoizolacije. Budući da je u skladu s Uputama i preporukama HZZJZ-a za veća okupljanja postojao popis nazočnih osoba i pripadajućih telefonskih brojeva, slučaj je lokaliziran te su danas novopozitivni jučer testirani iz samoizolacije što će zasigurno pridonijeti sprječavanju daljnjeg širenja virusa, priopćio je Stožer Međimurske županije.

11:12 Požeško slavonska županija - 14 novih

U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 139 slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19), 129 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 678 osoba, a ukupno je testirano 8142 osobe. Na posljednjem testiranju obrađeno je 139 uzoraka, od kojih je 14 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba.

10:45 Splitsko-dalmatinska županija - 16 novih

Na području Splitsko-dalmatinske županije 16 je novooboljelih od koronavirusa i to devet iz Splita, dvoje iz Solina te po jedna osoba iz Hvara, Kaštela, Sinja, Supetra i Trogira, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Ukupno je obrađeno 396 testova, a od 16 novooboljelih četvero su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1401 osoba nalazi se u samoizolaciji.

U KBC-u Split na bolničkom liječenju je 50 zaraženih osoba od kojih su četiri na respiratoru.

U karanteni se nalazi jedan državljanin SAD-a, priopćeno je iz Stožera.

10:35 Brodsko-posavska županija - sedam  novih

U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije evidentirano je sedam (7) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Broj zaraženih osoba prema prebivalištu (grad/općina): grad Slavonski Brod (5), grad Nova Gradiška (1) i općina Sibinj (1). Nažalost, preminula je jedna ženska osoba u dobi od 64 godine koja je bila pozitivna na COVID-19, ali je imala i brojne druge komorbiditete.   

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 595, dok je broj aktivnih slučajeva 120 (1 aktivna osoba manje nego prethodni dan). Do sada su u Brodsko-posavskoj županiji preminule ukupno 4 osobe.

Hospitalizirano je 14 osoba (isto kao i prethodni dan), nema hospitaliziranih osoba na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 747 osoba (73 osobe manje nego prethodni dan). U županijskoj karanteni nalazi se 1 pozitivna osoba. 

10:32 Karlovačka županija - nema novih

U posljednja 24 sata od ukupno pristiglih 48 nalaza (33 Karlovac, 15 Ogulin) nije pristigao niti jedan pozitivan nalaz na COVID-19 za područje Karlovačke županije. Ukupno je do sada oboljelo 267 osoba.

U samoizolaciji se nalazi 475 osoba i nije bilo kršenja.

Jučer je na području Ogulina provedena inspekcija u osam noćnih klubova, pri čemu je izrečeno šest usmenih upozorenja. Na jednom okupljanju u Josipdolu na kojem je bilo više od 100 ljudi utvrđena je jedna nepravilnost i izrečeno je usmeno upozorenje.

10:30 Koprivničko-križevačka županija - jedan novi

Nakon pristiglih nalaza na području županije potvrđen je jedan novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2,  a riječ je osobi srednje životne dobi s koprivničkog područja.

Jedna osoba je proglašena zdravom, a u ovom trenutku na području županije je 16 aktivnih slučajeva.

Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 200 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 72 osobe.

10:28 Dubrovačko-neretvanska županija - jedan novi

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena je jedna osoba zaražena COVID-19 infekcijom. Riječ je o muškarcu iz Župe dubrovačke koji ima utvrđenu epidemiološku vezu. Izliječeno je 13 osoba – šest iz Dubrovnika, dvije iz Metkovića, po jedna iz Opuzena, Župe dubrovačke i Stona te dvije osobe koje nemaju prebivalište u našoj županiji.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 20 osoba pozitivnih na koronavirus, od čega su na respiratoru tri osobe. Od početka pandemije analizirano je 12.990 uzoraka.

U samoizolaciji se nalazi 500 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen nijedan slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 80 slučaja kršenja samoizolacije.

9:56 Osječko-baranjska županija - sedam novih

Tijekom posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije testirana su 273 uzorka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. 

Po dvije su osobe sa šireg područja Donjeg Miholjca i Osijeka, jedna iz Đakova, Darde i Popovca.

U KBC-u Osijek je hospitalizirano petnaest osoba, trenutno nema oboljelih od koronavirusa na respiratoru. 

7 novih kontakata je stavljeno u samoizolaciju te se sveukupno u samoizolaciji na području naše županije nalazi 370 osoba.

9:53 Ličko-senjska županija - troje novih

S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata tri (3) su novooboljele osobe od COVID-19. 2 oboljele osobe su s područja grada Gospića te 1 oboljela osoba iz Općine Perušić. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba. 

Ukupno je oboljelo 144 osobe od covida-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 44 aktivna slučaja, 98 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule. 

Trenutno aktivni slučaji po gradovima i općinama:

1. Otočac - 19

2. Gospić - 14

3. Plitvička jezera - 3

4. Perušić - 4

5. Senj -2

6. Brinje - 1

7. Vrhovine - 1

U protekla 24 h testirano je 18 osoba. 

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 255 osoba. 

9:22 Primorsko-goranska županija - 9 novih

Prema podacima epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ kroz protekla 24 sata, među testiranih gotovo 700 uzoraka, kod 9 osoba s područja Županije potvrđena je zaraza koronavirusom dok je 12 osoba ozdravilo. Sedam osoba su kontakti ranije zaraženih, a u dva slučaja epidemiolozi još utvrđuju izvor zaraze. Trenutni je broj aktivnih slučajeva 93, dok je pod mjerom samoizolacije 355 osoba.

8:48 Istarska županija - jedan novi

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 226 uzoraka briseva (189 za administrativne potrebe) na covid-19, od kojih je 1 pozitivan.

Radi se o osobi koja je testirana tijekom prijema u Općoj bolnici Pula zbog drugih zdravstvenih tegoba. Provedene su protuepidemijske mjere, a epidemiološka obrada je u tijeku. Izliječeno je 6 osoba. Trenutno je 27 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 166 osoba.  

8:34 Sisačko-moslavačka županija - jedan novi

Na današnji dan u Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o osobi s područja grada Siska i epidemiološka obrada je u tijeku.

8:00 Zagreb - 53 nova 

U protekla 24 sata u Zagrebu su zabilježena 53 slučaja novooboljelih osoba od covida-19, objavio je u nedjelju ujutro Zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

U tom razdoblju provedeno je 672 testiranja na SARS-CoV-2. 

Mjera samoizolacije određena je za 192 osobe. Za 16 novooboljelih osoba nije se moglo utvrditi kako su se zarazile, 23 osobe su kontakti osoba oboljelih od covida-19, a za osam se nastoji utvrditi kako su se zarazile. Opširnije...

Pročitajte više