U Bijelu kuću poslan paket s otrovom ricinom

Foto: Shutterstock

PAKET koji je sadržavao potencijalno fatalni otrov ricin poslan je Bijeloj kući, objavili su u subotu CNN i New York Times.

CNN tvrdi da je paket bio adresiran na predsjednika Donalda Trumpa, dok list NYT piše da je poslan iz Kanade.

Paket je uočen u vladinom centru za distribuciju pošte prije nego što je stigao u Bijelu kuću, javljaju mediji.

Navodno nitko nije ozlijeđen.

Slučaj istražuje američka Tajna služba

Američka Tajna služba, tijelo koje štiti najviše dužnosnike, provodi istragu i provjerava druge zaštićene osobe kako bi otkrila nije li možda još paketa poslano na druge adrese, javlja CNN.

Bijela kuća još nije komentirala medijska izvješća.

Upitan o tim izvješćima, FBI je objavio da on zajedno s "američkom Tajnom službom i poštanskom službom za istrage istražuje sumnjivo pismo primljeno u vladinom poštanskom centru".

Što kaže kanadska policija?

U omotnici adresiranoj na Bijelu kuću koju su presrele američke vlasti nalazila se tvar identificirana kao ricin, smrtonosni otrov koji je, čini se, poslan iz Kanade, priopćila je Kraljevska kanadska policija-RCMP u subotu.

Glasnogovornik RCMP-a potvrdio je "da je od FBI-ja primio zahtjev za pomoć u vezi sa sumnjivim pismom upućenim Bijeloj kući".

Dodao je da je "FBI proveo analizu tvari koja se nalazi u omotnici. Ovo izvješće ukazuje na prisutnost ricina, otrovne tvari", kao i da RCMP surađuje s FBI-jem, ali je odbio razgovarati o daljnjim detaljima.

Upitan o izvješćima, FBI je rekao da agencija i "američka tajna služba i partneri američke službe poštanske inspekcije istražuju sumnjivo pismo primljeno u američkoj vladinoj pošti. Trenutno ne postoji poznata prijetnja javnoj sigurnosti".

Što je ricin?

Ricin se prirodno nalazi u biljki ricinus (castor beans) i može ga se pretvoriti u biološko oružje te može uzrokovati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količini male kao vrh ('glavica') pribadače. Ne postoji poznati protuotrov.

Do sada su već bili brojni incidenti koji uključuju omotnice poslane američkim dužnosnicima s ricinom.

Pročitajte više