Što kad je djeci dosadno? Evo nekoliko prijedloga

Foto: 123RF

PRED našim su školarcima novi izazovi i možda nikad neobičnija školska godina zbog cijele situacije s pandemijom. No unatoč tome, pred đacima su i iste obaveze i ista očekivanja.

Kako bi školarci imali potrebnu motivaciju i koncentraciju za sate učenja koji su pred njima, trebate im pomoći s organizacijom vremena. Djeca često postanu svjesna pojma slobodnog vremena tek kad krenu u školu i kad se pred njih stave školske obaveze. Ključno je da slobodno vrijeme koje im je na raspolaganju provedu družeći se s vršnjacima i baveći se nekim fizičkim aktivnostima.

U redu je i poticati dijete da upiše neku izvannastavnu aktivnost u skladu s njegovim preferencijama, no u tome nemojte nikako pretjerivati kako bi djetetu ipak svaki dan ostalo dovoljno vremena za odmor i igru. U nastavku vam donosimo nekoliko prijedloga uz koje možete pomoći djetetu da svoje slobodno vrijeme prije i poslije škole iskoristi maksimalno i da u njemu uživa.

Vikend-izleti su uvijek dobra ideja

Provoditi vrijeme na otvorenom, uživati u svježem zraku i razgledavati nova mjesta uvijek je odlična ideja. Od jednostavnijih izleta predlažemo šetnju Maksimirom i posjet Zoološkom vrtu koji uvijek obraduje djecu bez obzira na dob. Odlučite li se na ovakvo provođenje poslijepodneva, neka dijete uzme i svoj električni romobil ili bicikl za slučaj da mu šetnja dosadi. Ponesite i dekicu i nešto hrane kako biste u slučaju lijepog vremena mogli organizirati mali piknik u parku.

Od bližih mjesta u okolici koje biste mogli posjetiti tu je i Samobor. Odvedite dijete u razgledavanje Grgosove špilje, Rudnika sv. Barbare, špilje Vilinske Jame i brojnih slapova koji se ovdje nalaze. Voli li vaše dijete povijest i dvorce, možete ga odvesti do Zaprešića i njegove okolice koja je poznata po brojnim dvorcima. Posjetiti možete i konjički klub Trajbar Team gdje dijete može uživati u jahanju.

Otići možete i do Arheološkog parka Andautonija gdje dijete može razgledati ostatke grada iz doba Rimskog Carstva. Pored Ivanić Grada pak možete dijete povesti na turističko-edukativnu igru na poučnim stazama Marča i Žutica, koja uključuje interaktivnu kartu, zagonetke i pitanja o načinu života dabrova koji su najpoznatiji stanovnici ovih šuma.

Ovakvi će izleti djeci osim zabave pružiti i neke nove spoznaje, ali i potaknuti njihovu znatiželju. U okolici se nalazi puno zanimljivih lokacija koje možete obići, a izbor je na vama.

Kampiranje veseli i velike i male

Napravite improvizirano kampiranje u vlastitom dvorištu, postavite šator i podlogu za ležanje, pripremite roštilj i okupite obitelj. U ovome će jednako uživati i mlađi i stariji članovi obitelji. Ispred šatora postavite dekicu, na smartphoneu pustite dobru glazbu i zabava je zagarantirana.

Odlučite li se ipak na pravo kampiranje, imajte na umu da je ono u Hrvatskoj regulirano i da šator ne možete postaviti gdje želite već to mora biti mjesto koje je i predviđeno za kampiranje. No Hrvatska, naročito naša obala, prepuna je mjesta na kojima je kampiranje dozvoljeno pa je ovo sjajna prilika za još malo ljetnog odmora i uživanja u prirodi.

Potaknite ih na fizičku aktivnost

Poželjno je da dijete svoje slobodno vrijeme provodi krećući se s obzirom na to da ostatak tjedna dosta vremena provodi sjedeći u školi i kasnije učeći. Nabavite djetetu bicikl, električni romobil, skateboard ili što već želi, uz koje će dijete htjeti što više vremena provoditi na zraku. Tako će i obične šetnje do trgovine postati zanimljivije.

Osim toga nabavite i set za badminton pa će odlazak u park biti zanimljiviji. Imate li mogućnosti, u dvorištu postavite set za košarku, u kojem biste mogli i vi uživati. 

Nemojte zanemariti ni druženje s prijateljima

Potaknite dijete da slobodno vrijeme provodi sa svojim prijateljima. Tako ih primjerice možete uključiti u neki vaš obiteljski vikend i povesti djetetovog najboljeg prijatelja ili jednostavno organizirajte kampiranje ili piknik u dvorištu na koji ćete pozvati nekolicinu djetetovih prijatelja iz škole. U vrt im možete postaviti stol za stolni nogomet, vreće za sjedenje i slično. Mališani će uživati u ovakvom druženju.

Tu su i filmske večeri pa možete dijete razveseliti idejom da pozovete njegovog prijatelja, napravite kokice i organizirate kino-večer. Za mlađu djecu možete postaviti tobogan ili trampolin u dvorište koji su apsolutni hit.

Želi li vaše dijete slobodno vrijeme provoditi igrajući igrice na Playstationu, dopisujući se s prijateljima na mobitelu ili gledajući TV, nemojte mu to braniti. Važno je samo da u tome ne pretjeruje i da postoji balans između vremena provedenog ispred ekrana i na svježem zraku. Što ćete se više uključivati u djetetovo slobodno vrijeme, predlagati mu neke aktivnosti i organizirati izlete, to će ono manje biti zaokupljeno tehnologijom, a s vremenom će i samo predlagati kako bi voljelo provesti vikend.

Ovakva druženja odlična su prilika i da s djetetom porazgovarate o događanjima u školi, vidite muči li ih nešto i slično. Djeca će prije otvoreno sve reći u ovakvim neformalnim situacijama i razgovorima.

Sve potrebno za zabavne aktivnosti u kojima će cijela obitelj uživati pronaći možete u Pevex prodajnim centrima

Sadržaj donosi Index u suradnji s Pevexom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Pročitajte više