KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Na području Splitsko-dalmatinske županije 46 novozaraženih, u Zagrebu 29

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

U POSLJEDNJA 24 sata novih je 130 slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, a broj aktivnih slučajeva oboljenja je 686, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 117 pacijenata, a od toga je na respiratoru osam pacijenata. Nema preminulih osoba u posljednjih 24 sata. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno  5870 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 2279 osoba. Do danas su ukupno testirane 132.292 osobe, od toga 1604 u posljednja 24 sata.

Aktivno je bolesnih 35 zdravstvenih djelatnika, a u samoizolaciji ih je 140. 

"Trenutno nema bitnih novih žarišta. Karakteristika je da se ljudi vraćaju s godišnjih odmora i da imamo dosta mladih ljudi oboljelih od ove infekcije. Prosjek godina danas novozaraženih je 34 godine, iako je raspon veliki, od 1949. do 2013. godišta. Radi se većim dijelom o mlađim osobama koje su u većinskom dijelu sudjelovali na različitim okupljanjima i različitim mjestima gdje se mladi zabavljaju", istaknuo je Capak. 

Stanje po županijama
(Na popisu su samo one županije koji su danas objavile nove podatke)

  • Požeško-slavonska - 0 novih
  • Virovitičko-podravska - 0 novih
  • Sisačko-moslavačka - 1 novi
  • Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih
  • Vukovarsko-srijemska - 6 novih
  • Istarska - 2 nova
  • Ličko-senjska - 0 novih
  • Primorsko-goranska - 5 novih
  • Splitsko-dalmatinska - 46 novih (33 s područja županije, 11 s prebivalištem u drugim područjima, 2 Švicarke)
  • Brodsko-posavska - 5 novih
  • Zadarska - 7 novih
  • Grad Zagreb - 29 novih
  • Zagrebačka - 7 novih
  • Osječko-baranjska - 3 novih
  • Varaždinska - 4 novih
  • Karlovačka - 2 novih
  • Šibensko-kninska - 10 novih
  • Krapinsko-zagorska - 1 novi
  • Koprivničko-križevačka - 0 novih
  • Dubrovačko-neretvanska - 3 novih

TIJEK DOGAĐAJA MOGLI STE TIJEKOM DANA PRATITI IZ MINUTE U MINUTU NA INDEXU

14:00 U protekla 24 sata zabilježeno je 130 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 686. Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno  5870 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.

13:50 U 14 sati je press konferencija Stožera. Moći ćete je pratiti na Indexu

13:48 U Dubrovačko-neretva­nskoj županiji su u pos­ljednja 24 sata zabilježena tri nova slučaja zaraze infekcijom covid-19. Radi se o jednoj ženskoj osobi srednjih godina iz Ploča i jednoj muškoj mlađoj osobi iz Dubrovnika, za koje je epidemiološka obrada u tijeku, te o mlađoj ženskoj osobi iz Dubrovnika, koja je kontakt već ranije zaražene osobe.

13:20 "Na imotskom području imamo 5 novooboljelih, od toga je dvoje vezano uz rođendansko druženje", rekla je šefica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ Željka Karin. 

Potvrdila je kako je u Kaštelima troje oboljelih iz crkvenog zbora. 

"Bilo je puno upita vezano uz oboljele u crkvenom zboru u Kaštel Sućurcu. Ranije smo imali jednu oboljelu osobu, a danas imamo troje novooboljelih s područja Kaštela. U Makarskoj imamo 4 novooboljela", kazala je Karin, a prenosi Dalmacija danas. > Opširnije

12:59  U Međimurskoj županiji nema novooboljelih osoba te su nalazi svih jučer uzetih uzoraka u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije negativni. Trenutno je 49 uzoraka u obradi, a do sada je uzeto ukupno 2419 uzoraka.

12:50 U protekla 24 sata s područja Krapinsko-zagorske županije evidentirana je 1 novozaražena osoba (Zabok). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom s područja Krapinsko-zagorske županije je 8. U protekla 24 sata na analizu je poslano 76 uzoraka, od kojih je 1 pozitivan, 43 su negativna, dok se za 32 čekaju rezultati.

12:08 U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije deset osoba oboljelo je od zarazne bolesti covid-19. Četiri ženske i jedna muška osoba mlađe životne dobi koje trenutno borave u Vodicama, a čije prebivalište je na području drugih županija, kontakti su ranije oboljelih.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 87 osoba: 84 osobe su kontakti oboljelih; 3 osobe su se javile nadležnom epidemiologu, a ušle su u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja.

U Općoj bolnici Šibensko-kninske županije nema na liječenju pacijenata oboljelih od bolesti covid-19.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 20 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

U Šibensko-kninskoj županiji trenutno je 49 aktivnih slučajeva oboljenja od infekcije covid-19.

11:55 Tijekom jučerašnjeg dana u Karlovačkoj županiji su testirane 63 osobe (12 u Ogulinu). U posljednja 24 sata u Karlovačkoj županiji registrirana su dva nova slučaja oboljenja od covida-19. Radi se o mlađim muškim osobama - jedan je s područja grada Ozlja, a drugi s područja grada Karlovca. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Obje osobe su u vremenu inkubacije bile na moru u Vodicama. Nisu međusobno povezane, međutim obje osobe su istaknule posjet istom noćnom klubu

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 107 osoba. U OB Karlovac je trenutno hospitalizirana jedna oboljela osoba.

U samoizolaciji se s današnjim danom nalazi 47 osoba.

Inspekcija SCZ Karlovac za 11.kolovoza: 4 trgovine,  2 pekare, 1 teretana, 2 ugostiteljska objekta, 1 banka. Za sve nadzore su sačinjene bilješke i nije izdano ni jedno pismeno ili usmeno upozorenje.

11:50 Iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije poslali su ispravku iznesenog ukupnog broja zaraženih na njihovom području. Dvije novooboljele osobe koje su navedene s područja općine Jelsa su strane državljanke pristigle iz Švicarske čiji je uzorak uzet u Jelsi te nemaju prebivalište na području Splitsko-dalmatinske županije. Time je ukupan broj novooboljelih osoba s područja SDŽ od 12.8.2020. 33; 11 s područja drugih županija u RH i dvije strane državljanke.

11:30 U Varaždinskoj županiji četiri nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Troje su bliski obiteljski kontakti pacijentice otkrivene u nedjelju, srednje su životne dobi i bez simptoma.  Četvrta oboljela osoba je mlađi muškarac blage kliničke slike, koji je svoju izloženost dobio u Zagrebu, gdje radi. Sve novooboljele osobe liječe se kod kuće.

U istom razdoblju jedna je covid-19 pozitivna osoba otpuštena iz bolnice na kućno liječenje, tako da trenutno u Varaždinskoj županiji ima 13 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su tri osobe smještene u Općoj bolnici Varaždin, a desetero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa u Varaždinskoj županiji sada imamo evidentirano 74 slučajeva zaraze, a 13 osoba se statistički dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. 

Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno je 35 osoba.

11:05 U posljednja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ testirano je ukupno 180 uzoraka s područja Osječko-baranjske županije, od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus. Dvije novooboljele osobe iz Osijeka, a jedna iz Čepina, mlađe su dobi (41, 27 i 22 godine), a simptome oboljenja su dobili nakon povratka s ljetovanja na Jadranu. Srećom, i dalje svi imaju blage simptome.

Ukupan broj oboljelih od pojave epidemije koronavirusa na području Osječko-baranjske županije sada je ukupno 636, s tim da je 556 do sada izliječeno.

U KBC-u Osijek je trenutno hospitalizirano 26 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a od jučer su ponovno tri pacijenata na respiratoru. Epidemiolozi su mjeru samoizolacije odredili za devet novih kontakata oboljelih pa je trenutno u samoizolaciji ukupno 161 osoba.

11:04 Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području županije do srijede 12.08.2020. do 11 sati evidentirane su 272 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više, a tri osobe su izliječene.

Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 42 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 219 osoba, a 11 ih je preminulo.

Od novopotvrđenih slučajeva, dva su u ispostavi Zavoda Dugo Selo, po jedan novi slučaj u ispostavama Zaprešić, Jastrebarsko, Ivanić-Grad te dva nova slučaja u ispostavi Samobor od čega jedan na području Svete Nedelje.

Vezano za izliječene slučajeve, po jedna osoba izliječena je u ispostavama Zaprešić i Velika Gorica te  u ispostavi Samobor za područje Svete Nedelje.

10:47 U 11 sati počinje press konferencija zagrebačkog Stožera. Moći ćete je pratiti na Indexu. Grad Zagreb ima 29 novih slučajeva. Njih 15 su se vratili s godišnjeg odmora, za 8 se ne zna gdje su se zarazili, a 6 su kontakti već zaraženih.

10:30 Na području Zadarske županije sedam je novih slučajeva zaraze. Kod 5 novih slučajeva zaraze riječ je o mlađoj populaciji i pojedinačnim slučajevima koji nisu međusobno povezani, kod 2 slučaja se radi o rutinskom testiranju prilikom dolaska u Opću bolnicu Zadar te osobi koja je sezonski zaposlena na zadarskom području.

U samoizolaciji je 150 osoba, nadzor je istekao za 4881 osobu, a tijekom jučerašnjeg dana testirano je 130 uzoraka.

10:21 U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije evidentirano je pet (5) novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije s današnjim danom iznosi sto devedeset i dva (192), dok je broj aktivnih slučajeva dvadeset i osam (28). Broj osoba pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije je devedeset i dva (92).

10:19 PREMA izvješću NZJZ-a SDŽ-a, od ukupno 366 obrađenih testova danas je 35 novooboljelih osoba pozitivno na covid-infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije, i to iz Splita 12, Imotskog 2, Kaštela 4, Makarske 3, Sinja 3, Podstrane 3, Zmijavaca 3, Otoka 1, Šestanovca 1, Lećevice 1 i Jelse 2.

Uz 35 novooboljelih osoba pozitivnih na covid-infekciju s područja Splitsko-dalmatinske županije još je 11 osoba iz drugih županija pozitivno na covid-infekciju, i to 2 osobe iz Osječko-baranjske županije, 7 osoba iz Grada Zagreba, 1 osoba iz Šibensko-kninske županije te jedna osoba iz Zadarske županije. 

Svi novooboljeli iz drugih županija  testirani su u Splitu. Od 35 novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije, 13 osoba su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju.

565 osoba nalazi se u samoizolaciji.

16 covid-pozitivnih osoba nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split, dok se 1 osoba nalazi na respiratoru.

U karanteni se nalaze 4 strana državljanina.

10:07 U posljednja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je pet novih slučajeva koronavirusa. Riječ je o kontaktima prethodno oboljelih i svih pet osoba bilo je u samoizolaciji. Među zaraženima je i osoba zaposlena u Dječjem vrtiću u Matuljima. Zbog mjera predostrožnosti epidemiolozi su odlučili u samoizolaciju poslati osobe s kojima je zaražena osoba bila u kontaktu. Radi se o šestero djece, tri odgojiteljice i dvije spremačice. Nitko od navedenih nema simptome.

U županiji su trenutno 24 aktivna slučaja i 149 izliječenih. Trenutno je sedam zaraženih na otocima, a Gorski kotar je još uvijek bez zabilježenog slučaja, odnosno korona-free područje.

9:49 Nakon desetak dana bez presica Stožer je za danas u 14 sati najavio obraćanje građanima. Presicu ćete moći pratiti na Indexu.

9:39 Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljelo 36 osoba od covida-19 od čega je 6 aktivnih slučajeva, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula.

U protekla 24 sata testirano je 8 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 25 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere  poštivanja izrečenih mjera samoizolacije "COVID 19" kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera.

9:28 Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 117 uzoraka briseva na covid-19, od kojih su 2 pozitivna. Epidemiološka obrada je u tijeku.

Kod stranog državljanina (Crna Gora), u tranzitu, potvrđen je pozitivan nalaz. Testiran je radi administrativnih zahtjeva ulaska u drugu europsku državu. U tijeku je povratak u matičnu državu.

Izliječene su 3 osobe. Trenutno je 23 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba.

U mjerama samoizolacije nalaze se 94 osobe.

9:19 U Vinkovcima tri novozaražene osobe

9:13 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u protekla 24 sata na koronavirus testirano je 25 osoba od kojih su za 23 stigli negativni nalazi, dok se 2 nalaza još očekuju.

9:00 U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan jedna je novooboljela osoba od zarazne bolesti covid-19. Osoba je s područja grada Siska.

8:58 Još se jedna osoba oporavila od koronavirusa pa je na području Virovitičko-podravske županije trenutno još samo jedna osoba zaražena virusom SARS-CoV-2, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. U posljednja 24 sata nema novooboljelih jer su nalazi 43 osobe koje su testirane bili negativni. Broj testiranih od početka epidemije je 2469.

Od početka epidemije covida-19 na području Virovitičko-podravske županije 32 osobe su bile zaražene koronavirusom. Od toga je jedna osoba trenutno aktivna, trideset ljudi se oporavilo, a jedan muškarac je preminuo.

8:28 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno su aktivna 3 slučaja zaraze koronavirusom, sve osobe se nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se nalazi 41 osoba, a ukupno su testirane 4063 osobe. Na posljednjem testiranju bilo je 30 uzoraka, svi uzorci su negativni. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba, kao i svih suspektnih osoba.

8:00 Stanje jučer

Pročitajte više